Ahojte, chtěla bych se zeptat, zda když mi med zcukernatí a já ho následní rozehřeju u topení nebo na sluníčku (třeba 3-4x do roka), zda se jeho kvalita ničí.
Reaguji na Sainka:
To bys ho moc nerozpustila když v místnosti je běžně dvacet i víc.
Navíc by pak v teplém čaji ztrácel smysl
Já ho dám normálně do teplé vodní lázně (nesmí mít víc než 45´C) a tak ho rozpouštím.
Když s ním pak sladím čaj, nedávám do horkého.
Pokud cukernatí, tak zkus brát u jiného včelaře.. neměl by zcukernatět alespoň rok od výroby.
Reaguji na jaroslav:
Myslím, že cukernatění je normální proces. Já zase když vidím v supermarketech ty medy, co nikdy nejsou zcukernatělé, přemýšlím, jaká chemie v nich je.. Mám dost známých včelařů a každý med od nich časem zcukernatěl..
Cituji allegro: Myslím, že cukernatění je normální proces. Já zase když vidím v supermarketech ty medy, co nikdy nejsou zcukernatělé, přemýšlím, jaká chemie v nich je..
Souhlas! Cukernatění je u medu NAPROSTO NORMÁLNÍ. Naopak - pokud med nekrystalizuje, značí to, že je něčím naředěný (viz. ty levné supermarketové zázraky )
Cituji jaroslav: Pokud cukernatí, tak zkus brát u jiného včelaře.. neměl by zcukernatět alespoň rok od výroby.
Tak tohle je blbost
O tuhosti nebo tekutosti medu rozhoduje poměr glukózy a fruktózy. Obecně se dá říci, že medy květové jsou delší dobu tekuté než medy medovicové.
Cituji redzac: ho následní rozehřeju u topení
Teplota medu by neměla přesáhnout 60 stupňů Celsia. Pak se ničí látky v medu obsažené jako vitamíny, enzymy a podobně.
Taťka je včelař, a říkal, že čím dřív med zcukrnatí, tím je kvalitnější. Taky se mi hnusí ty v obchodech, věčně tekuté. Do čaje dávám normálně zcukrnatělý, a když potřebuji tekutý, tak na topení nebo do vodní lázně.
Cituji Sainka: 70stupnu
To už je pro změnu moc
I když si to vyhledáte googlem, tak nejčastější údaje jsou 40-50´C.
Cituji prskafka: nejčastější údaje jsou 40-50´C.
tak děkuji za info, zrovna dneska jsme se o tom s mamkou bavili, a říkala mi údaj 70 stupnu, budu jí muset opravit
holky díky, takže medík nebudu dávat na přímé slunce a v zimě ho můžu dát bez obav k topení...
Táta je včelař a jakékoli ohřívání nedoporučuje, navíc zcukernatělý med není na závadu, naopak tím spíš je ten med poctivý a ne nastavovaný kdoví čím....
Cituji Nikinick: zcukernatělý med není na závadu
V čaji jistě ne, ale namazat ho na housku a pak kousnout do toho zcukernatělého kusu...děkuju nechci, to mi teda jako závada přijde.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.