Otázka zněla jasně,jak připravujete rizoto a nebo čím obmněňujete,aby to nebylo pořád to samé?
Vařím rizoto z téhle rýže, takže začínám podle návodu na ní - rozpustit máslo v hrnci, přidat rýži, lehce osmahnout, já to nejdřív podleju trochou bílého vína (nemusí být), potom vodou, nechám vařit, osolím, opepřím.
Pak do rýže, která se už chvilku vaří, ale ještě je v ní nevyvařená voda, buď zamíchám zavařené houby, mezitím si osmažím kuřecí na nudličky a ty vmíchám až na konci do rýže s houbami, nebo místo hub přidám hrášek a pak kuřecí. Do obou verzí se dá ještě nastrouhat jedna dvě mrkve - cca ve stejné době, jako přidávám houby či hrášek. Ještě tam občas na konci přimíchám nastrouhaný parmezán.
špenát
chřest
houby - asi naše nejoblíbenější
a zítra budeme dělat s červenou čekankou a gorgonzolou
Já dělám rizoto když mi zbyde kuřecí maso.. Když pečeme celé kuře tak většinou zbydou obě prsa a nikdo je nechce.. Takže na druhý den si je natrhám na kousíčky, hodím na pánev k tomu nasypu vařenou rýži, hrášek, kukuřici, ochutím sůl, pepř, magi, sojovka.. Osmahnu a hotovka.. přítel si pak ještě na to dává nastrouhaný sýr..
Já dělám rizoto ze zeleninou Findus Broccoli Mexicana . Na usmaženou cibulku vložím zeleninu a potom už jen přidám rýži, osolit a opepeřit. Zelenina je s máslovou příchutí takže je to mňamka.
Mamka dělá klasiku, podusí na cibulce kuřecí maso, bokem uvaří rýží. Poté maso šupne k rýži, přidá konzerv.kukuřici+hrášek... A ve finále posype sýrem.
Toto je přesně to rizoto, co nesnáším . Takže ocením nějaké houbové, či jiné kuřecí, než tento jídelnový recept...
Já miluju klasické jídelnové, tzn. bokem uvařím rýži, pak na cibulce trochu osmažím kuřecí maso a nějakou zeleninovou směs, všechno smíchám a dochutím - hlavní je červená paprika Klasická krémová rizota moc v lásce nemám a tahle česká verze mi vyhovuje
Cituji berolina: a zítra budeme dělat s červenou čekankou a gorgonzolou
To zní zajímavě..
Jak ho připravuješ?
Já rizoto dělám v troubě - ve skleněné zapékací míse s víkem.
Hrnek (nevařené) rýže, mleté maso cca 300g/vepřové maso na kostičky, plechovka bonduelle mexico (kukuřice, hrášek, paprika), sůl, pepř, příp.sladkou červenou papriku, cca 2 lžíce sádla/jiného tuku, 2 hrnky vody,. Vše promíchám a dám péct na cca 35 min, poté se musí opět promíchat (rýže vytlačí všechny suroviny nahoru) a zapéct na dalších 5-10 min.
Pokud použiju kuřecí maso, tak peču kratší dobu.
Cituji LittleCharm: á rizoto dělám v troubě - ve skleněné zapékací míse s víkem.
jůůů to zní fakt zajímavě! a hlavně miluju "vaření" v troubě určo vyzkoušim!
Jinak já dám do papiňáku kuřecí stehna na 20 minut,pak je vyndám a ve vývaru vařim rejži, když je hotová,tak tam přidám hrášek,kukuřici,sušený houby a to obraný maso + sůl,pepř,masox nebo magi, může být trošku worcestru a kari, pak na porci nastrouhám parmazán
ahoj, já vždycky milovala rizoto ze školní jídelny, ale nikdy se mi nepovedlo ho takhle udělat, a nedávno jsem ho zkusila udělat podle jedné kuchařky, kterou mám doma a která se mi už několikrát osvědčila, mj. je v ní i škola vaření a škola pečení, no a výsledkem jsem byla mile překvapená, tak přikládám opsaný recept :
Rizoto s vepřovým masem
2 lžíce oleje, 1 cibule, 300 - 400 g vepřového masa, sůl, mletý černý pepř, 1 červená paprika, 2 menší rajčata, 150 g žampiónů, 100 ml bílého vína, 300 - 400 g dušené rýže, petrželka
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a osmahneme. Doplníme nakrájenou paprikou, oloupanými nakrájenými rajčaty, osolíme, opepříme a dusíme v tlakovém hrnci doměkka.
Vmícháme plátky žampionů, podlijeme vínem, a tentokrát už vaříme bez pokličky, když se alhol vyvaří, přidáme dušenou rýži. Rizoto podle chuti přisolíme a prohřejeme. Ozdobíme nakrájenou petrželkou.
Vepřové maso lze nahradit i kuřecím a potom není nutné dusit v papiňáku, ale vepřové maso by na pánvi bylo tvrdé
mně osobně takovéto rizoto moc chutnalo
Já dělám rizoto v remosce (ale jde to normálně i v troubě). Nejedná se v žádném případě o pravé rizoto.
1) Nejdřív nechám povařit kuřecí stehno a mrkev v kastrůlku.
2) Po změknutí mrkev vyndám a kuře tam nechám než se vydusí a zbyde jen šťáva.
3) Do šťávy přidám nadrobno nakrájenou cibuli a trochu oleje (dávám olivový) a nechám zesklovatět.
4) Do remosky dám nevařenou rýži, do toho zamíchám cibulku, mrkev nakrájenou na malý kostičky, obrané kuře, osolím opepřím a přidám ještě jeden kuřecí nebo zeleninový bujón.
5) Zaliju vodou. Občas promíchám.
6) Ke konci pečení (asi 15 min.) přidám ještě trošku mraženého hrášku a brokolice. (kdo nemá rád, nemusí přidávat)
Snad jsem nic nezapomněla.
Co si dělám s mamkou já, je rizoto s krevetkami - vše je klasické - dlouhozrnná rýže + mrkev, hrášek, kukuřice + vařené, vyloupané krevetky - pokapat citronem = největší bašta!
U nás je dost oblíbené rizoto s krabími tyčinkami, podušenými rajčaty a hráškem (používám mražený), okořením kořením na ryby, posypu sýrem, zapeču... mňamka
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.