Holky, zrovna se hrabu v mrazáku a mám tu plno masa. Ale jde o to, že je zmražené třeba i rok. Tchýně s mamčou mi říkají, že se tomu rozhodně nemůže nic stát, ale mě stejně zajímá pro jistotu názor více lidí.
Děkuji
pokud je to maso už jako by našedlé, tak ho vyhazuji. nevím jestli mu něco je nebo není, ale nevypadá to hezky no
Nemůže se tomu nic stát, už se to tady někde řešilo...Pokud je maso zmražené, vydrží v mražáku hooodně dlouho....My, jak jsme měli hospod. zvířata, jsme taky měli maso hodně dlouho v mrazáku.
Reaguji na ThinkTwice:
Teď jsem měla na špagetách ze začátku roku 2010, vypadalo normálně a vůůbec mě nenapadlo kouknout na datum, protože většinou nakupuji čerstvé. Ale asi se mi tam přimíchalo nějaké od přítelovi mamky. Tak jsem byla trošku šokovaná, že je to už doba, tak uvidíme, snad mě to nijak nepoznamená a zbytek rodiny .
Ale myslím si, že když je zmražené, tak snad by neměl být problém..
já mám podobný dotaz- když se maso rozmrazí, ale nestihne se ten den zpracovat, tak jak dlouho se může ještě uchovat v lednici? díky
Já jsem si také myslela, že je to jedno, ale pak jsem na některém mase četla, že záleží na teplotě, že maso například(už nevím jak to bylo přesně) zmražené v -8stupňů vydrží dva měsíce od data spotřeby, maso zmražené v -12 tři měsíce apod..ale většinou se řídím "vůní" masa...
méně než
10 příspěvků
Reaguji na Petrolejkaa: Do druhého dne určitě, za poředpokladu, že je v lednici. Jinak já mám maso v mrazáku také dlouho a pokud je dobře zabalené a nevyschne, tak asi v pohodě Nedávno jsem mrazila uzené a po rozmražení bylo pórovité jako houba a vytekla z toho voda Někdo podobná zkušenost?
nevíte zda, když se mi vypl mrazák na 12hod a měla jsem v něm vakuované mražené maso, zda je již to maso na vyhození? Po rozmrazení se nemá maso znovu zamrazovat takže myslíte, že mám všechno maso z mražáku vyhodit?
Reaguji na Lucik7:
myslím, že nie, prí výadku el. maso trochu povolí, ale ak zostalo ešte zmrazené, vyber všetko z mrazáku, ten vyčisti/ mohla ostat roztopená voda zo stien/ a po skontrolovaní masa zamraz,nič sa nestane.Podozrivé/šedé/ vyhod,spolahni sa na senzorické posúdenie a svoju intuíciu.
Cituji Lucik7: 12hod
12 hodin není až tak moc. Taky záleží na mrazáku, kvalitní mrazáky/ledničky i tyhle delší výpadky "snáší lépe" a udrží si déle chlad. Pokud jsi mrazák během výpadku neotevírala a nekontrolovala věci - tzn. nepouštěla tam teplo, tak by to mělo být OK. Mrazák bych teď nečistila, ani nerozmrazovala pokud nemáš možnost obsah mrazáku dát jinam do mrazu po dobu toho čištění. Znovu by se to lehce rozmrazilo.
Při teplotě -18°C se hovězí maso může skladovat 1 rok a vepřové půl roku. Postupně se ale zhoršuje jakost, mění se barva, maso mění vůni tuků a dochází i k rozkladů tuků enzymem lipózou.
Na dvířkách mražáku máme přímo uvedené doby skladování u různých surovin (maso, zelenina), je tam vždy obrázek a počet měsíců. Ale nějak extra to nesleduju. Pokud to maso není už jednou rozmražené a není od pohledu jiné než obvykle, neřeším. Je teda pravda, že jsem zvyklá si to maso po rozmražení očuchat.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.