Praktikujete to? Z mých zkušeností se olej vždycky připaloval, ale v některých videoreceptech na oliv. olejích smaží.
Olivový olej je určen pro studenou kuchyni. Ohříváním na vyšší teplotu dochází k degradaci mastných kyselin a krásně ho tím znehodnotíš.. To můžeš rovnou koupit nějaký obyč za pár korun a vyjde to pomalu na stejno, nevidím důvod ho používat za každou cenu na vše
Na extra panenském za studená lisovaném smažit nejde, ale když je to ten tmavý, lisovaný za tepla, tak ten na smažení vhodný je.
Ptám se hlavně proto, že jsem několikrát viděla na videoreptech např. italské kuchyně. Já ho na smažení použila jen jednou z nouze, slunečnicový mi došel a samozřejmě se to celé pálilo...
Reaguji na Mirusi: V těch videích šlo pokaždé o extra virgin klasický (tmavý ne)
Teplotní hranice, do které je extra panenský olivový olej schopný odolávat přepalování a vylučování zdraví škodlivých látek, je 210 °C.- u slunečnicového a sójového oleje je to už 180 °C, margarín 150 °C, máslo 110 °C. Pokud se nepřekročí kouřový bod, neničí se důležité živiny (v opačném případě- jako u jiných olejů, vznikají škodlivé látky). V kuchyni používám jen extra virgin a na vše a jak chutově, tak i zdravotně (viz výše) to není zřejmě špatná volba.
Extra virgin na vaření normálně používám, dělám na něm maso, zeleninu, všechno co zrovna není potřeba smažit v centimetru tuku a nestalo se mi, že by se přepálil.
Tak já na smažení používám taky oliváč ten levnější cca 100,- litr a na těstoviny,saláty..pak speciální třeba i "ochucený.
Mě se opravdu připálil, ale objednala jsem si už před dvěma dny jeden, který je na to podle mě vhodný, tak jsem ráda, že to přece jen jde! Zdá se mi to zdravější a je to zdravější
koiri
To teda nevím, kde jsi takové teploty našla. Já studuji právě tuky a co jsme se učili, tak máslo má 77 °C, olivový extra virgin 191 °C a slunečnicový i sojový má nejvyšší teplotu 232 °C. Je jasné, že ty teploty nebudou všude napsané stejně, ale olivový rozhodně nemá vyšší teplotu rozkladu než olivový
nesmažím na něm třeba řízky, ale když dělám třeba omáčku na těstoviny či něco podobného, tak klidně na něm. a když dojde normální tak plátky na něm udělám taky a jde to
Tak já smažím na olivovém oleji (častěji) i na normálním. Oleje dávám ale minimum – používám pánvičky, které se nepřichytávají a dá se na nic smažit víceméně i bez oleje. Přiznám se smažení na olivovém oleji jsem také pochytila z televize a časopisů a nikdy jsem po tom detailněji nepátrala
Cituji koiri: Pokud se nepřekročí kouřový bod
tzn. když se z pánvičky začnekouřit? A jak toho dosáhnu? Mě se z ní někdy kouří ikdyž mám plyn stáhnutý na úplně min. plamínek....
Já v teplé kuchyni používám jen olivový extra vierge, používám ho i na pánvičku, ale je pravda, že nesmažím typickým českým způsobem (nedělám řízky atd.), ale takové rychlé woky.
Používám ho i na pečení.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.