Hledám inspiraci, co připravit jako malé pohoštění k vínu pro dva. Většinou jen nakrájím na malé kousky sýr, chtělo by to něco originálnějšího Co děláte vy?
Ahoj,
já dávám olivy, více druhů, různě plněné, sýr - také různé druhy, případně nějaké pikantní čabajky. Také udělám vhodnou pomazánku. Samozřejmě záleží na "velikosti" pohoštění a chuti jedlíků Také hroznové víno nesmí chybět Nebo jsem si oblíbila schwarzwaldskou šunku
Sýr, pečivo, jablka, hroznové vino a ořechy, všechno dám na velký talíř a každy si bere co se mu zachce
Nastrouhaný sýr smíchaný s majonézou a čenekem natřu na kolečka rohlíků a přidám kostičku ananasu. Kombinace pro někoho třeba nezvyklá, ale výborná. Nebo na francouzskou bílou bagetu máslo, na to solenou tresku (stačím malinko) a na to kolečko cibulky.
No můj přítel má k vínu nejraději ten sýr (goudu, rechtoek, maasdam a tak).
K bílému vínu se hodí cibulový koláč. Mám Pohlreichovu knížku, tam je recept.
Dále se k bílému hodí obložený talíř nějakou kvalitní šunkou, vajíčkem, sýrem, zeleninou + kvalitní pečivo.
Myslím, že k oběma se hodí pokrájená mozarella na kolečka a plátky rajčat - hezky naservírovat na talíř.
Další drobnost, která měla celkem úspěch: Koupit listové těsto, rozválet na placku, posolit, pokmínovat, posypat strouhaným sýrem, nakrájet rádýlkem na kostišky a dát upéct.
My si jinak k vínu ještě děláme saláty, třeba tuňákový = rajčata + zelená paprika na drobounké kostičky, sůl, čerstvá bazalka, panenský olivový olej a konzerva tuňák řezy v rostlinné, oleji.
Cituji Žraloček: Další drobnost, která měla celkem úspěch: Koupit listové těsto, rozválet na placku, posolit, pokmínovat, posypat strouhaným sýrem, nakrájet rádýlkem na kostišky a dát upéct.
To je u nás velice oblíbené. Já ale nesypu sýrem, ale různým kořením
Cituji Žraloček: Další drobnost, která měla celkem úspěch: Koupit listové těsto, rozválet na placku, posolit, pokmínovat, posypat strouhaným sýrem, nakrájet rádýlkem na kostišky a dát upéct.
to kdysi dělala mamka a bylo to moc dobrý
zajímavá je ta kombinace sýr, šunka, jablko. To vyzkouším.
když jsme byli před x lety v chorvatsku, tak nám tam domácí udělali večeři a říkali, že k vínu není dobré dávat hroznové víno, že se ty chutě příliš mísí, že je vhodnější jablko.
Cituji mitternacht: Cituji Žraloček: Další drobnost, která měla celkem úspěch: Koupit listové těsto, rozválet na placku, posolit, pokmínovat, posypat strouhaným sýrem, nakrájet rádýlkem na kostišky a dát upéct.
To je u nás velice oblíbené. Já ale nesypu sýrem, ale různým kořením
my sme doma sypali vždycky kmínem a solí, já to nedávno zkoušela jak s kořením, tak s tím sýrem, moc dobré oboje okamžitě se po tom slehla zem
A jinak k vínu nakrájené pečivo, salámy, sýry
Aa jako normální jídlo asi nějaké těstoviny za mě teda
já dělám klasickej obl. talíř, šunky, paštiky, různé sýry, nakládanou zeleninu, pak dělám ještě zeleninový taliř s česnekovým dipem k tomu a pak miluju si máčet jakékoliv tyčinky třeba v hermelínový pomazánce. Ovšem nejlepší je česnekovka na rohlíku+ mandarinka
Máme rádi tvrdý sýr s pomerančem a hroznovým vínem. Pak dělám kolečka z listového těsta sypané kmínem a posolené.Olivy, rybí očka na kolečkách bagetky a ono je toho víc
Taky volím klasiku - sýry /gouda, hermelín, blátácké zlato popř. uzené minimozarelky, jadel, ementál, nivu a další dle chuti/, k tomu vždy hroznové víno, jablko, mandarinku.
Případně talíř s různými druhy šunky, salát Caprese.
Mističku s nakrájenou bagetkou pro "žravce", kteří potřebují zakusovat pečivo. Když vím, že bude větší hlad tak namáznu nakrájenou francouzkou bagetu máslem či pomazánkou, salátem. Jednohubky s nivovou pomazánkou a hroznovým vínem a další sýrové jednohubky s ovocem.
Nic se mi tak k vínu nehodí jako sýr. Olivy nejíme, ale kdyby jsme jedli, tak dokáží taky víno dobře doplnit. Nebo prostě jednohubky dle chuti.
Dělám závitky z listového těsta (nebo croissantového, když seženu ) : rozválím, potřu rozmačkaným česnekem, pokladu plátky šunky, posypu strouhaným uzeným sýrem, kořením na pizzu, špetkou červené papriky, zatočím, zabalím do folie a dám do chladu. Až ztuhne, nakrájím na tenké kolečka ( asi 0,3 cm ) a upeču do zlatova na 200´ C.
Hodí se k pivu i k vínu.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.