Ahoj, potkala jsem kamaráda, který mi říkal, že přestal jíst vše, kde je mouka. Že prý jeho mamka tak zhubla už přes 10 kilo. Nijak blíže jsme se o tom už nebavili. Chci se zeptat jak to je teda s tím přestat jíst mouku. Myslí se tím jen vše co je pšenice? A co se teda jí místo pečiva, těstovin atd. Je teda fakt že si místo pečiva kupuju do práce křehké chleby- pohankové, grahamove....ale to je tak všechno máte zkušenosti?
tak ono obvykle nejde ano tak o to, že se nejí mouka, ale o to, že se tím sníží celkový příjem energie, protože výrobky z mouky jsou obvykle dost kalorické
Většinou se vysazením mouky z jídelníčku rozumí vysazení potravin s lepkem, který je ve všech obilninách, nejvíce právě v pšenici. Stravování je pak tedy stejné jako u celiaků a pokud to chceš zkusit kvůli hubnutí, samozřejmě záleží na celkovém jídelníčku (hranolky, chipsy, různé mléčné výrobky apod. jsou samozřejmě bez lepku).
Mně před časem zjistili intoleranci lepku, takže tuhle dietu dodržuji pár měsíců a je pravda, že je potřeba hodně se omezovat v restauracích (nemůžu těstoviny, knedlíky, omáčky zahuštěné jíškou, pizzu, dezerty a celkově pečivo) a v obchodech sledovat složení potravin.
Na druhou stranu je takovéhle stravování určitě zdravější, protože výše uvedené potraviny ti stejně nedají nic kromě prázdných kalorií. Těstoviny můžeš mít kukuřičné, hotové pečivo bezlepkové nebývá moc dobré, snídám většinou ovoce, příp. třeba jáhly v různých úpravách a celkově se mi jídelníček zajímavě obohatil - např. právě ty jáhly, pohanka, quinoa, spousta zeleniny a ovoce, oříšky, luštěniny.. (zároveň nemůžu mléčné výrobky a nejím maso, tak to mám komplikovanější )
Já jsem asi před dvěma lety zkoušela celý měsíc nejíst pečivo. Žádné,ani žádné náhražky jako knackebroty, pufovane chleby apod. Chtěla jsem si zpestřit jídelníček. A moc mi to prospělo v tom smyslu, že jsem si musela vymýšlet nové a nové snídaně, svačinky...hodně mě to nakoplo ve smyslu mít ten jídelníček pestřejší. a to jsem nikdy nebyla typ, co sni 10 rohlíků denně a stejně to bylo nějakého vymýšlení. Ale pokud je člověk zdravý, myslím že není nutné se úplně vyhýbat mouce či lepku. Chce to jíst pestře, vyváženě a pak se i malé hříchy ztrati :)
Cituji mariluca: Je teda fakt že si místo pečiva kupuju do práce křehké chleby- pohankové, grahamove.
Já teda nevím od jaké firmy je máš ,ale i ty obsahují pšeničnou a žitnou mouku , musíš koukat na složení. Ne vše co je označeno zdravé je zdravé a dietní.
Cituji scrazyna: Těstoviny můžeš mít kukuřičné,
Kukuřičné věci taky nejsou zrovna moc vhodné.
myslím že bona vita jsou pohankové a ty jím vlastně denně místo housky ke svačině v práci. Dám si na to dobrou šunku nebo eidam. Zdravé a dietní stravování znám, takže vím jak se stravovat dle doporučení. ale jak je to s tou moukou by mě zajímalo. Lepek mi jíst neva...o tom nemluvím (jejich pečivo mi nejede) ..... ale tak s tou moukou to bude myšleno a směřováno na to "prázdné" jídlo jako jsou rohlíky těstoviny atd...prostě z pšenice. Odpustit si koláčky ted na vánoce cukroví......
Lepek jsem vysadila loni v září, od té doby -16 kg a to šla většina bez cvičení, pouze stravou cca 8000kJ denně. Před létem jsem začala jíst žitné, špaldové a pohankové pečivo co si upeču, váha mi nahoru nejde, a to stále jím kolem 8000kJ denně.
týý jo, dobrý! to gratuluju. Tak já to taky zkusím...myslím že s tím problém mít nebudu. Vlastně jeden jo miluju nudlový polívky...čím nahradit klasické nudle? s ostatním si poradím. Díky
Reaguji na mariluca:
Taky miluju polévky a občas samozřejmě zhřeším ale to třeba někde na oslavě, svatbě a tak. Ale jinak zahušťuji vločkami nebo dám hodně brambor.
Aha..ale já myslela že vločky taky ne-e.... i když to jsou vlastně ovesné a ne pšeničné... no a guláše atd tedy zahustím bramborou? ptám se protože to budu vařit i doma rodině. těstoviny mužem ale ty tmavé,že? a máš ještě nějaké typy prosím....mám ted mnoho myšlenek a otázek, ohledně tohoto stravování....
Reaguji na mariluca:
Já už lepek přijímám, nejím pšenici. Takže vločky jsou v pohodě, je to skvělý zdroj sacharidů. Nicméně napiš mi zprávu a klidně se ptej.
Určitě bych všechny mouky neházel do jedné kategorie, v dnešní době jsou i mouky které jsou svým složením zdraví prospěšné. Samozřejmě je potřeba si uvědomit, jaký je výrobní proces u pšeničné mouky, a jaká je cena vstupních surovin. Pokud chceme zdravou mouku, hovoříme tady o vstupní surovině která je v přepočtu na kilogram dražší třeba o 1000% a tím pádem i výrobní procesy jsou mnohonásobně dražší. Nicméně kokosová, mandlová, proteinová a mnoho dalších muk na našem trhu jsou velice kvalitní. Přiznám se že osobní zkušenost mám zatím jen s kokosovou, z které jsme zkoušeli péct cukroví a výsledek byl naprosto úžasný! http://www.fitstore.cz/zdrava-vyziva/kokosova-mouk a-bio-700g/
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.