Reaguji na dahilla:
http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point
Zdrojů je víc, nemám důvod jim nevěřit.
Cituji alone: Olivový olej je určen pro studenou kuchyni. Ohříváním na vyšší teplotu dochází k degradaci mastných kyselin a krásně ho tím znehodnotíš.. To můžeš rovnou koupit nějaký obyč za pár korun a vyjde to pomalu na stejno, nevidím důvod ho používat za každou cenu na vše
Přesně tak. Olej obecně na smažení vůbec vhodný není. Tepelnou reakcí do těla dostáváme pěknou dávku karcinogenů, to už raději tu trochu sádla, tam dochází k reakci šetrnější.
Já mám takový lexikon olejů a tam je uvedeno, na co které oleje jsou vhodné, na fritování-olivový, palmový, řepkový, na krátké smažení pak-podzemnicový, dýňový, macadamiový, z kukuřičných klíčků, olivový, palmový, řepkový, sezamový, sojový, slunečnicový, olej z hroznových peciček a vlašský, ale také mi přijde, že na ten olivový olej má každý jiný názor, samotnou by mě zajímalo, jaký olej je na smažení nejvhodnější, protože teď jsem si zkusila udělat k obědu vepřovou panenku na sádle (domácím)-protože sádlo je nejstabilnější na smažení, ale mě prostě hrozně smrdí, tak taky pátrám po vhodném oleji.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.