Dřív jsem dělala sushi docela často. Co se týče rýže, zcela bez problému obyčejná kulatozrnná (španělská), jen je to o tom si vychytat čas a pak množství octu+cukru+soli. Chuťově a konzistencí nerozpoznatelné od "profi". Pro pohodlnost wasabi v tubě, ale v prášku je taky levný a "originál". Já kupuju v čínských shopech. Sojová omáčka je složitější, kikkoman je klasika, ale dají se koupit i jiné a je to jen otázka chuti. Občas koupím wanjashan, mnohem levnější a dobrý. Hlavně musí být bez přidaných příchutí a ne ta extrémně tmavá. Prostě mrknout na složení a nebrat dark.
Spousta lidí přísahá na originální suroviny, ale to je jako s vínem, ten určitý nejlepší ročník pozná jen profík po mnoha letech testování. Navíc bych chtěla vidět, jak v sushi barech nakupují jen "to originální". A jestli přeci jen, jsou to zbytečně utracené peníze, protože ty moje sushi byly úplně stejné
Ještě ten rýžovar bude zajímavá věc, Asiati mají moc dobrou rýži a dělají ji v tom, ale rozhodně to není nutnost, sushi se dá i bez toho
Já kupují ryzí na sushi, varim dle návodu a nejde mi to-musím dolevat vodu jinak by se mi pripalila,pak stoji za..... ,nemate naky fígl? ??!! Nebo jsem fakt bl...
Reaguji na zulajda:
Nevím, jaký máš návod, ale můj osvědčený je: stejný díl vody jako rýže, přivést k varu, nechat vařit 15 min., vypnout, dát mezi pokličku a hrnec čistou utěrkou (aby neskapávala sražená voda zpátky do rýže), nechat ještě 20 min. dojít, poté rozprostřít např. na plech a zalít připraveným octem. Pak to ještě přikryju utěrkou a nechám vychladnout. A taky hodně udělá, když je rýže opravdu dobře propraná, já propírám min. desetkrát, je to sice opruz, ale stojí to za to A taky hodně záleží, co máš za hrnec, já používám nerez zn. Fissler.
Já na sushi nakupuju v Shin foodu v Praze v Korunní. Mají i jiné speciality, odpovídající ceny. Jen nádobí je tam dražší, ale to podle mě ani není potřeba
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.