Tak holky, pochlubte se, jak děláte u vás doma rajskou?
U nás se dělá několik typů- jiná k plněným paprikám, jiná k hovězímu, tak bych si ráda trochu rozšířila obzory...
Reaguji na hyena 02:
Na másle zpěním cibulku,zapráším hladkou moukou a vlastně udělám jíšku,zalít vroucí vodou,bobkový list,nové koření,celý pepř a hřebíček,rajčata v konzervě nebo protlak,důkladně provařit cca půl hodiny,dle chuti osolit,přidat cukr,eventuelně i masox.Uvařené propasírovat přes cedník a uvést do varu,přidat sladkou smetanu,promíchat a hotovo.
U nás se rajská jí k plněným paprikám,které ale peču v troubě zvlášť. nebo koule z mletého masa....hovězí v rajské omáčce nám nejede.
Cituji Laky: zpěním cibulku
Dělám vše stejně jako Laky, až na to, že cibuli dám celou až s kořením jenom vyvařit, nepěním ji na másle, ale dělám jen klasickou jíšku, kterou pak zaliju.. Nejraději to jím bez masa jen s těstovinama, je to rychlovka ale důležité je dobře dochutit
Já dělám jenom takovou rychlou, tak doufám, že tím nikoho nepohorším:
k masu: rajský protlak, jeden bobkový list, trochu vody, chvilku povařit, vytáhnout list, přidat smetanu, dosolit, dopepřit, dosladit (mám ráda sladší), když je řídká, zahustit zákližkou
k paprikám ji dělám trochu ostřejší a přidávám míň smetany aby byla červenější, občas přidám i trošku sušeného chilli, má to pak zajímavou chuť.
Já dělám se zeleninovym zakladem - k te cibulce pridam trochu nastrouhane mrkve, petrzele a celeru, az se to osmahne pridam rajcatka (vetsinou z konzervy), bobkovy list, nove koreni a povarim, za chvili pridam torchu vody. Plnene papriky varim primo v omacce, ktera pak dostane bajecnou chut... Az jsou papriky uvarene, tak je vyndam, omacku rozmixuju a eventuelne dochutim, obcas pridam smetanu... Vzhledem k tomu, ze je tam zeleninovy zaklad uz se vetsinou nemusi pridavat zadna jiska a je to moc dobre a zdravejsi...
Cituji flunifko: k te cibulce pridam trochu nastrouhane mrkve, petrzele a celeru,
tak trochu svíčková s rajčátkem
Z hovězího udělám vývar s bob. listem kořením.. atd.Mezitím osmahnu cibulku. Když je masíčko hotové vyndám ho. Odleju vývar a nechám něco na zředění. Do vývaru přidám kečum ochutím solí pepřem .. míchám míchám. Dle potřeby naředím odlitým vývarem a pak zahustím jíškou. Mňamex
Na oleji osmahnout cibulku (nastrouhanou na hrubo) a 2 mrkve (taktéž nastrouhat), zasypat hl.moukou, zalít trochou vývaru (zalívám vodou a přidávám ze Spencera hovězí bujon ve skle), udělá se z toho taková řidší kaše, přidat bobkový list,nové koření a celý pepř a povařit, hustý základ,pak přidám dvě rajčata zbavená slupky a nakrájená na kostičky, rajčatový protlak, trochu skořice, cukr ( já nešetřím,máme rádi sladší) a povařit asi 15 minut.Propasírovat přes cedník, dochutit, zaĺít smetanou. K tomu dělám kuličky z mletého masa,které ale peču zvlášť v troubě.
mňam, je výborná
V papiňáku orestuju cibulku,poté hovězí (osolené,opepřené)maso ze všech stran,přidám kořenovou zeleninu ,divoké koření+kousek celé skořice a protlak ,zaliju vodou a vařím než maso změkne.Poté ho vyndám,vývar přecedím +trochu zeleniny propasíruju,zahustím hlad.moukou rozmíchanou ve studené vodě.Provařím a nakonec dochutím cukrem,solí,případně troškou vegety.Dělám dvě varianty,do té druhé přidávám na konci smetanu a jíme se špagetama.Ta je vynikající.
Půl másla, půl oleje, zesklovatět cibulku, přidat bobokový list (3 ks), nové koření, celý pepř (5-7 ks), tymián, 3 lžíce cukru a za míchání nechat lehce zkaramelizovat, potom přidat 2 rajské protlaky (nebo jeden protlak a plechovku pasírovaných rajčat), trochu skořice, orestovat, zalít vývarem z masa, osolit, přidat kostku zeleninového vývaru (ale správně je opravdu nastrouhaná kořenová zelenina, osmahlá na té zesklovatělé cibulce předtím, než se přidá cukr), nechat provařit; pak propasírovat a nakonec zahustit hladkou moukou rozmíchanou v trošce vody, zvolna důkladně provařit. Někdy dochutím ještě trochou kečupu. Dosolit, ev. ještě dosladit. Vařené maso krájím za studena, nerozpadá se tolik, a dám prohřát do omáčky. Jinak k plněným paprikám dělám omáčku stejně, protože je moc dobrá a chytne od těch paprik stejně takový jiný šmak.
Tak to teda čučím jak složitě vaříte rajskou. Já ji dělám jako rychlovku, většinou k večeři a velmi jednoduše a jinakl než jste ve většině popisovaly. A určitě není nedobrá nebo šizená. Udělám klasický bešamel, hustý tak jak hustou chci omáčku. Nedávám ani bobkový list ani nové koření natož masox. Provařím bešamel až je hladký, dám tak 3 až 4 protlaky, provařím 10 minut, zahuťovat nemusím a ochutím cukrem, solí a trochou skořice. Mám hotovo za 20 minut a jak se doma olizují. Většinou k tomu masové koule nebo když zbyde sekaná.
Když jsem téma zakládala, ani mně nenapadlo kolik je variant- např. s tou kořenovou zeleninou to vůbec neznám. Ale vyzkouším, moje babička dokonce začínala rajskou tak, že do hotové jíšky přidávala naloženou červenou kapii a pak pokračovala "standartně". Taky moc dobré, a krásná barva...
Reaguji na svarcovaeva:
Vidíš, tuhle rajskou dělám mimo jiné taky, rychlé a mně osobně strašně chutná. Taky se sekanou, a k tomu těstoviny... mňam
Reaguji na hyena 02: s tou kořenovou zeleninou -to je ta pravá rajská omáčka
Dělám bez zde typického koření do rajské ( hřebíček a pod.) , jsem původem z jihu Slovenska a tam se to dělávalo bez toho.
V kastrolu opražím mouku nasucho , až je hnědá, nechám trochu vychladnout, zaliju vývarem* nebo horkou vodou s hovězím bujonem, přidám konzervu protlaku + konzervu sekaných rajčat ( třeba i těch s bazalkou ) , cukr, sůl a šťávu z půlky limetky, případně vyvařit kousek zelené nebo červené papriky. Vařím, pokud je potřeba zahustím špetkou hotové tmavé jíšky, nakonec přiliju olivový olej, hotovo. Kdesi jsem četla, že se může zahušťovat i taveným sýrem, ale víckrát to zkoušet nebudu ....
*) maso z vývaru se podává k rajské spolu s "gnocchi" z obchodu, ty se mi opravdu dělat nechce
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.