Poradí mi někdo prosím jak si doma udělat dobré latté?Nevím co dělám špatně-postup,či volba správného mléka.Zkoušela jsem tryskou i takovým tím malým mixerkem,teplé i studené mléko,nízkotučné i plnotučné a moc se nedaří-maximálně pěna tak 1cm a ještě rychle padá.Děkuji za každý tip a radu
Mléko nízkotučné, nejlépe se našlehá - ale jde to se všemi.
Podmínkou je, že musí být hodně vychlazené, takže si odleju do skleničky a dám na chvilku do mrazáku, než se chystám na přípravu.
Zrovna ho piju
K šejkování stačí ruční ponornej mixérek a nebo klidně jen toto - udělá super pěnu:
http://www.ku-z-el.cz/kuchynka/kuchynka/slehac-mle ka.html
Pak nechám pěnu odležet tak 15 vteřin a potom do mikrovlnky, ona ztuhne a ohřeje se, takže neochladí kafe. Po vyndání z mikro doleju připravený kafe.
1. Mléko musí být aspoň polotučné a hlavně studené (čím víc, tím líp) - ohřívá se až potom tou tryskou (s tou je potřeba umět trochu zacházet) nebo v mikrovlnce. Teplé nikdo nenašlehá
2. Čerstvé nehomogenizované mléko třeba také nenašleháš,doporučuji zkusit třeba Jihočeské mléko nebo Tatru, případně se prodává i speciální mléko na latté kapučíno.
Na latté jsem ujetá, takže to, který si dělám doma, má tak 10 cm pěnu a 3 cm kafe, mám na to spešl půllitrák )
S tou tučností mléka bych nerada mystifikovala, ale vím, že jsem jednou zkoušela a z tučnějšího mi to tolik nevyskočilo, jak je těžší...ale je možný, že nemuselo být zrovna vychlazený tak, jak by mělo, a já to přisoudila obsahu tuku. S nízkotučnym to jde ale určitě, takže pokud holkám s tučnějšim, v závěru je to na každym
Ahoj,tak jsem překvapená,já si každý den dělám kafe s našlehaným mlíkem a nejlíp se mi osvědčilo mlíko plnotučné-jak na šlehání,tak i na chuť..Ale co mě překvapuje je že ho šleháte před tím než ho ohřejete-já ho šlehám po ohřátí..Takže budu muset vyzkoušet,dle vašich rad!
Ciriel
Jé děkuji holky za bleskovou odpověď-hned to dneska vyzkouším-nejlíp teď hneds tou mikrovlnkou mě to nenapadlo-proto jsem si vždycky říkala že to je pak hrozně studený a parní tryskou mi to nešlo vůbec.Takže jdu vytáhnout ruční mixér a šupky dupky do mikrovlnky,mňam,už se těším
siminči
No já zas musim nutně vyzkoušet ještě jednou to plnotučný, protože chuťově to bude určitě o něčem jinym!
Taky mi chutnaj v kavárnách ty ochucený Moninem, nejvíc kokos, jen mi vadí, jak to je sladký, protože kafe nesladim a zkazí to jeho jemnou chuť :-/ Tak bych ráda sehnala ochucovadlo bez cukru - neznáte někdo?
Jo a taky by to mléko nemělo být otevřené týden. S tou tučností-nejvíce se hodí polotučné, profík použije spíš plnotučné. Výsledek našlehaného mléka je závislý na tučnosti. Mění se velikost a pevnost bublinek.
Cituji Ciriel: Tak bych ráda sehnala ochucovadlo bez cukru - neznáte někdo?
Musela bys koupit profesionální aromata třeba tady http://www.acetrade.cz/cz/sladka-aromata/
Lze sehnat levnější na lihové bázi, ale to bych moc nedoporučovala. Doma mám kávové sirupy od Toshi a ačkoliv také nemám ráda sladké kafe, tak jejich oříškový sirup je skvělý
Luciecz
No jo, ale to to kafe jen ovoní, ale neochutí, ne?
Chtěla bych příchuť...ale takovou, jaká je skutečně...kokos taky neni sladkej, když se jí čerstvej. Nebo obecně ořechy...
To i ochutí -teda ty profesionální- je to to samé, co se používá do zmrzlin, jogurtů atd... Já nesnáším některé ty kavárny, kde tam sirupu lejou moc, ale když si dám doma pár mililitrů, získá to chuť a není to přeslazené. Pokud nechceš používat aromata (je to prostě chemie) tak je to vlastně nevyrobitelné bez lihu nebo cukru-musí to být konzervované a ta chuť se musí navázat.
Napochopila, jsem, na která se teď ptáš, takže odpovím na obojí: Toschi mají třeba tady http://www.drinks24.cz/kavovy-sirup-toschi-nocciol a-liskovy-orisek-1l-p-2038.html je to profesionální sirup, takže v normálních obchodech asi nebude. Princip naprosto stejný jako Monin, ale osobně považuju tento za lepší (pozor, pouze tento, karamelový je hnusný a vanilka aky nic moc). Tento má intenzivnější chuť a nepotřebuješ ho tedy tolik a výsledek je méně sladký. Monin ale dělá kávové i v balení 0,25l, což je zas pro jednoho nebo na vyzkoušení lepší a má i kokosové, které jsem od Toschi neviděla ani nehledala, protože místo kokosových sirupů používám Malibu.
Ta aromata jsou na principu chemie a měla by být nesladká, záleží jak které. Většinou se dají koupit jen ve specializovaných obchodech nebo na netu a vždy ve velkém balení. Běžně se ale dá sehnat aroma v malinké skleněné lahvičce typu vanilka, mandle, rum a ananas, ty jsou nesladké na lihové bázi, což může lehce narušit konečnou chuť. Prodávají je v drogérii nebo v hypermarketech. vypadá takto http://www.drostra.cz/?pid=735&PN=Aroma+vanilkov%C 3%A9+20ml a je levné. Rozhodně nechutnat musí být už v konečném produktu! Těžko říct, jestli je to jen voňavka nebo má i chuť, protože chuť vnímáš i čichem a když to cítíš, je to jako bys to jedla. Já je používám na pečení a občas do mléčných koktejlů
Luciecz
Díky moc za detailní info. Ty levný aromata z drogérky znám, jsou hořký, když se dá víc kapek. Chuť nemaj, jen vůni...a to je sice fajn a jak píšeš, souvisí s chutí, ale jde mi hlavně o tu chuť. Monin je jak cecek...takže to vypadá, že nejelpší bude Toschi, když je silný a stačí ho malinko. Tak já zkusim ten oříškovej, v podstatě je mi jedno, jaká je to příchuť, kokos mám nejradši, ale chutná mi jakýkoliv. Díky za tip!
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.