Reaguji na alone:
http://www.lidovky.cz/dobra-chut.asp?c=A101108_160 809_dobra-chut_glu
Třeba tady. Myslím, že je to zjištění z poslední doby, že má vyšší kouřový bod než se dříve předpokládalo. Každopádně zdrojů je víc.
manžel používá olivový na pánev pouze pod zeleninu, zapomněla jsem ten název, jak se tomu říká když se zelenina jen krátce tepelně upraví ( něco jako blanšírování to zní )
jinak olivový teda pouze na studenou kuchyni.
Reaguji na koiri:
Je fakt, že takové studie se docela často mění. A v poslední době jsem po tom nepátrala Pokud se na něm jenom osmahne zelenina, nebo se použije k přípravě omáčky k těstovinám, to klidně. Ale třeba na takové smažení, jako řízky a podobně bych brala rozhodně brala slunečnicový
Cituji alone: třeba na takové smažení, jako řízky
tak na to používáme sádlo, a lepší řízky jsem nejedla. Mňam!
Já také smažím jedině na olivovém oleji a nepřipaluje se... řízky nejím, dělám na něm hlavně ryby, zeleninu, zvěřinu a naprosto v pohodě...
Jednou jsem na něm zkoušela smažit vajíčka a smažák - vše letělo do koše... Hrozně to olejem načichlo.
Ale už skoro měsíc jsem normální olej nekoupila, na olivovém smažím maso uplně bez problémů ( extra virgin ) , zeleninu apod., aspoň mě to neláká smažit řízky nebo jiné nezdravé věci )
Já osbně jsem někde četla, že přepálený olivový olej je rakovinotvorný a rozhodně se nehodí na smažení.
Holky mě jen zajímá proč ten oliváč používáte i na smažení a pečení?To s toho máte lepší a zdravější pocit?
Já jen že,jak tu někdo psal v prvním příspěvku,smažením a pečením se ten extra panenský olivový olej znehodnotí a normální oliváč se vyrábí až po výrobě panenského tím,že se znovu přelisuje,takže je prakticky stejný kvality jako slunečnicový...
Panenský oliv. olej se má používat jenom za studena,na zakápnutí salátu a tak a né na smažení,to jaksi ztáci svou hodnotu.Ale každýho věc.
Mě příjde zbytečný smažit na oleji za dvě stovky,když ho tím zničím a pak je kvalitně srovnatelnej s klasickým olejem.
Reaguji na modrá víla: používám ho proto, protože po jiných olejích je mi prostě zle. Když jsme třeba na návštěvě u našich a mamina omylem udělá něco na klasickém oleji aniž by si to uvědomila, do dvou hodin je mi blbě.
Cituji Lucrezia: olivový olej používám na všechno, vaření, smažení a i pečení
Mám to stejně,snažím se ho používat na vše,je pravda,že po normálním oleji mě bolí žaludekale snesu ho taky,když je nouze
Reaguji na koiri:
nejsem si jistá jestli jsou lidové noviny ten správný zdroj pro takovéhle informace..
při teplotách nad 190°C dochází k degradaci extra virgin oliv. oleje (mastných kyselin v něm obsažených) a dochází i ke vzniku jak chutově tak zdravotně nepříliš prospěšných látek... pokud olej chcete použít pro vyšší tepelné opracování doporučuji kukuřičný, slunečnicový nebo třeba arašídový olej jejichž kouřový bod přesahuje 230°C.. většina z nás totiž používá oliv.olej pro jeho pozitivní vliv na zdraví a to s tepelnou úpravou jaksi ztrácí smysl...navíc olejů je celá škála a měli bychom je obměňovat a neutápět se jen v hektolitrech extra virgin...
Cituji modrá víla: Holky mě jen zajímá proč ten oliváč používáte i na smažení a pečení?
Já jsem ho začala používat proto, že ho používá můj oblíbenec Jamie Oliver, ten smaží jenom na něm a nejenom on, jak již tady bylo řečeno viděla jsem to v mnohých pořadech o vaření, takže kdyby to bylo rekovinotvorné, tak by to asi nepoužívali...
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.