Hezký den,
při vaření používám často máslo. Ať už si dělám volská oka na másle, nebo přidávám máslo do bramborové kaše, nebo si vymazávám pekáč jako zrovna před chvílí, kdy jsem dala zapéct těstoviny s uzeným masem, nebo když chci osmahnout cibulku apod. Většinou kupuji to Jihočeské máslo, které se mi zdá nejlepší, ale bohužel také nejdražší.
Tak mě zajímá, jak často máslo při jeho dnešní ceně používáte? Snažíte se s ním šetřit?
Když dělám bramborovou kaši, tak s máslem zrovna nešetřím. Samozřejmě jsou i jídla, kde používám olej, např. při vaření různých omáček na jejich základ apod., nebo při smažení, ale to máslo i tak rychle ubývá a tak mě zajímá, jak jste na tom Vy.
No musím říct že cena másla je skandální....Používám máslo stejně jak ty, při míchaných vejcích, do bramborové kaše, na zapékané bagety, cibulka atd..šetříme no..co se dá dělat, já máslo moc nepoužívám na mazání chleba nebo rohlíků, bo to moc nejím..Ale přítel kupuje doma Bio máslo ( zelený nadpis bio) stojí sice 43,- ale to už je jedno zda stojí máslo 35, 36 a nebo už 43...chuť je výborná, ale šetříme, proto nám vydrží dlouho
Cituji BellaEJ: Tak mě zajímá, jak často máslo při jeho dnešní ceně používáte? Snažíte se s ním šetřit?
U nás doma máslo vydrží cca 2 - 3 týdny. Máslo jí pouze přítel k snídani. Já když vařím, tak do bram. kaše dávám opravdu maličko cca lískový oříšek másla do množství tak pro 4 osoby. Hodně vařím na olivovém oleji, téměř nepeču sladkosti - pouze, když je nějaká příležitost nebo někam jedeme, tak abych nepřijela s prázdnou. Vajíčka jsou u nás míchaná tak jednou za dva měsíce, ale je pravda, ty dělám na másle.
Obecně se snažím vařit hodně s minimálním množstvím tuků, takže to bude asi tím.
Jinak kupujeme Farmářské nebo Horácké máslo v takovém tom "papírovém" obalu cena je cca 45 Kč za 250g
Máslo používám jen na pečení sladkeho, jinak jen olej.
Ale je fakt, že třeba bramborovou kaši moc nedělám, ted jsem na ni však dostala chut, takže asi bude o víkendu.
Já másla používám docela dost, hlavně na vaření a pečení. I když jinde se snažím šetřit, tak tohle zatím neomezuju. Kupuju v sýrarně vážené, chuť je úplně jinde než u většiny másel z obchodu a čtvrtka stojí asi 40 Kč.
Reaguji na BellaEJ: Tak vzhledem k tomu, že bramborovou kaši kam máslo dávám děláme tak jednou za čtvrt roku a téměř nepeču protože s přítelem sladké téměř nejíme. Tak máslo ani moc nekupujeme. Když už ho koupíme tak nám vydrží klidně i několik týdnů/měsíců. Zásadně totiž na vaření používám kvalitní olivový olej, nikoli máslo.
Cituji Minnies: Zásadně totiž na vaření používám kvalitní olivový olej, nikoli máslo.
To chápu, já třeba na dobrém másle neshledávám nic nekvalitního, olivový olej se ne do všeho hodí. Ale každý, ať si vaří, jak chce, takže nemyšleno zle.
My s přítelem jíme hodně zdravě, spíše italská kuchyně, hodně zeleniny, nejíme pečivo, nepečeme si doma žádné sladké ke kafi, brambory nejíme..takže do všeho pouze olivový extra vergine. To už musí být, když koupíme máslo, a to na míchaná vejce nebo italské parmazánové rizoto. Ta cena je šílená, pamatuji se, jak jsem kupovala máslo za 25 Kč 250g, a cukala se, a to nejsem stará bába, je mi 30.
Cituji BellaEJ: olivový olej se ne do všeho hodí.
asi je to o zvyku, na vymazání pekáče, osmažení cibulky, do těstovin...nevidím problem použít olej.
Olej je zdravější než živočišný tuk.
Máslo si dávám pořád stejně, jako takovou lahůdku, ale spíš jen občas. v kuchyni upřednostňuji oleje.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.