Cituji rakave: Holky můžete mi napsat co snídáte,když nejíte pečivo?
vetsinou ovoce podle chuti. Vydrzet do obeda se da kdyz je prilis prace, ze ani neni cas na myslenku na jidlo a nebo si dat treba par kulicek hrozn. vina atd. Popisuju letni rezim (a kdyz nejak hnusne nehresim ).
Kaja555
Přesně tak!
Mně imunoložka řekla, že ta nesnášenlivost těchto potravin je způsobená hlavně konzumací upravených potravin v dětství (a samozřejmě rodičů). Pšenice v ČR se dlouhodobě používala/používá s vysokým obsahem lepku, oproti třeba jižním státům Evropy, kdy je pšenice mnohem kvalitnější. To samé s mléčnými výrobky, kdyby jsme konzumovali čerstvé "přímo od krávy" a ne s 2měsíční trvanlivostí, byly bychom na tom jinak. No ale to už je na jinou debatu
Cituji rakave: co snídáte,když nejíte pečivo?
Ono to ovoce s jogurtem podle mě taky není zrovna moc výživné na snídani a já teda ani mléčné výrobky nejím. Na snídani si dávám ovesnou kaši a taky kupuju různé obilné instantní kaše. Ony ty obiloviny v pečivu prý nejsou hodnotné (nepočítají se jako obiloviny). Ale když je to tak dobré...
Já snídám různé kaše s ovocem, medem, oříšky - pohankovou, jáhlovou, rýžovou atd
No to je právě to, co řeším - náhrada. Zatím celkem obstojně improvizuju - zelenina, ovoce, soja, kus kus... obilovin jsem se nezřekla úplně, třeba vločky si dám. Ale pečivo pečené mi prostě přijde jako úplně zbytečná potravina, jen jako abych tenžaludek něčím vycpala. Nikdy bych nevěřila, že se k tomu dopracuju, ale cítím se skvěle.
Co hodnotím velmi pozitivně je to, že jsem se naučila připravovat si jídla dopředu. Dřív se si prostě vzala rohlik s něčím...a teď musím nastrouhat mrkev, uvařit soju, uvařit maso... člověk to jídlo daleko více vnímá a všímá si, co jí. Současně s pečivem jsem hodně omezila tuky typu máslo, tučné, uzeniny. A sladkosti. Sejrů se zbavit nedokážu a taky nehodlám. Sejry jsou někdy tčné, ale zase jich člověk nesní tolik, když si je neá na chleby. Spíš tu a tam něco postrouhá.
Jsem zvědavá, jak dlouho mi to vydrží. Budu si psát jídelníček a pak ho sem dávat, třeba to pro někoho bude inspirací. Myslím si, že se ani nemusím radit s žádným specialistou, protože pečivo jako ,,prázdná strava" je asi všeobecně známá věc.
Já už pečivo nejím asi tři roky a super! Je pravda, že první měsíc, dva jsem se musela opravdu hlídat, ale teď už mě ani nenapadne koupit si třeba rohlík. Cítím jsem líp a taky jsem díky tomu zhubla. šunku, sýry atd jím prostě bez příloh a pečivo mi vůbec nechybí.
Navíc jsem díky tomu vyřadila z jídelníčku i párky, saláty, pomázánky a ostatní další "lahůdky", ke kterým teď nemám přílohu.
Za sebe můžu jedině doporučit!!
Holky, sorry, ale připadáte mi trhlý...já pečivo nesmím, našli mi celiakii, už je to dost jistý. A jak se mi stýská po dobrým domácím teploučkým chlebu, vytaženým z trouby...nedovedu si představit jíst sýry jinak než s trochou pečiva a másla...A bezlepkový pečivo je dost divný, i když to domácí ještě jde.
Jídlo je přece úžasná věc, dobře vařit je umění. Přijde mi, že spousta lidí dnes pochybnými názory (vegetariánství, makrobiotika, diety) snižují jídlo jen na tabulku kalorií.
já měla období kdy jsem nejedla bílé pečivo a taky to bylo znát a jak jste psaly tak tak to je, pečivo je zbytečným příjmem kalorii i když je pravda, že chutná skvěle taková francouzská bageta s máslem, šunkou a sýrem
Cituji Anne: Nejedla jsem pečivo asi deset let kvůli prodělané momonukleoze
To slyším prvně, že by se kvůli mononukleoze 10 let nejedlo pak pečivo. Nebo snad dobrovolně?
Cituji woman: Je vůbec možné, aby tohle způsobilo vyřazení pečiva ze stravy?
Samozřejmě, zvláště to tukové pečivo z bílé mouky a tak dále.
Pečivo se jíst nemusí, místo toho můžete jít přímo rovnou obiloviny, jako je rýže, proso, ječmen, pšenice, atd. Pro někoho jsou lepší bezlepkové, jinému zase tolik vadit nemusí, ale pořád je to lepší jak pečivo.
Sama se pecivu vyhybam ne z "dietnich duvodu", ale zdravotnich (intolerance - projevujici se ruzne; mimo jine se muze projevit i upornym svedenim, ze treba celou noc nespim - a to nejen na psenicne vyrobky, ale dokonce i kukuricne lupinky) a prislo mi lito, kdyz jsem to ted videla zavrene, protoze jsem se chystala napsat neco pro ty, co odsuzuji lidi, kteri se ze zdravotnich duvodu (ale i dietnich - vzdyt kdo by se ve svem telu nechtel citit dobre!) vyhybaji pecivu.
Dík.
Je, dík za znovuotevření tématu!! Protože to fakt není jen o hubnutí.
24čtverka
Hlava určitě, ale dovede mě trápit celé tělo tím stylem, že nevím kde začít a končit s drbáním... mám to fakt hlavně v noci (klidně až do rána a to je něco!) po tom co jsem hrešila. Projevy jsou různé a s různou intenzitou. Moje tělo je fakt "zábavné"- ale na jednu stranu jednoduché - stačí dodržovat nekonzumaci určitých potravin a slouží mi k radosti. Je to ale těžké. Kdo ví, ten ví.
K těm vlasům: Od doby, kdy jsem si nějak víc uvědomila, co s tělem dělá pečivo (u mě i mléko atd, ale zde je vlákno o pečivu), stačilo tohle výrazně eliminovat a od té doby jsem už (a dodnes, ťuk ťuk) neznala lupy. Dřív jsem ještě v ranné pubertě občas lupy měla a myslela, že nevhodnými šampony. Zajímavé bylo, že kdysi třeba o Vánocích, kdy na nátlak hostiletů ale i vlastního mlsání (tenkrát mi to ještě moc chybělo), jsem obvyklý jídelníček nedodržela a ejhle lupy... No, dnes něco podobného znám jen když si spálím pěšinku ve vlasech od slunce.
Dlouhodoběji pečivo (ve slabší míře i cornflaky a spol) u mě: špatná pleť (toto i po mlíku, po kterém občas jako bonus i opuchnu), únava, potíže s trávením (i slušné křeče a nadýmání), praskání koutků u rtů (i přes údajné vitamíny B v pečivu - které můžu těžko vstřebat když mi to tam vše zalepí a rozhodí - má odpověď na ústní popichování na téma, že mi chybí vitamíny B když nejím pečivo)... jinak s tou únavou se občas vkrade i něco jako slabá depka nebo prostě nechuť do obvyklých aktivit... atd.
Dlouho jsem byla za hypochondra, poté mi to změřili alternativně na těch Jonášových přístrojích (to byl asi jediný přínos toho měření pro mě) atd, a nakonec na imunologii (což jako jediné trochu zabírá na všetečné a občas skutečně vlezlé lidi - chápete, ve společnosti se budete radši příjemně bavit než nějakému "rydlu" pořád dokola vysvětlovat proč něco nejíte nebo jestli tím strašně nestrádáte a netrpíte - přitom trpím jen když si ten nevhodný žvanec dám! ).
Přála bych si aby pro nás, pro lidi vyhýbající se určitým potravinám po kterých je nám zle, bylo trošku víc pochopení.
Dobře děláš! Já teď ze stresu (pracovního, partnerského a teď bezpracovního ) hřešila a následky si "krásně" vyžírám. Musím se vrátit taky ke 100% ní dietě; už to dál nejde.
Jo, určité úsilí i peníze to stojí. A restaurace - já to hodně řeším saláty a osvědčenými jednoduchými jídly, ale člověk aby byl pořád jak ostříž. JE to těžké - např. mouku cpou rádi kuchaři všude.
Naštěstí lidi, kteří mě už znají dlouho, jsou v pohodě. Nejlepším přátelům a rodině už moc vysvětlovat nemusím, ale nedávno jsem musela své jídlo řešit i s exšéfkou což mě přišlo trapné (měla prý informace, že mě nikdo neviděl s chlebem ). Ale tam toho bylo trapného víc, takže žádný div.
Právě jsem objevila vlákno přímo k celiakii.
https://www.omlazeni.cz/celiakie-casovana-bomba-54- 41024-0.html
Já se bojím gastrovyšetření i biopsie a hlavně bych musela zase začít jíst lepek, aby se něco prokázalo, a to teda nechci. Budu se muset spokojit s tím, že sama vím, co mi dělá zle a dodržovat jídelníček. Možná to zní hloupě, ale k lepku a spol. se ani kvůli vyšetření vrátit nechci.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.