Cituji Lucrezia: že automaticky vyřazuješ každou potravinu s éčkem se ochuzuješ o dost dobrých věcí - namátkou E406 - ty bys to vyřadila, přitom je to agar - pokud by tam nebylo E - ale agar, tak by jsi to koupila ne
Zářný příklad toho, jak oblbnout spotřebitele. Promiň Adko, ale stačí Ti to vypsat slovy a už to máš v košíku a doma si libuješ, jak se zdravě stravuješ a nakupuješ potraviny bez éček.
Reaguji na sartre:
Co nadělám, nikdo není neomylný.
Dříve jsem prostě chodila s vytištěným lístkem, podle toho si vybrala potraviny, které už nakupuji pravidelně a sahám po nich automaticky a složení už nezkoumám.
A teď u nových věcí sázím na intuici, myslím si, že v obyčejném žervé nebudou prospěšná éčka, tak sáhnu po Lučině bez nich.
Cituji sartre: jak se zdravě stravuješ
Já to beru komplexně, ne jen výběrem potravin, ale jím pravidelně, nevynechávám jídla, nepoužívám dochucovadla, kečup, tatarku, majonézu, slazené nápoje, z koncentrátu.... Vždy se snažím hledat zdravější alternativu.
Ono tím nákupem potravin to teprve začíná,
Cituji Red_fire: Naprosto souhlasím. Jenže stejně si myslím, že posypová sůl v jídle pořád není to nejhorší. Očkování a léky, které nás udržují nemocnými, kosmetika (make-upy s karcinogenními látkami, sprchové gely obsahující složky z čističů na auta, chemicky bělené tampony a ubrousky na zadečky dětí...), záření z mobilů, smog, rtuť, která se ovzduším dostala až do ledovců na Antarktidě... Člověku by nemopohlo, ani kdyby se odstěhoval do hor a živil se vesmírnou energií.
Souhlasím!
Cituji sartre: A jakou kupuješ třeba šunku prosím? Já zatím nenašla žádnou, aby neobsahovala éčka.
v bille mají, je to nějaká německá značka 100g za 70Kč, 97%masa - ale jaká to ti neřeknu, dva roky už to nekupuju, mě tam vadí cukr
Cituji Adka: Tak dalece to nestuduji, ale když si mohu vzít potravinu, ve které nejsou žádná Ečka, tak to preferuji.
víš, že E300 je vitamín C a E330 kyselina citronová? E150 je karamel. Ečka jsou v naprosté většině přípanů naprosto normální a neškodné látky, které jsou normálně přírodně přítomné třeba v jablku a chceme-li potraviny, které vydrží déle, jak půl dne nezkažené, vyhnout se jim v některých případech prostě nelze, samozřejmě se to s jejich množstvím a počtem nesmí přehánět
Cituji sartre: Používaly se tady třeba pesticidy na hnojení,
pesticidy se na hnojení používaly dost těžko, když jsou to přípravky na hubení škůdců
Cituji sartre: A jakou kupuješ třeba šunku prosím? Já zatím nenašla žádnou, aby neobsahovala éčka.
nelze vyrobit šunku, zdravotně nezávadnou a potenciálně ne nebezpečnou, aby neobsahovala éčka, jednak by si tu šedou hmotu nikdo nekoupil z estetických důvodů, jednak by byla potenciálně nebezpečným zdrojem botulotoxinu
Cituji Lucrezia: U gumových bonbonů se vyměnila želatina za zdraví přijatelno
Co je zdraví nepřijatelná želatina? Želatina je hydrolyzovaný kolagen.
Cituji sartre: Že se i na obilí na poli stříkala umělá hnojiva.
umělá hnojiva se používají stále, jen ne v takové míře, protože je to drahé
Cituji Adka: Cituji sartre: Protože jsou potraviny, u kterých se tomu vyhnout nedá.
Tak ty nekupuji.
Jíš jablka? Víš, že v nich je hromada těch strašlivých a hnusných "éček"?
Cituji Adka: Ale přítel má babičku na vesnici a vždy měli od někoho, kdo si vyrábí doma vlastní. Údajně to není těžké.
Není to těžké, ale bez dusitanu se ti do tří dnů zkazí.
Cituji sartre: zářný příklad toho, jak oblbnout spotřebitele. Promiň Adko, ale stačí Ti to vypsat slovy a už to máš v košíku a doma si libuješ, jak se zdravě stravuješ a nakupuješ potraviny bez éček.
Cituji Lucrezia: v bille mají, je to nějaká německá značka 100g za 70Kč, 97%masa - ale jaká to ti neřeknu, dva roky už to nekupuju, mě tam vadí cukr
v Lidlu mají výborné šunky za cca 20 až 30 Kč/100 g a bez cukru se lze technologicky obejít jen težko, je ho tam ale malinko, pokud se pamatuji na receptury, tak třeba polévková lžíce na kilogram syrového masa
Cituji Kikulina: víš, že E300 je vitamín C a E330 kyselina citronová? E150 je karamel. Ečka jsou v naprosté většině přípanů naprosto normální a neškodné látky, které jsou normálně přírodně přítomné třeba v jablku
no nezlob se na mne, ale i tak je rozdíl, jestli je ta kyselina citronová součástí ovoce, nebo je vyrobená synteticky, alespoň pro mne
Cituji Kikulina: v Lidlu mají výborné šunky za cca 20 až 30 Kč/100
ale zas je tam určitě e250 a to kupovat fakt nebudu
Cituji Kikulina: víš, že E300 je vitamín C a E330 kyselina citronová?
Vím.
Cituji Kikulina: Jíš jablka?
Ano jím, ale jen ze zahrady od příbuzných mého přítele, kteří pesticidy nepoužívají.
Cituji Kikulina: Není to těžké, ale bez dusitanu se ti do tří dnů zkazí.
Ano, to je pravda.
Cituji Lucrezia: Cituji Kikulina: v Lidlu mají výborné šunky za cca 20 až 30 Kč/100
ale zas je tam určitě e250 a to kupovat fakt nebudu
Ty ráda botulismus? Ty by sis koupila šedohnědo až nazelenalou šunku, což je přirozená barva vařeného masa (bavíme se o normální vařené šunce)? Šunka bez dusitanu vyrobit v podmínkách hromadné výroby nelze, aby měla údržnost delší, než jeden den. Bez něj jsou akorát sušené šunky typu parmské, jamon serano atd. Dusitan sodný nebo draselný jsou jediné látky použitelné v potravinách, které v množstvích neškodících člověku zabrání růstu clostridia botuli, kterýžto produkuje termorezistentní botulotoxin, který je jeden z nejjedovatějších jedů, co lidstvo zná a otrava jím je téměř vždy smrtelná a kontaminaci mikroorganismy nelze i v nejhygieničtější výrobě zabránit. V sušených šunkách neroste z jiných důvodů - malá aktivita vody, vysoké procento soli.
Cituji Lucrezia: je rozdíl, jestli je ta kyselina citronová součástí ovoce, nebo je vyrobená synteticky, alespoň pro mne
chemická struktura je zcela stejná
Cituji Kikulina: Ty by sis koupila šedozelenou šunku? Šunka bez dusitanu vyrobit v podmínkách hromadné výroby nelze, aby měla údržnost delší, než jeden den
jo koupila...to, že to vyrobit nejde je kec - jen by měli výrobci kratší termín do data spotřeby - viz třeba šunka od biofarmy sasov. Hele zdraví mám jedno a konzervanty typu dusitan sodný a spol do těla fakt cpát nebudu - myslím si, že je to každého věc co jí a co ne. Já to nikomu nevyvracím,ale já to jíst nebudu
Reaguji na Kikulina: Díky za poučné příspěvky, budu moc ráda, když jich ještě pár takových napíšeš
Cituji Lucrezia: z toho si nic nedělej
Já nechodím nakupovat se seznamem v ruce, ale čtu. A člověk není neomylný, jen jsem se Ti snažila vysvětlit, že sice nakupuješ potraviny, na kterých není napsáné doslova E, ale pak to tam vypíšou konkrétně, a to už si koupíš. Nechci Tě nijak napadat nebo poučovat, ale jak je vidět, osvěta je stále třeba.
Cituji Kikulina: pesticidy se na hnojení používaly dost těžko, když jsou to přípravky na hubení škůdců
Sorry, to jsem opravdu trochu popletla. Nicméně se používali a používají dále. Jak hnojiva tak pesticidy.
Cituji Kikulina: umělá hnojiva se používají stále, jen ne v takové míře, protože je to drahé
Já to vím, že se používají umělá hnojiva stále. Jen to byla reakce na to, že někdo říkal, že za komunistů bylo všechno zdravější. Prostě nebylo. Používaly se umělá jedovatá barviva, umělá hnojiva atd. Jenže se o tom nepsalo a asi se o škodlivosti tolik nevědělo.
Cituji Kikulina: je zdraví nepřijatelná želatina
A to, z čeho se za totáče dělaly gumové bonbony byla opravdu ,,želatina" - hydrolyzovaný kolagen? Tak jsme to asi myslely.
Lentilky - šmarjá, tam bylo takových jedovatých barviv, a pane, jak nám chutnaly.
Holky, nelžete si do kapsy, že za totáče byly potraviny zdravější. Nevím, jak to bylo s mléčnými výrobky, ale do jogurtů se určitě také přidávala barviva. Šunku už tenkrát namáčely prodavačky do vody, aby hodně nasákla.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.