Ahoj,
rozhodla jsem se poprvé upéct na Vánoce perníčky. Je spousta těst na perníčky ihned měkké a na ty, které změknou.
Zítra je chci začít péči, těsto mám už v lednici, ale zajímá mě, ať to budou perníčky ihned měkké nebo ty co teprve změknou, vydrží mi oba teda do Vánoc? Já jsem na trvanlivost potravin hodně ujetá, tak se nezlobte za hloupý dotaz
A jak je skladovat, ať vydrží co nejdéle?
Děkuji
Samozřejmě, že vydrží, pokud se nesní Nechej je v krabici a uvidíš - pokud budou měkké, dobře. Pokud ne, dej k nim cca týden před Vánocemi do zavřené krabice jabko překrojené vejpůl - změknou. Čím víc medu šlo do receptu, tím spíš změknou - med na sebe váže vlhkost.
Ale skladuj je spíš v chladnější místnosti, my je dáváme do krabice vystlané papírem na potraviny do komory. Jíme je ještě v lednu Perníčky jsou zrovna takové cukroví, které vydrží dlouho A skvěle se s nimi dá ozdobit stromeček - nezapomeň do pár kousků vyrojit kolečko, pak o upečení protáhni mašličku a můžeš zdobit větve ve váze, stromek... krásně to pak voní, když se spojí aroma perníčků s vůní jehličí Rozhodně nešetři skořicí! Tou nic nezkazíš, spousta receptů jí má v předpisu málo... My dáváme i víc jak půlku pytlíčku
Ještě jsem se chtěla zeptat, těsto jsem dělala včera večer, mám ho v lednici. Jak dlouho tam vydrží? Kdybych dneska pekla třeba jen z půlky těsta a zítra, pozítří dopekla zbytek, bude ok?
Já nechápu, proč všichni tak hrozně touží po tom mít měkké perníčky? Já je dělám tenčí, hodně upeču a miluju jak křupou. Mám je takhle spíš rači jako sušenky, než na měkko.
Jasně že vydrží, perníčky jsou jedno z nejtrvanlivějších kousků. A těsto dělám taky dopředu, v lednici je nechám klidně týden, vůbec mu to nevadí, naopak! Dělám hodně medové, se skořičí, kořením, takže si je před válením a vykrajováním spíš nechávám v chladnu, med se v těstě rychle roztéká a pak se mi vše paplá... Těsto vyválím silnější, tak 1 cm aby byly perníčky po upečení pěkně naducané. Až úplně vychladnou, dám je na tác a obalím alobalem nebo potr. folií. Tak nechám aspoň 3 týdny v chladnu (máme pár místností, které jsou prázdné a netopí se tam) a když je za těch cca 21 dnů rozbalím, jsou jak obláčky, opravdu úžasné! O víkendu jdu na to
Cituji yvonne_s: Já nechápu, proč všichni tak hrozně touží po tom mít měkké perníčky?
Protože mi to prostě nechutná. Jsem zvyklá na medové a jemné perníčky, musí být jak marshmellou - naducané a na jazyku se uplně rozpustit... Ale je to o chuti, každý máme rád něco.
Reaguji na Ivčáááá: No tak samozřejmě, že si to každý má dělat podle chuti, ale že je to takový to dogma, že perníčky prostě musíííí být měkké. (Jinak je to hrozná katastrofa a dotyčná se považuje za úplně levou...) My je taky vdycky dělávali doma na měkko, takže zvyklá jsem na to byla taky, ale tohle mě okouzlilo víc. Trochu mi to pak připomíná takový ty karamelový sušenky ke kávě Možná je to tím, že si přes rok běžně kupuju normální perník (ten mikulášovej s marmeládou a čokoládou) a tak mám měkkýho perníku až až.
Cituji yvonne_s: Trochu mi to pak připomíná takový ty karamelový sušenky ke kávě
Jo, to je fakt! A vidíš, ty mám zrovna ráda Asi je to jak říkáš o tom, že jsem od mala poslouchala "No babi, ty perníčky jsou ale měkoučké". Tak je prostě dělám taky "měkoučké" A kdo nedělá, je do Bohnic
Reaguji na yvonne_s: taky mám radši jakoby ty tvrdší... ale doma se samozřejmě dělají měkké....všichni je chtějí jemné...
Cituji yvonne_s: normální perník (ten mikulášovej s marmeládou a čokoládou)
No vždyť ten je stejně nejlepší Ale jo, máš pravdu, jediné doma dělané perníčky, co mi opravdu chutnali, byli takové placaté, světlé ( bez hromady koření ) a pořádně sladké - málem jakoby se člověk zakousl do homole cukru Máš snad recept na něco takového ?
Reaguji na yvonne_s: Tak dotyčná je zvyklá na měkké perníčky a dělá je poprvé, tak se radši zeptám. Perníčky nedělám ani tak pro sebe, jako pro rodinu, která má měkké perníčky ráda a je na ně zvyklá, tak bych nerada, aby jim nechutnaly... Takže tak
Reaguji na mardererova: Ale to určitě, od toho to tady je, aby se tu ptalo Jen že právě se všichni hrozně bojí, že perníčky nezměknou a tak a přitom jsou moc dobrý i tvrdší
Reaguji na dadabus:
Já dělám tento recept:
800 g hladké mouky
280 g moučkového cukru
120 g Hery
5 lžic rozehřátého medu
2 celá vejce
2 žloutky
2 lžičky jedlé sody
2 lžíce koření (např. Kotányi)
kakao (cukrářské hořké)
+
1 vejce na potírání hotových perníčků
Těsto se nenechává vůbec odležet a mám ho tmavý, ale spíš díky kakau, koření tam taky nedávám nijak závratně - to kamarádka proti mně dělá extra kořeněný zase.
Nevím, jestli je to normální recept a když se nechá uležet a vykrojijou tlustší, tak změknou...já se o to ani nepokouším.
Chm..a letos jsem teda dělat nechtěla, ale začínám být nahlodaná! Zato se chystám určitě na basilejský perníčky ( http://www.gurmanka.cz/2008/12/nejslavnejsi-pernik -sveta-jako-suvenyr-basler-leckerli ) což je sice naprostá cukrová bomba, ale famozní!
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.