slíbený medovník pro Leo
20 dkg másla
1 hrnek cukru krupice
4 polévkové lžíce medu
4 celá vejce
1 kávová lžička sody
2-3 hrnky pol. mouky
mleté oříšky dle chuti, já dávám dost
(používám 1/4l hrnky)
ze všeho se vypracuje těsto, je řídší a dost špatně se s ním pracuje. Vyválejí se 4 placky, já je válím mezi dvěma pečícími papíry. Pečou se chviličku cca 5 min
Krém:
celé máslo
1 uvařená tatra Salko (vychladlé)
1 vanilkový cukr
ořechy dle chuti
Upečené plasky dám na sebe a kolem dokola je okrájím na stejnou velikost. Promažou se krémem, krém se dá i navrch. Posypu to rozemletými plackymi co jsem okrájela, do toho ještě přidám piškoty a ořechy. Necháme nejméně do druhého dne.
Můžu se zeptat,jak nejlépe "obalit" medovník v rozemletých odkrojcích.Dělám ho poměrně často,a i když je to docela piplačka,nejhorší je pro mě obalit ty boky...jinak mám osvědčený tenhle recept,je jak kupovaný...Ingredience na těsto:
- 450 g hladké mouky Povrch medovníku pod drobnohledem
- 150 g cukru krupice nebo krystalu
- 1 vejce
- 50 g tuku Hera/máslo
- 2 polévkové lžíce medu
- 5 polévkových lžic mléka
- 1 polévková lžíce sody
Ingredience na krém:
- 1 Salko (sladké mléko v konzervě)
- 1 máslo
- 1 zakysanou smetanu
- cukr moučka
- 200 g mletých vlašských ořechů
Pracovní postup - těsto:
Vejce, krystalový cukr, tuk, med, mléko a sodu dáme do hrnce, postavíme na sporák a na ohni budeme za stálého míchání zahřívat. Dokud se hmota nezačne vařit, potom zhnědne a zkaramelizovatí. Bude to trochu pěnit, ale to je v pořádku.
Hmotu z hrnce poté nalejeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto. Nejdříve vařečkou, následně rukama.
Těsto si rozdělíme od oka na 6 stejných dílů. Nejlépe se pracuje ještě s teplým těstem. Pomocí válečku vyválíme z každého dílu placku. Moukou na podsypání a na váleček nemusíme šetřit. Každou placku zvlášť přeneseme pomocí válečku na plech s pečícím papírem. Na placku si položíme poklici/talíř/či cokoli kulatého, požadované velikosti a nožem vykroužíme kolečko. Těsto jde jen trochu do výšky, takže tak jak ho vykrojíme, tak bude velké i po upečení. Zbytky těsta si dáme stranou a z nich potom vyválíme 7. placku. Upečeme ale i odkrojky zhruba ze 2-3 placek, které použijeme rozlámané na obalení a posypání medovníku.
Placky upečeme v předehřáté troubě na 170° C (elektrická). Každá placka se peče jen cca 5-7 minut !
Upečené placky necháme vychládnout a mezitím si připravíme náplně, které jsou dvě.
Pracovní postup - náplně:
1. náplň
Salko vylejeme do misky a zašleháme do něho kousky másla. Po důkladném rozšlehání přidáme vlašské ořechy. Krém si opticky rozdělíme na čtvrtiny, poslední čtvrtina by měla být trochu větší, budeme s ní mazat i boky medovníku.
2. náplň
Zakysanou smetanu vyklopíme do misky, do kelímku po smetaně si nasypeme moučkový cukr a vyklopíme ho do misky ke smetaně. Umícháme dohladka. Náplň si opticky rozdělíme na třetiny (1/3 = cca 5 lžic)
Finále
Když placky vychládnou, vezmeme první placku, namažeme krémem 1, přiklopíme druhou placku, namažeme krémem 2 a takto to střídáme až položíme sedmou placku. Kromě vrchu namažemé krémem 1 i boky.
Nakonec vezmeme upečené okrojky a rozlámeme je, nebo rozdrtíme válečkem nadrobno a celý medovník posypeme, i strany.
Medovník vložíme do igelitového pytle, pečlivě uzavřeme, případně vložíme do krabice, nebo pod poklop a dáme uležet do chladnější místnosti (ne do ledničky !).
Malupo, vršek posypu drobky smíchanými s mletými ořechy a na boky to jakoby přikládám takovou kartou na hlazení krémů, normálně si nabereš z misky drobky a směrem nahoru přikládáš a drabek přitiskneš. Sypat mi to na boky taky nešlo. Nevím jestli jsem to dobře vysvětlila. Jo a mně se ještě fakt osvědčilo, každou placku z obou stran / spodní jen z jedné - vrchní/ mírně pokropit rumovým rozvarem /voda, cukr, rum/. Pak je medovník vláčný brzy, nemusí se balit do folie a může se jíst hned.
malupa
Malupo, prosím Tě, salko do krému č. 1 dáváš uvařené vychledlé, nebo jen normálně koupené z obchodu? Pokud přímo z obchodu, není krém málo hustý? Nestéká?
Holky, jen přidám poznámku pro lenochy jako já....medovník dělám sice podle jiného receptu,ale těsto je konzistence stejné - řídké, lepivé, pracovat s ním je o nervy, maximálně válet mezi dvěma papíry atd....mě se osvědčila tato varianta:
Nachystám si pečící papír, na něj si zhruba načrtnu tvar dortu a pak na to rovnou namatlám stěrkou těsto (vrstva tak cca 3mm - nemám na to moc odhad kolik to je), okraje raději přetáhnu.....jakmile je to vyndané, sundat z peč. papíru, namatlat na to další....
Kulatý tvar se potom ořízne (třeba podle talíře) a ty okraje použiju na rozdrcení na posypku
Já zavřenou plechovku SALKA dvě hodiny vařím ponořené ve vodě, nejlépe den předem - zkaramelizuje a má konzistenci krému. Krém má pak dobrou karamelovou chuť.
Každé těsto na medovník přizpůsobím tak /přidám drabek mouky/, aby šlo válet, potom jen vykrojím např. pokličkou nebo dortovou formou. Každou placku válím na jednom pečícím papíru. Až když mám vyváleno, tak peču, je to docela fofr, placka je za pár minutek.
Sárinka
JJ, já právě taky vždycky salko vařím, ale v receptu malupy to není uvedeno, tak nevím
Luciiisek - někde jsem určitě zahlédla recept na krém z nevařeného salka, ale pustila jsem to z hlavy, neumím si to taky dost dobře představit.
Omlouvám se za pozdní reakci,v receptu mi to už nejde upravit,ale dávala jsem odkaz na origo stránky.Ten recept je z obyčejného nesvařeného Salka.Míchá se s máslem,tak nestéká.Dělala jsem jich už asi pět a pokaždé super
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.