Cituji ilka1: Co bylo zdravé dříve, teď je nezdravé, mění se to tak často skoro jako ponožky.
Ahoj žádný závažný důvod nemám. Prostě jsem přes den občas utahaná a stejně po něm mám pořád hlad. Četla jsem že pečivo na tom může mít podíl viny, tak bych to chtěla otestovat, zda se to zlepší bez něj nebo ne. Můj den většinou probíhal tak, že jsem měla 3-4 rohlíky k snídani další 2-3 ke svačině a k večeři zase pečivo. Takže jsem úplný pečivožrout. Nemám problémy s nadváhou, vyrážkami a ani nemám bezlepkovou dietu. Ale chtěla bych to zkusit bez toho. Přemýšlela jsem, že bych to nahradila zeleninou. Jenže při cenách 90korun za kilo papriky atp. se mi to zdá dost nákladné, kdyby to mělo být dlouhodobé (většina zeleniny je u nás v kraji dost drahá) jediné co drží jakž takž cenu jsou banány a pomeranče, ale ty se taky nedají jíst pořád. Proto jsem zkusila se obrátit na někoho kdo by tomu mohl rozumět a poradil mi nějaké finty. Jak nahradit pečivo a nezatížit tím zbytečně rozpočet. Budu ráda za každou radu. Rýžové, kukuřičné a pšeničné chlebíčky, se mi zdají drahé, protože po nich mám snad ještě větší hlad než po pečivu, takže bych místo čtyř housek musela koupit dvě nebo tři balení. Díky za váš čas.
Jestli do sebe naláduješ za den tolik pečiva + oběd a seš pořád štíhlá a máš ještě hlad, tak máš super rychlý meteabolismus a potřebuješ toho jídla fakt hodně, takže alternativa za rozumnou/srovnatelnou cenu asi neexistuje. Samozřejmě pomůže, když budeš místo bílého pšeničného pečiva, budeš jíst něco žitného a celozrného. Bílé pečivo má vysoký glykemický index, takže po něm máš brzo hlad. Místo rohlíků se raději nauč jíst chleba (žitný, celozrný). Taky si zvětš přílohy a nějaké brambory/rýži/těstoviny si dej i k večeři. No a k snídani můžeš pečivo nahradit kašema (jáhlová, ovesná, pohanková). Když to dáš přes noc namočit, tak to máš ráno rychle hotový. No a trochu víc zeleniny by to chtělo. Zkus najít nějaký krám, kde je zelenina levnější. Supermarkety bývají většinou zbytečně drahé. Občas se dají najít levnější malé krámky se zeleninou, vietnamci nebo trhy (v létě je máme je i v našem 8 tis. městečku, tak věřím, že u vás taky něco bude).
Kaše, brambory, těstoviny, rýže, quinoa, luštěniny, žitné pečivo, pak takový ty věci jako bulgur, pohanka, polenta... k tomu zelenina...maso... nevýhoda těchto věcí je, že si je musí člověk vždycky nosit v krabičkách a chystat, po pečivu hrábneme, něco k němu zakousneme a neřešíme, je to bez větší námahy. Každopádně ale u připravovaných jídel/svačin je kouzlo v tom, že máš pokaždý něco jinýho, střídáš všecko možný, člověk se neomezuje jenom na rohlík s něčím, zkouší různý varianty, učí se, dělá si to podle své chuti... tak hurá do toho
Cituji Blacky: Já jsem na 100% zdravá a to jím pečivo už x let samozřejmě.
Tak ona je taky otázka, co kdo považuje za 100% zdraví. Někdo i občasnou bolest hlavy, PMS, jednou ročně rýmu apod., já tohle třeba za absolutní zdraví nepovažuju.
Cituji Blacky: ať sním vše co je pro tyhle maniaky jedovaté tak na mě nic poznat nejde, tak mám normálně hezkou, zpevněnou postavu, vyrýsované bříško a nemám celulitidu, ani nic podobného.
Všeho do času, víš Ono tělo má svoje limity a nějakou dobu zvládne dost. Tohle co ty, to píše spousta lidí do určitého věku a najednou kolem třicítky se začnou divit, že se tělo náhle mění, ať dělají co dělají, tloustnou, nejde jim hubnout... a začnou to svalovat na věk a tzv. "zpomalený" metabolismus (ten není zpomalený ani tolik věkem, jako spíš vnitřním stavem těla).
Blacky , mně osobně to taky přijde jako obrovský módní hit, obyčejný rohlík se pomalu začíná být nebezpěčnější než jaderná zbraň a na pečivo nasazují i zdravou výživou posedlí jedinci, kterým by přitom občasná nepřehnaná konzumace obyč pečiva nijak neublížila. ALE! Ještě než tenhle boom začal a než jsem cokoli na toto téma zkoumala, jsem sama na sobě, díky pozornému vnímání svého těla, vypozorovala, že na rozdíl od stavu ještě třeba před čtyřmi roky, mám "najednou" místo plochého břicha, na které jsem vždycky byla hrdá, divnou polovyfouklou pneumatiku, že jsem unavená a tak nějak neuspokojeně hladová a bez nálady. A došlo mi to v době, kdy jsem do sebe ládovala pečivo jak divá. A aniž bych na téma cokoli četla nebo poslouchala, fyzicky jsem se prostě fakt cítila "přepečivovaná". Ale kdo to nezažil, tak neví, co tím stavem myslím Takže bez jakékoli mediální propagandy jsem došla konkrétně u sebe k závěru, že klasického pečiva už je fakt dost a že mi to nedělá dobře. Takže zkrátka to, že ty se můžeš nacpat čím chceš a cítíš se báječně (což jsem mívala taky tak, hromady a hromady sladkostí a pečiva by mohly vyprávět) ti nikdo nebere, ale jsem jsem ti chtěla vysvětlit, proč třeba někdo to pečivo opravdu jíst nechce a že není třeba se nad takovým člověkem úšklíbat apod. Jinak teď už mám i něco málo načteno, a tak hezké vysvětlení, proč pšenice není zrovna dobrá volba, je třeba zde: "S cílem získat pšenici s vysokým obsahem lepku, aby nám koláče krásně kynuly, se pšenice po desetiletí šlechtila. Přestávaly se rozsáhle pěstovat její původní druhy, jako jsou např. pšenice červená, špalda anebo semolina, a vypěstovali jsme si super pšenici, kterou se přejídáme.
S cílem usnadnit kousání jsme pšenici stále jemněji mleli. Za účelem prodloužení trvanlivosti pečiva a polotovarů jsme při zpracování pšenice na mouku ze zrna začali odstraňovat obaly a klíček, a tím také vyhazovali vlákninu, minerální látky, bílkoviny a tuky. Zůstala nám středová škrobovitá část, která perfektně zvyšuje glykémii a vede k vyššímu uvolňování inzulinu. Tím z dlouhodobého hlediska přispívá k prozánětlivému prostředí v organismu. Pro srovnání: pšenice má glykemický index 90, semolina 55, žito 34 a ječmen (kroupy) jen 25." - http://www.margit.cz/psenice-z-mody/
Pokud se to někoho dotklo, tak se omlouvám, chtěla jsem se jen zeptat, ne to tu rozhádat.
Já jsme taky "pečivová", jsem schopna sníst půlku chleba na posezení, když je čerstvý. Je pravda, ale že dobrý pocit z toho taky nemám, ale nevysadila jsem, kupuji si prostě celozrné, naštěstí je už kde shánět - zdravé výživy, farmářské obchody
Já měla pečivo dřív jen k snídani, a nahradila jsem ho rýžovými chlebíčky s polevou ale i normálními jako obložený chleba se šunkou třeba
Já třeba peču z mandlové mouky takové placky. Přidáš tvaroh (takový ten tvrdý trojúhelník), vajíčko, sůl a třeba kmín, mandlovou mouku asi dva malé hrníčky a dáš do trouby na 10 minut 180 stupňů.
Já si sama peču bezlepkový chleba, když mám třeba chuť na paštiku nebo tak. Ale jinak pečivo nahrazuji zeleninovým salátem, nebo jen pokrájenýma rajčátkama třeba k vajíčkům
Můžu doporučit kukuřičné placky, mají je v Tescu a jsou naprosto skvělý, dost si na nich ujíždím, našla jsem že mají i s příchutěma třeba papriky
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.