Cituji dadabus: Kdesi jsem četla, že se může zahušťovat i taveným sýrem, ale víckrát to zkoušet nebudu
Zahušťovat se dá i strouhaným perníkem,což je dobrota a kupodivu se perníkem dá zahustit i guláš...má pak krásnou barvu a perník mu dodá zvláštní chuť,neočekávaně opravdu ne sladkou perník se strouhaný už prodává v sáčku podobně jako strouhanka z rohlíků.
Tak já dělám rajskou k hovězímu tak, že na oleji zpnim cibulku, přidám nastrohanou mrkev, petržel a trochu celeru, všechno to chvilku orestuju, aby zelenina pustila šťávu, místo vody přilívám vývyr z hovězího, který se mi vaří vedle a je v něm bobkový list, nové koření, jalovec a pepř, asi po 1/2 hodince odstavím ze sporáku a do hladka rozmixuju mixérem, tím ta omáčka zhoustne a pak si ji na pořebnou hustotu zase naředím vývarem, přidám 2-3 rajský protlaky, nechám provařit a duchucuji cukrem, skořicí a solí aby to mělo ten správný šmrnc (ty 2 protlaky jsou do množství pro 2 lidi asi tak ke 4 knedlíkům)
K paprikám dělám jenom takovou rajskou šťávu, papriky dělám na sporáku a nejdřív si pod ně dám cibulku no až sou paprky hotové, tak je vytáhnu z hrnce, to šťávu s cibulkou rozmixuju a přidám asi 2 protlaky a prohřeju.
Ale nejsem si jistá jak ji vaří mamka, tyhle recepty mam po babičce.
Cituji Laky: perník se strouhaný už prodává v sáčku
Ten mám doma a čeká, až naberu odvahu dělat kapra na černo
méně než
10 příspěvků
Cituji sametka: s tou kořenovou zeleninou -to je ta pravá rajská omáčka
přesně tak,tuhle o tom zrovna mluvili v tv,hlavně mrkev
Na kolečka ankrájím 2 mrkve, kousek petržele, případně i celeru, 2 menší cibule a 2 stroužky česneku. Vše orestuji v kastrolu. Přidám 1 bobkový list, 4 kuličky celého pepře, 2 nového koření, kousek skořice, krátce restuji. Zaliji 2 konzervami protlaku a vývarem (asi 1,5l). Vařím dokud zelenina nezměkne. Mezitím lehce osolím a hlavně osladím. Přeliji přes sítko a zahustím hotovou jíškou.
Je to lehké a výborné.
Podobně jako ostatní jen v létě z čerstvých rajčat a v zimě z plechovky, nikdy ji nedělám z protlaku, ten teda nemusím...
Rajčat dávám hodně, často pak nemusím zahustit moukou. Někdy přidávám do základu jednu mrkev, chut to neruší. A přidávám trochu skořice nebo strouhaného perníku, ale nesmí se to přehnat.
Když mám čas místo "kostky" udělám domácí hovězí vývar a z něj pak dělám omáčky, nejen rajskou.
K hovězímu do papiňáku přidám bobkový list, pepř a nové koření. Pak zpěním cibulku, přidám protlak a doliju vývarem z masa. Pak přidám hřebíček a celou a mletou skořici, nechám povařit. Zahustím perníkem (kupuji celý perník na strouhání, stojí asi 7kč) většinou ho dám celý nebo 1,5, záleží, jak moc omáčky je a jak ji chci hustou a nakonec přisladím cukrem, mám radši sladší. A to je bašta s těstovinami nebo knedlíkem
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.