Cituji zemanka007: .takže do všeho pouze olivový extra vergine. To už musí být, když koupíme máslo,
Přesně tak mám to stejně
Cituji Siiri: Cituji BellaEJ: olivový olej se ne do všeho hodí.
asi je to o zvyku, na vymazání pekáče, osmažení cibulky, do těstovin...nevidím problem použít olej. Olej je zdravější než živočišný tuk.
Máslo používáme často, kostku máme tak na 5 dní, protože vaříme každý den. Na chleba už ale kupujeme Perlu, sice je to hnus, ale jinak bychom museli kupovat kostku másla denně.
Tak já tedy máslem vůbec nešetřím...Cena je strašná, ale co naděláme. Ještě do nedávna jsme měli spotřebu malou, protože manžel chtěl na chleba neustále Ramu, ale tu už jsem mu zatrhla, protože je to pěkný šmejd a chemie a se zdravou výživou to nemá nic společného. Taky jsem se vrátila k vepřovému sádlu, i když jedno balení mi vydrží hodně dlouho ( dávám ho do buchet a do vánočky ( je super), popřípadě pod sušší maso ( králík atd..). Tak že na chleba a do bramborové kaše + pomazánky dávám máslo, pod suché maso a do buchet sádlo, do zeleninových salátů olivový olej extra virgin a na smažení slunečnicový olej ( ten lepší), i když moc nesmažíme a olej mám na dlouho...Největší spotřebu z tuků máme máslo...
Reaguji na BellaEJ: Zhruba jedno. V kuchyni používám jak máslo, tak i sádlo a olivový olej, vyjímečně slunečnicový olej.
Jen ještě doplním, jestli někdo připravujete jídla na sádle a používáte ho dost, vyplatí se koupit v řeznictví sádlo v celku jako kůži, doma to nakrájet na kostičky a dát péct do pekáčku, sádlo se pak přecedí, mi na to máme takový strojek a naplníme jeden velký sádelník a výjde to na pár kaček lepší než kupovat sádlo v krabičkách, je drahé a zdaleka ne tak chutné jako to domácí.
Reaguji na Mrsetnies: To máš pravdu, domácí škvařené sádlo je nejlepší. Taky jsem zjistila, že je výborné sádlo ze supermarketu, ale musí být v kelímku s názvem "bravčová masť. Dováží se ze slovenska a je nádherně voňavé, jako domácí. Mě se nevyplatí doma škvařit sádlo, protože spotřebu máme fakt malou, buchty, vánočky ani králíky nemáme často, tak mi jeden kelímek vydrží dlouho..
Máslo vůbec nekupuju u nás doma ho nikdo nejí.
Do všeho používám Ramu.Vzhledem k tomu,že jí nekupuji v Čechách,tak stojí 0,99€ a je chuťově jiná než česká,kterou už se povedlo výrobcům pro východní trh udělat nejedlou.
Máslo pouze do dortových krémů
Hodně také používám olivový olej.
Reaguji na Mrsetnies: Tak s tím pečením v pekáčku bych si dovolila nesouhlasit, není to ideální na výrobu domácího sádla, protože u kvalitně vyškvařeného sádla je důležité michat a míchat.
Dostávám pravidelně kbelík domácího od našich. To kupované....no někde se dá koupit dobré, ale málokde.
Jinak pokud někdo dělá menší množství sádla, je na to moc dobrá pekárna na chleba.
Reaguji na Tiakia: Já sice nevím, jak chutná rama v zahraničí, ale osobně si myslím, že to nemá se zdravou výživou nic společného- i když se to tak propaguje, že je to rostlinný tuk...Rama je úplně to stejné, jako za hluboké totality ( to jsem byla ještě děcko) se prodával "ztužený pokrmový tuk"- ale tenkrát byl moožná zdravější, než dnes Rama...Protože Rama je vlastně ztužený pokrmový tuk, ovšem obohacený o umělé příchutě, barviva, kalidla, stabilizátory, emulgátory, samé éčka...to už je zdravější fak to sádlo a máslo, protože se do něj nic nepřidává....
Používám, když mažu dětem svačiny, do různých pomazánek, do dezertů, které u nás jedou ve velkým, na rybu, na podušení mladé zeleniny atd. :-)
Takže poctivé máslo u nás místo má.
Olivový olej používáme do studené kuchyně velmi často, ale nesmažím na něm. Jednak má smoke point mnohem nižší než poctivý sádlo a já nemám potřebu do sebe a svých blízkých rvát další karcinogeny, a v návaznosti na to se veškeré jeho chvályhodné vlastnosti tepelnou úpravou ničí.
Na přípravu minutky budiž, na delší smažení ani omylem :-)
Cituji Marjánka: osobně si myslím, že to nemá se zdravou výživou nic společného-
nejsem posedlá zdravou výživou,jím normálně i rohlíky a housky,dokonce i pečený bůček s knedlíkem.
Takže jeden kelímek Ramy za měsíc pro rodinu /tři dospělí/ už to fakt nevytrhne.
Máslo nám nechutná a já ho nejedla nikdy.To bych si dala raděj chleba suchý než s máslem.
Reaguji na Tiakia: Já jsem tím nemyslela, že ty jsi posedlá zdravou výživou, ale že se to tak v médiích propaguje...
Cituji Marjánka: že se to tak v médiích propaguje...
no jo no,v médiích se propaguje kde co a podle médií by lidé neměli vlastně v ČR ani nakupovat neb jsme smetištěm Evropy.Takže já v ČR nenakupuji a ta Rama nás myslím nezabije.
Cituji Marjánka: do bramborové kaše + pomazánky dávám máslo
Do bramborové kaše dávám smetanu na šlehání 33% a podle potřeby doplním mlékem.
Máslo miluju, jsem schopná si ho ukrajovat a cucat. Na vaření ho ale moc nepoužívám, spíš jen na doplnění chuti nebo když chci něco rychle osmahnout, snadno se přepálí. Nešetřím s ním, sice je ku***sky drahé, ale říkám si, co by to bylo za život, kdybych musela šetřit máslem.
Mimochodem, vy, které používáte extra panenský olivový olej, vy na něm i vaříte?
Cituji BellaEJ: Tak mě zajímá, jak často máslo při jeho dnešní ceně používáte? Snažíte se s ním šetřit?
Máslo kupujeme nadále a nešetříme s ním,nekupujeme nic podobného jako Rama atd...jelikož to máslo nenahradí.
Hodně s máslem dělám a pak oliv.olej.
My máme máslo třeba i jen na pár dní,pokud více vařímeale cena je opravdu už šílená a zatím nejspíš neklesne.
Cituji Étoile: vy, které používáte extra panenský olivový olej, vy na něm i vaříte?
Ano a dokonce se dají koupit přímo určené k pečení a smažení(ale řízky bych na něm nedělala )) ),ale cena také není malá.Nejsou ale moc k sehnání,mám z MARKS & SPENCER.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.