Ahoj, přítel má rád sushi a chtěla bych m koupit suroviny a pomůcky, aby si mohl sushi dělat doma. Chtěla bych se vás zkušenějších zeptat, jestli byste mi doporučili koupit spíše nějaký hotový sushi set (mám na mysli něco jako je tohle: http://www.japan-eshop.com/index.php?show=detail&p rn=35219 ) nebo zda je lepší to koupit jednotlivě. Nemyslím teď jenom cenu, tu si umím spočítat, ale jestli je v tom setu opravdu vše co je potřeba, nebo jestli nejsou pomůcky v setu nekvalitní
Případně odkazy, odkud jste kupovali vy. Našla jsem nějaké diskuze o sushi doma, ale to byli spíš recepty, ne přesně to co jsem hledala. Já jedla sushi asi dvakrát v životě, tak se v tom vůbec nevyznám.
Předem děkuju za pomoc
Ahoj! Mně sushi taky chutná a minulý týden jsem ho poprvé zkoušela dělat i doma. V Alebertu jsem si nakoupila vše potřebné - rýžový ocet, řasu, wasabi, sojovku Kikoman, nakládaný zázvor. Dovnitř jsem dávala uzeného lososa, krabí tyčinky a okurku (na syrovou rybu jsem si netroufla). Rýži jsem koupila klasickou kulatozrnou za pár korun, asi to není úplně "košér" a Japonec by nad tím asi obracel oči v sloup, ale rýže byla pro mé potřeby naprosto v pohodě. Bambusovou podložku jsem bohužel neměla, rolovala jsem to bez, a taky bez problémů. Výsledek přikládám zde na fotce.
Reaguji na Renule77:
Můžeš poslat prosím fotku znova? Nezobrazila se :/
Jinak mě překvapuje, že se to dá koupit i v Albertu... to asi koupím ten set a pak to případně dokoupím v Albertu .
Já kupuju vše na sushi v Makru v Brně. Mají tam i lidi, kteří ti poradí, když nebudeš vědět. Všechno je tam kvalitní, dobrý výběr atd. Z netu bych nic nebrala, lepší si je přečít a prohlédnout všechny suroviny a pomůcky přímo.
Já jsem věci na sushi kupovala v Tescu - řasu, sójovku (kikoman), sushi rýži (lagris), zázvor...
Jako náplň uzený losos, surimi, okurka, avokádo.
Speciální bambusovou podložku jsem nekupovala, rolovala jsem prostíráním z Ikea (tímto)
Jinak při výrobě je dobré šířku řasy přestřihnout napůl, celá je zbytečně velká.
Přikládám fotku
Moje dmc sushi
Cituji Its.so.fluffy: Přikládám fotku
Tý jo. Máš nějakej fígl? Takhle pěkně pravidelný se mi asi nikdy nepovedlo :/
Reaguji na D123:
Fígl nemám jen to rozpůlení řasy. A rýži nanést cca 0,5 cm od jednoho z okrajů. Potom se ta řasa hezky přilepí a nevznikají takoví ti "šneci"
Co obsahují sushi sety nevím, ale nám na kurzu sushi říkali, že sushi se musí dělat z originálních surovin. Sushi roztokna rýži jedině z octa mizkan, sojovka kikoman (taková ta baculatá sklenička) s červeným nebo zeleným víčkem, krátkozrnná sushi rýže, nejlíp rýžovar..ten udělá rýži takovou, jaká má být, wasabi prášek (nikdy nekupovat už hotovou wasabi pastu) a samozřejmě co nejčerstvější ryby..řasu koupíš asi kdekoliv v supermarketu...všechno to stojí dost peněz, ale výsledek stojí za to...záleží jak kdo je náročný
Reaguji na Its.so.fluffy:
Páni, to vypadá moc pěkně!
Cituji Janissinka: Co obsahují sushi sety nevím
Ty sety co jsem našla obsahují vesměs to samé:
produkt množství
ŘASY NORI 28 g - 10 plátků 1 ks
SOJOVÁ OMÁČKA KIKKOMAN 150 ml 1 ks
OCET SUSHISU 300 ml 1 ks
SUSHIMAT rohož na rolování suši 1 ks
RÝŽE HARUKA v krabici vakuově balená 1 kg na suši 1 ks
ZÁZVOR růžový 200g 1 ks
WASABI PASTA 43 g - křenová pasta japonská 1 ks
našla jsem to na dvou obxhodech s japonským jídlem... set stojí okolo 450 Kč.
Jinak rýžovar určitě kupovat nebudu, ale jinak chci koupit ty správné suroviny (někde jsem četla, že někdo dělá sushi s kuřetem ). Proto se tu ptám, jestli tenhle set bude přítelovi stačit, nebo mám něco dokoupit (koukala jsem leda že bych dokoupila sezamová semínka, jinak mě nic nenapadá)
Cituji Zouzel: ks
ta pasta je v sushi setu zbytečná...ta vám chutnat nebude...určitě bych dokoupila wasabi prášek
s tím octem zkušenosti nemám, tak nemohu posoudit..já kupuju jen mizkan..cca za 120kč..má být nejkvalitnější...
jinak ostatní je asi ok...zkus si to přepočítat, kdyby sis to kupovala zvlášť
rohožka má být jinak z bambusu..z jedné strany mají být tyčinky kulaté..po těch se roluje..a druhá strana plochá..na tu dáváš sushi..
Cituji Zouzel: někdo dělá sushi s kuřetem
tak to ještě jde
já jsem četla jeden recept z nějakýho serveru pro maminy...rýže z pytlíku, místo wasabi nějaká pikantní horčice, náplň co dům dal ...
já jsem na sushi náročná, takže si kupuju jen ty nejlepší suroviny...začátky jsou docela krušný..hlavně vytunit rýži dá docela dost práce..balení už se pak nějak dá
Reaguji na Janissinka:
ta rohožka je tato: http://www.japan-eshop.com/index.php?show=detail&p rn=33730&picid=148901
to wasabi ještě dokoupím, děkuju za tip!
No jsem na to zvědavá. Přítel je ještě docela nervák, tak snad to po prvním neúspšnym zarolování nehodí po mně
a ty recepty no comment, však svíčkovou můžem taky dělat z papriky a místo knedlíků k tomu uplácat do kulata rozvařený těstoviny, kašlat na nějaký recepty!
Reaguji na Zouzel:
rohož by měla být tato http://www.zijemelevne.cz/potraviny/sushi/rohoz-na -rolovani-sushi/
Cituji Zouzel: No jsem na to zvědavá. Přítel je ještě docela nervák, tak snad to po prvním neúspšnym zarolování nehodí po mně
budu držet palce, aby vám chutnalo, pak dej vědět
Cituji Janissinka: budu držet palce, aby vám chutnalo, pak dej vědět
Díky, sama jsem na to zvědavá . Hodím sem pak fotku.
abys měla ty roličky hezké a pravidelné - rozprostři rýži malým kopečkovátkem a pak ji jakoby rozetři plastovou stěrkou a lehce uplácej a pak sroluj
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.