Romísek
Tak tvoje sestra byla asi ojedinělý případ... Myslela jsem to u zdravých dětí.. Nedokážu si představit,že bych své roční dceři udělala polívku ze sáčku.. Vím, že tam,kde je glutamát je psané, že není vhodná pro děti do 3 let...
I já jsem glutamáty vyřadila ze svého jídelníčku, ve zdravé výživě seženeš dochucovadla bez něj..
Ale to je jiná diskuze..
Jojo,za války byl margarín náhražka..
Cituji Lenieka: Nejvíc mě na tom vadí, že v různých reklamách vychvalují, jak jsou margaríny zdravé a prospívají srdci, snižují cholesterol apod.. Nechápu, jak je možné, že jim inspekce nebo někdo jiný takovou klamavou reklamu nezakáže!
Zajímalo by mě, jak případně z čeho jste usoudily, že to tak není ??
Živočišné máslo je samý tuk, proto není vhodné pro lidi se zvýšeným cholesterolem, protože ti mají více přiucpané tepny a ještě více se jim ucpavají s konzumací živočišných tuků. Když ho přestou konzumovat, jejich stav se zlepší. Takže takové soudy fakt nechápu, styděla bych se něco takového pronést, když o tom víc houby.
Mimochodem mám vystudovanou chemii.
Jj za války..., ale žijeme v 21. století a tomu odpovídají i současné technologické postupy. Na otázku "Jsou margarín a podobné tuky nebezpečné?"
odpovídá prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc. takhle:
To je nesmysl, protože v současné době se margaríny vyrábějí zásadně jinak než před padesáti lety a složení těch měkkých margarínů, které používáme, je naprosto identické s rostlinným olejem, ze kterého jsou vyrobené. Takže jakákoliv náhrada živočišných tuků margarínem je výborná. U nás se to projevilo po odbourání dotací na potraviny v roce 1991 – protože jsme nahradili máslo margarínem, tak nám klesl cholesterol v průměru o 12 %.
Nevím, ale já více věřím odborníkům než různým všeználkům (nemyslím to zle) z netových diskusí
Cituji pav001: Mimochodem mám vystudovanou chemii.
My zase máme "vystudovaný internet."
Margarín se v podstatě skládá z rostlinného tuku a ztužovadel. Aby to nebyl olej, ale "drželo to". A ty ztužovadla, to je právě to špatný...
Cituji lucis: ale povedlo se mi poslední dobou několikrát koupit máslo a mám pocit, že bylo s přidaným margarínem, nikde teda o tom na obalu ani zmínka, to je docela podraz....
Lucis, to bylo asi máslo s vyšším obsahem vody. Tím se druhy másel liší, a např. při vaření a pečení je každý "druh" (značka) másla lepší na něco jiného. Asi před rokem vyšel v Apetitu článek o máslech, a fotky konkrétních másel s popisem, kolik procent vody obsahují a na co se v kuchyni hodí... Třeba to jde ještě najít na internetu.
Asi před osmi lety jsem se dostala k výrobnímu postupu margarínů a od té doby jsem se toho nedotkla. Je to otřesné, v podstatě umělá hmota, nikdo mi nenamluví, že je zdravější jíst uměliny, margaríny, sladidla, "éčka", potraviny z konzervy než jídlo, na které je naše tělo zvyklé v podstatě stovky let. Jiný problém je, že kromě toho, co si vypěstujete doma, už není zdravé skoro nic, hlavně třeba drůběží maso je dost otřes, kuřatům se dávají růstové hormony, aby rychle vyrostla, antibiotika, aby nepochcípala v těch podmínkách, co živoří a my pak se tím vším vesele nacpeme a ještě si myslíme, jak jíme zdravě. Všechno se prostě ošetřit nedá, ale pokud si budu moci vybrat, vyberu si ten přírodnější produkt.
Margaríny jsou prostě byznys, uvažujte, proč nejsou reklamy třeba na chleba? Protože si to člověk koupí i tak. Nebo máslo. Všechno je teď o penězích a hodně se dá schovat za "reklamní přehánění", že..
Cituji levhardova: Nevím, ale já více věřím odborníkům než různým všeználkům (nemyslím to zle) z netových diskusí
No, pan Poledne je sekretářem České společnosti pro Aterosklerózu, u něho je jasné, že bude podporovat margarín, chtělo by to někdy zapojit zdravý rozum a pokud se věří odborníkům, zeptat se ještě někoho.
Cituji June: Margarín se v podstatě skládá z rostlinného tuku a ztužovadel. Aby to nebyl olej, ale "drželo to". A ty ztužovadla, to je právě to špatný...
Moderní rostlinné tuky (margaríny) se částečnou hydrogenací (tedy ztužováním) díky moderním technologickým postupům již řadu let nevyrábějí. Místo ztužování se používají jiné procesy (např. tzv. interesterifikace), kdy škodlivé trans mastné kyseliny prakticky nevznikají. S použitím tohoto postupu je vyráběna naprostá většina rostlinných tuků dostupných pro spotřebitele na českém trhu. *Jitka Rusková, DiS. Nutriční terapeutka
Cituji Jersika: Je to otřesné, v podstatě umělá hmota, nikdo mi nenamluví, že je zdravější jíst uměliny
Margaríny jsou vyrobeny z rostlinných tuků a olejů, jsou tedy zcela přírodního původu. Ze syntetickým původem plastů (umělé hmoty) nemají nic společného. Nehledě na to, že pojem umělá hmota v chemickém názvosloví stejně neexistuje. *Jitka Rusková, DiS. Nutriční terapeutka
Cituji Jersika: No, pan Poledne je sekretářem České společnosti pro Aterosklerózu,
Aha.. Bylo mi hned jasné, že bude někde zainteresovaný.
Cituji veju: Rama apd. mi nechutná.
Zkus se v českém obchodě podívat,kdo je výrobcem Ramy....na krabičce nenajdeš.
Rama koupená v Německu je chuťově i čichově naprosto jiná(lepší) než to,co se prodává u nás.Není taky tak trvanlivá a má i uvedeného výrobce
Ale to je specialita naší republiky,že většina potravin u nás prodávaných má záhadný původ.
Cituji Jersika: chtělo by to někdy zapojit zdravý rozum a pokud se věří odborníkům, zeptat se ještě někoho.
To, že jsou margaríny nezdravé je v dnešní době už víceméně mýtem. Proč? O tom do jaké míry může uškodit margarín zdraví rozhodují určitá látka (TFA), která je v poslední době velmi sledována a její obsah odlišuje kvalitní a nekvalitní margaríny. A naštěstí výrobci nechtějí vyrábět něco, co jim může díky obsahu TFA snížit prestiž značky a tím následné zisky.
Často zmiňovaným mýtem pro házení margarínů "do jednoho pytle" je obsah trans mastných kyselin (TFA). V dnešní době je naprostá většina výrobků na našem trhu vyráběna moderní technologií, při které je množství této škodlivé látky minimální (jejich obsah je do 1 % v tukové složce, tedy nutričně bezvýznamné množství).
Složení tuků na našem trhu se neustále zlepšuje, dokladem toho jsou výsledky testování z roku 2004 a 2007. I za tuto poměrně krátkou dobu se složení jednotlivých tuků (zejména v obsahu TFA) výrazně zlepšilo. Zatímco „nejhorší tuky“ v roce 2004 měly obsah TFA až 27,5 %, v dnešní době je „nejhorší“ ten, který obsahuje 7,2 %. Stále více výrobků spadá do kategorie „rakticky neobsahuje TFA“.
TFA nejsou jen v margarínech!
Problematika TFA se v dnešní době netýká tuků na mazání, tepelnou úpravu a pečení (zejména rostlinných), které jsou vyráběny novou technologií. Na druhé straně však roste spotřeba potravin s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin a TFA, které podporují zvyšování hladiny cholesterolu, např. trvanlivého pečiva, jemného pečiva, zejména z listového těsta, čokoládových výrobků s polevami, mražených krémů, instantních přísad do kávy a čaje a rostlinných šlehaček ve spreji, které obsahují kokosový nebo částečně ztužený tuk. MUDr. Zdeněk Mlčoch
A tak bych mohla pokračovat...
Cituji levhardova: Margaríny jsou vyrobeny z rostlinných tuků a olejů, jsou tedy zcela přírodního původu
To je hloupost. Nebo lépe řečeno chytře řečená polopravda. Kdyby byly vyrobeny z čistě rostlinných olejů nejlepší kvality, nikdy by nemohly být tak levné (viz. třeba olivový olej). Pokud jsou vyrobeny z odpadních látek rostlinného původu, dá se říct, že jsou přírodního původu? Dá. (Že zcela, to si dovolím pochybovat .) Ale jaké kvality, to už je řeč jiná, že..
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.