Prosím o radu: máme plný záhon máty a chtěla bych si ji nějakým způsobem uchovat přes zimu, kdybych ji chtěla použivat. Zkoušela jsem otrhat lístku a dát do mrazáku, ale po vyndání jsou lístky černé, a ani tak nevoní. Nevíte nějaký fígl jak ji uchovat i přes zimu, abych nemusela kupovat ty v květináčích za takové ceny? budu ráda za každou radu..
Takže natrhat, uvázat do trsů, zavěsit na suché místo, nechat usušit, zavřít do sklenic.
V látkových sáčkách vyčichne. V těch sklenicích vydrží hooodně dlouho.
Dělám to tak také. Máš tu obyč. nebo i různé příchutě?
Nevím no, já ji mám normálně v mrazáku v igeliťáku a je ok.
Dávala jsem ji tam někdy začátkem září a teď použila a černá nebyla.
No nebo zkusit usušit. Mrkni na net, je tam spousta postupů, jak sušit bylinky.
Já všechno zamražuji na -25 stupnů a po té zmírňuji zpátky na -18 a všechny potraviny, ovoce, maso i bylinky jsou stále jak čerstvé.
Reaguji na tlapka6: Mám tu obyčejnou....ale půjde z této usušené třeba mojito udělat v zimě?..
Reaguji na True: a nezčernají? mně prostě zčernaly a vůbec to nevypadalo jako lístky máty..
Reaguji na Pecka: a normálně ji otrháte? nebo dáváte do mrazáku celé ty stonky?
Reaguji na LucieAd:
No snažím se vzít jen ty lístky, ale někdy se nějakej stonek přimotá.
Ján měla letos "horší" odrůdu, měla docela malinký lístky, takže to trhat šlo špatně. Příští rok si koupím s většími listy.
Jinak mojito ze sušený...to bych asi nechtěla...
u nás to naškubem, osušíme a skladujeme v papírových nebo plátěných pytlíkách, případně ve velké sklenici. vydrží dlouho a mrazit bylinky se mně osobně moc nepozdává (bez objektivního důvodu).
Reaguji na LucieAd:
To nejspíš nepůjde, ale někdo si ty lístky přidává do kostek s ledem, to by možná šlo .
A nemělo by ti to ani zčernat. Mě teda v mrazáku taky zčernala, nevím proč a myslím , že ta sušená si zachová lepší aroma než mražená.
Já si mátu ze záhonku přesadila do květináčů, letos to zkouším poprvé. Bohužel jedna mi hned zplesnivěla, ale dalším 2 květináčům se ještě daří. Mám ji za oknem a stále roste jako divá. Nevím jak dlouho vydrží, ale říká se, že mátá je jako plevel, tak možná i celou zimu
Reaguji na LucieAd: Na zimu mátu otrháme a nasušíme. Zbytek necháváme na zahradě, znovu obroste.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.