Reaguji na Alessandra.: nene bílky nešlehám, jednou jsem zkoušela a asi jsem je málo vyšlehala, protože to v krému šlo hodně cítit a na druhý den už to nebylo moc dobré ... a vajíčka byla čerstvá. Takže jen žloutky
Reaguji na True: No tak jasně, protože mascarpone má úplně jinou strukturu...jestli nepoznáš chuťově a vizuálně mascarpone od pomazánkovýho másla, tak to ale chápu, že používáš levnější variantu.
Cituji True: A kde jsem psala, že je to originál?
Pokud vím, zakladatelka psala, že nechce do tiramisu žloutky a tak jsem jí nabídla alternativu. Že s tím tady máte problém je vcelku vaše věc. Rozhodně se ale ohrazuji proti tomu, že jsem tiramisu z pomazánkového másla označila za originál.
No vzhledem k tou, že název diskuze je Tiramisu ORIGINAL recept...
Cituji True: On totiž mezi mascarpone a pomnazankovým máslem (choceňským) není žádný rozdíl. Jen v ceně.
To je vtip, nebo si to opravdu myslíš? Z pomazánkového másla opravdové tiramisu nikdy nevytvoříš.
Žiji v Itálii a mohu říci, že během svého pobytu jsem ochutnala spoustu verzí tiramisù, od těch špatných až po ty nejlepší, přes domácí až po ty v komerčních restauracích. S tiramisu je to jako s dobrou pastou, pokud zajdete do první restaurace, kterou v Itálii uvidíte, asi si moc dobře nepochutnáte. Jestli existuje originální recept na tiramisu? Základem je určitě italský sýr mascarpone, piškoty a vajíčka, v některých částech savoiardy, v dalších pavesini. V oblasti, kde bydlím já se piškoty namáčejí pouze v kávě a do krému se kromě mascarpone přidává také smetana na šlehání. Likér se přidává podle oblasti, kde si tiramisü date, takže pokud má někdo rád chuť amaretta, proc ne, avsak neni nutnosti.
Cituji Marcicia: do krému se kromě mascarpone přidává také smetana na šlehání
Akurát jsem se zde išla zeptat, jestli do toho někdo dává i vyšlehanou šlehačku.
Zámerně to nevolám tiramisu, protože místo amaretta používám černý Morgan rum - tak ať tady zase nevznikne zbytečná polemika
Reaguji na dadabus:
Špatně jsem to formulovala, přidává se tam našlehaná smetana, tedy šlehačka. Podle receptu mé italské tchyně: 750 ml smetany ke šlehání, 250 mascarpone, vyšlehané žloutky z 5 vajec, 5 lžic cukru, BÍLKY NEDÁVÁ. Osobně mě spíš chutná verze: 250 ml smetany ke šlehání a 250 gramů mascarpone a 3 bílky vyšlehané.
Já moc nechápu jak se tu furt někdo ošívá tím JEDNÍM ORIGINÁLNÍM receptem, když je jasné, že italských originálních receptů na tiramisu je i v samotné Itálii habaděj Stejně tak carbonaru dělají v různých obměnách a rádoby gurmáni se můžou zbláznit, že to není ten jejich originální originál. Přijde mi to podobné jako řešit, jestli zemlbába se má dělat z veky nebo rohlíků
Cituji ILChazz: jak se tu furt někdo ošívá
ILChazz, jsi tady už dost dlouho na to, aby sis všimla, že tady se každodenně někdo nad něčím ošívá ...
Cituji Marcicia: přidává se tam našlehaná smetana, tedy šlehačka
Ano, ano, vždyť já to i tak pochopila. Ptala jsem se proto, že kdesi na webové stránce s recepty vznikla pod šlehačkovým receptem diskuzní přestřelka, něco jako tady, ale nebylo z ní zřejmé, jestli se to vůbec s tou šlehačkou povede. Tvá tchýně to má vychytané , vznikla z toho lehká smetanová záležitost, kterou každý vychválil - mockrát děkuji za tip
My doma do Tiramisu přidáváme ještě banám, sice už to nebude pravý tiramisu, ale nějak jsme si to tak doma oblíbili
Cituji outfity: Hlavně prosím, použijte mascarpone a ne pomazánkové máslo je to hrůůza
Tohle je velice rozšířený český zlozvyk, pokoušet se nahrazovat mascarpone pomazánkovým máslem. Nikdy nepochopím, jak se může někdo dopustit takového kulinářského barbarství.
Reaguji na ILChazz: Přesně! JInak mě se sbíhají sliny už jen při diskuzi a vůbec to nemusí být to jediné originální tiramisu.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.