Ahoj holky,
jsem zastánce zdravé stravy (zase to nepřeháním), ale snažím se. Chtěla bych si dát doma naklíčit semínka, pamatuju si, že můj táta to takhle dříve dělával. Máte nějaký tip jak na co? Co se všechno dá vůbec naklíčit? A nějaké další tipy jak s naklíčenými semínky naložit (tipy k čemu jíst, atd.).. uvítám jakoukoli odezvu spojenou s tímto tématem. Moc díky!
Ahoj, nejlepší je pro začátek řeřicha. Normálně si do misky dáš vatu, semínka a udržuješ to mokrý jinak se dá klíčit čočka, len a tak, ale len má hodně slizu a musí se to proplachovat... no já osobně jsem len už vzdala, protože než to vyklíčilo, tak i přes neustálé proplachování to bylo pořád plné slizu a pěkně to pak smrdělo
Ahoj, výborné je mungo (taková drobnější zelená zrna - fazole). Já to dělám tak, že si proděravím dno PET lahve - třeba takových 10-15 děr. První den si nasypu fazole do nádoby s vodou, tam nabotnají a přesypu je do té láhve (uříznu jí předtím také hrdlo). Pak stačí ráno a večer natočit do flašky vodu a nechat ji pomalu vytéct. Za 3-5 dní je hotovo, naklíčené vydrží třeba 3 dny v lednici. Dávám je třeba i na chleba s nějakou tvarohovou pomazánkou, do masových směsí, do salátů. A chutná i mému muži, který tyhle zdravé věci jinak zrovna moc nemusí.
Ahoj, já si klíčím podle mé krevní skupiny (0) malé zelené fazolky "mungo". Přítel je "A" a ten si klíčí vojtěšku (alfalfa). Dáváme si semínka do misky s vodou přes noc nabobtnat (bez vaty) a na druhý den je přelijeme do napůl uřízlé 1,5L pet láhve s nožem prořezanými dírkami na dně (nožem netočit, aby nebyly dírky moc velké - vojtěška je semínko jako sezam). Nejvhodnější je vlhké místo. My pak "PETku" dáváme do koupelny, ráno a večer semínka proplachujeme. Mungo je dostatečně naklíčeno během cca 3 dnů. Odpadají svrchní zelené šlupky, které odstraňuji. Vojtěška potřebuje trochu více světla. Přítel si to dává po 2 dnech na okenní parapet - nadále 2x zavlažuje. Hotovo je cca během 4 dnů. Konzumujeme to v salátu, ale i samotné.
Více info zde: URL
kliceni_v_pet.gif
kliceni_v_pet_2.gif
Já jsem si taky dřív nechávala naklíčít mungo, a dělala jsem to tak, že jsem vzala nějakou plochou misku nebo kelímek, nasypala na dno vrstvu těch fazolek a zalila troškou vody, aby nebyly fazolky úplně ponořené. Nechala jsem to na okně a dvakrát denně tu vodu měnila, aby se nezkazila. Teď nevím, jak dlouho to trvá, ale myslím, že tak 3. - 4. den můžeš jíst Chutná to trochu jak hrášek. Já jsem naklíčené fazolky zobala jenom tak, ale bylo by to dobré i do toho masa nebo do salátů
méně než
10 příspěvků
Obecně se nakličuje tak, že se do misky dá vata, ta se hodně navlhčí, pokladou se na ni semínka, zakryje se to sáčkem a dá se to na parapet nad topení
My na to doma měli takové speciální misky na klíčení, tak se po nich mrknu a to mungo určitě vyzkouším, to zní moc dobře. Díky všem za rady
Kdysi jsem klíčila čočku a četla jsem na netu,že to máš dát do sítka a 3x denně to prolít vodou klíčilo to hrozně rychle na mističce s vatou se mi to teda skoro nehlo ani za několik dní.
Nedávat na vatu, smrdí to... Nekupovat nakličovací misky, smrdí to...
Já klíčím normálně v hrnci, nejdřív to namočím na pár hodin, pak vodu sleju a nechám to tam. Dvakrát denně propláchnu pořádně studenou vodou, rukou to promíchám, aby se to pořádně propralo, potom z toho vodu sleju, nechám jen trochu, rozprostřu po dně a PŘIKLOPÍM, ABY TO BYLO VE TMĚ. Myslím, že ta tma je celkem nejdůležitější...
Jinak bacha na klíčení fazolí, jsou za syrova jedovatý... ovšem mungo a adzuki jsou oficiálně taky fazole, takže nevím...
klicky1.jpg
klicky2.jpg
Reaguji na demon: ono najdoležitejšia vec je preplachovanie,klíčiť v tme nemusia.Ale máš ich vzorové.
vatu nepoužívam, zbytočné... postup taký istý, ako písal demon..nezakrývam ich však, ale strčím misku so semiačkami do skrine
klíčiť sa dá všetko možné... mungo, alfalfa, šošovica, slnečnica, ľan, horčičné semiačka, sezam, niektoré druhy obilnín....
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.