Cituji Lucrezia: jo koupila...to, že to vyrobit nejde je kec
vysvětli to mým vyučujícím a zaměstnavatelům, že to vyrobit jde, aby z toho nehrozila alimentární nákaza a bylo to cenově dostupné a nevyhazovaly se každý den desítky kil zkažené šunky, faktem je, že dusitan sodný a draselný není takovým strašným jedem, jak se někdo snaží tvrdit, když se použije toliko v množství nutném k provedení dané funkce
Cituji sartre: někdo říkal, že za komunistů bylo všechno zdravější. Prostě nebylo. Používaly se umělá jedovatá barviva, umělá hnojiva atd. Jenže se o tom nepsalo a asi se o škodlivosti tolik nevědělo.
jo, "vo tom to je", používalo se daleko víc chemie, než teď, protože to nikoho netankovalo, o spoustě věcí se zpočátku nevědělo, viz třeba vnitřní nátěry nádrží na siláž s obsahem polychlorovaných bifenylů, co nám říkal profesor na technologii masa, co se dělo v masokombinátech, aby se splnily stanovené normy, že se i nažluklé a vůbec částečně zkažené sádlo muselo vyškvařit a dodat do obchodů, aby jim nechybělo v tabulkách a neměli moc vysoké odpisy...že když jim spadla sada spon na špekáčky do kutru, tak to nevyhodili, ale narazili a prodali...nebylo to lepší než dneska, spíš horší, to je jen iluze - byl jsem mladý/á, všechno bylo lepší, nebe modřejší a tráva zelenější, co lidi zapomínají jsou ty fronty až za roh na hnusné kubánské pomeranče, hajzlpapír skoro na příděl a jeden ovocný a jeden bílý jogurt...kafe jsem tenkrát sháněla jako malá v celém Podolí a nikde ho neměli
Cituji Red_fire: A to, z čeho se za totáče dělaly gumové bonbony byla opravdu ,,želatina" - hydrolyzovaný kolagen? Tak jsme to asi myslely.
želatina je strašně levná, další možnost vyrobit želé je pektin, nebo agar, je zbytečné ji něčím nahrazovat, jen nebyly technologie tak dokonalé, aby to chutnalo stejně, jako teď
Viz téma o Lidlu:
Cituji sartre: v dušené šunce je použit jako konzervant dusitan sodný, na stupnici škodlivosti označen pětkou, tzn ten nejhorší
Ale vždyť to Kikulina vysvětlila... Taková šunka ti jednou týdně k svačince opravdu neublíží, dítěti také ne - množství dusitanů je zákonem omezeno, navíc jeho působení omeuje kyselina askorbová (vitamin C), která v té šunce také je. Takže k chlebu se šunkou si dát kus papriky, ze slaniny udělat zelňačku (kysané zelí má vit. C požehnaně) a problém je hned menší.
Mimochodem dusičnany, které se v těle mění na dusitany, obsahuje i běžná zelenina.
(To s tou želatinou jsem bohužel neřekla, bohužel proto, že příspěvek přesahuje mé znalosti)
Cituji sartre: A člověk není neomylný,
asi blbé,ale u nás se řídíme podle psa.Chce všechno moc ochutnat a byly doby,kdy jsem donesla z obchodu párky,šunku,sýr,jogurt....a pes vyděšeně couval od mé ruky i když před tím nehorázně žebral,když jsem rozbalovala jídlo.Takže takové nákupy letěly rovnou do koše.
Sýr co je každý plátek extra v celofánu vypadal,že je asi otrávený,jogurt "Dobrá máma" neochutnal ani pod nátlakem.
Už to dávno nekupuju,hodně mně překvapilo jak to nechtěl ani pes i když jemu moc lidské jídlo normálně voní.
Cituji Lucrezia: si, že je to každého věc co jí a co ne. Já to nikomu nevyvracím,ale já to jíst nebudu
Určitě Tě nikdo nechce nutit, aby jsi jedla, co se Ti nelíbí. Jenže mezi lidmi koluje spoustu domněnek (viz Adka a její Ečka) a dogmat ohledně potravin, že není naškodu si občas poslechnout někoho, kdo se v tom pohybuje.
Cituji Kikulina: jen nebyly technologie tak dokonalé, aby to chutnalo stejně, jako teď
Já bych v něčem vrátila ty nedokonalé technologie. Minulý týden jsem koupila dítětí od Jo-jo nějaké bonbony, no co z toho udělali za příšernost to se nedalo jíst. Už budu kupovat asi jen Haribo.
Takové totalitní Oscarky mňam, nebo je to možná jen moje iluze, že byly dobré, mám je spojené s dětstvím (bezstarostným)
Cituji sartre: Takové totalitní Oscarky mňam
jo,byly tuhé,sladké,nějaká "ovocná-chemická" příchuť,maličko chutnaly jako vosk na svíčky,ale milovala jsem je a nejvíc zelené.
Cituji Laky: ale u nás se řídíme podle psa
U rodičů přítele jsou na zase na kvalitu experti kočky, pangasia nežrali vůbec, šunku jen některou, kuřecí maso také ne vždy (ostatní ano), kelímek od Hollandie vylízali, kelímek od nějaké "čokoládové pochoutky" jen kutáleli po zemi...
(My na to spoléhat nemůžeme, naše kotě jsem včera málem musela vytahovat z kastrolu s česnekačkou a pak mi chtěl sežrat Tofíka, který teda moc zdravý není...)
Cituji Laky: asi blbé,ale u nás se řídíme podle psa
Cituji Red_fire: Viz téma o Lidlu:
Cituji sartre: v dušené šunce je použit jako konzervant dusitan sodný, na stupnici škodlivosti označen pětkou, tzn ten nejhorší
Ale vždyť to Kikulina vysvětlila... Taková šunka ti jednou týdně k svačince opravdu neublíží, dítěti také ne - množství dusitanů je zákonem omezeno
V pohodě, já jsem si to o těch dusitanech četla včera v noci. Dusitan sodný a draselný je označen jako nebezpečné E. Je to konzervant a konkrétně v Lidlu z řady Dulano je obsažen asi u 4 výrobků. Zatím jsme nečetla, co jako konzervant je třeba u šunky kuřecí nebo krůtí také z řady Dulano. Ale sakra, to nejde konzervovat něčím, co není zdraví škodlivé a nevyvolává bolesti hlavy, rakovinu apod?
Cituji sartre: Ale sakra, to nejde konzervovat něčím, co není zdraví škodlivé a nevyvolává bolesti hlavy, rakovinu apod?
Bylo by to fajn, viď? Ale ono zakonzervovat šunku tak, aby se v ní nemnožily bakterie (je ve vlhku, v neprodyšném obalu...) asi není úplně snadné, takže bych se nedivila, kdyby výrobci chtěli jít cestou nejmenšího odporu, tj. zvolit něco, co nezdraží výrobek a zároveň to plně poslouží účelu. Což ten dusitan splňuje. A nemyslím si, že by se na zdraví v tomto případě kašlalo...
Cituji Laky: Sýr co je každý plátek extra v celofánu vypadal,že je asi otrávený,j
však je to ztužený taveňák, což je z větší části hnus sám o sobě
Cituji sartre: Ale sakra, to nejde konzervovat něčím, co není zdraví škodlivé a nevyvolává bolesti hlavy, rakovinu apod?
s tou šunkou to fakt jinak nejde a používá se jen nezbytně nutné množství, jed je všecičko na světě, sůl, voda, cukr, vitamín C, vitamín A je dokonce teratogenní, když se to přežene, ale jednak v malých množstvích jsou to látky užitečné a ten účinek není kumulativní
Holky, přeji vám krásný den, musím se rozloučit, vyrážím pracovat. Já a éčka, jiná už nebudu.
Děkuji vše za rady a osvětu.
Pořídím si tahák do mobilu, než si vše našprtám.
Cituji sartre: Ale sakra, to nejde konzervovat něčím, co není zdraví škodlivé a nevyvolává bolesti hlavy, rakovinu apod?
ale jde to, jen je to dražší - když si koupíš uzený, je to samý Éčko v podobě dusitanů, když si udíš uzený doma, naložíš ho jen do obyčejný soli vyudíš a vydrží čtrnáct dní v pohodě.
teď mám v lednici biouherák, trvanlivost tři měsíce a žádné Ečko v něm taky není. Občas koupíme domácí párky - taky to vydrží chviličku, ale jde to, jen se musí chtít
Přispěji taky názorem. Já jsem velice ráda, že se tyhle debaty o jídle (na omlazení, v televizi) a jeho podobě (polská sůl, vejce, éčka, prošlé potraviny) rozpoutaly. Snad si lidé začnou uvědomovat co jí.
Jsem z vesnici a když jsem pět let zpátky studovala v Brně, tak jsem tam byla za exota, že si vozím z domu rajčata, papriky a ještě se o ně na záhonku starám.
V případě zemědělství a kvality jídla, byl vstup do EU pohromou. Bylo to dobře promyšlené, naše zemědělství bylo zlikvidováno a teď tady jíme odpad z celé Evropy. Myslím, že si snad lidé začnou vážit českých zemědělců a ještě budou rádi za slepice na dvorku nebo malou zahrádku (samozřejmě né každý má ty možnosti).
Na jednu stranu jsou lidé pohoršeni, že v obchodech jsou prošlé a hnusné potraviny a na druhou stranu je sami vyhledávají. To, jak se rozrostly obchody vyloženě s prošlým zbožím, je neskutečné. Opravdu nechápu lidi, co tam chodí nakupovat a je mi líto dětí, kterým rodiče cpou např. prošlý jogurt.
Cituji Lucrezia: teď mám v lednici biouherák, trvanlivost tři měsíce a žádné Ečko
jenže ten je konzervován na principu fermentace, to je úplně jiná kategorie než měkké salámy
a domácí uzené, je plné karcinogenů z kouře, takže s tím toho moc nevylepšíš
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.