No to je dost náročné zadání, udělat "opravdu dobrou svíčkovou". Navíc v každé rodině se dělá trochu jinak, tak napíšu, jak se dělá u nás.
Maso na pravou svíčkovou už jsem neviděla ani nepamatuji. Takže buď koupit dobré zadní hovězí, a nebo vepřovou pečeni vcelku. Množství záleží na počtu lidí. Pro čytři-šest lidí tak kilo dvacet až kilo a půl. Libové maso je suché, proto se doporučuje prošpikovat ho slaninou nebo dokonce špekem. Zlehka osolit.
Pak nakrájet kořenovou zeleninu - celer (petržel - není nezbytná), mrkev + 1 větší cibuli, navršit na maso. Řekla bych tak od všeho po deseti, patnácti dkg. Vše zalít svařeným nálevem - dvě až dvě půl deci vody, pět-šest kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 -3 celé bobkové listy, dvě špetky tymiánu, malá lžička soli, půl polévkové lžíce octa nebo šťáva z celého citronu. Provařit pár minut a odstavit. V horkém, ale už nevařícím se nálevu nechat rozpustit tak 5 dg másla (plátek asi 1,5 cm silný). Prošpikované maso se zeleninou zalít tímto zchladlým nálevem a nechat v lednici pod poklicí naložené přes noc.
Dopoledne podusit maso se zeleninou pod poklicí v nálevu na kamnech, několikrát otočit, aby se zatáhlo, a tak po dvaceti minutách dát péci do trouby, opět pod poklicí. Maso otáčet a podlévat vodou - musíme mít základ na omáčku. Dopéci bez poklice. Maso získá lehkou kůrčičku a zelenina malinko ztmavne. Když je maso pečené a měkké, vyjmout, nechat lehce zchladnout, pak nakrájet na plátky (úplně horké by se při krájení mohlo rozpadat).
Mezitím připravit omáčku. Přecedit vypečenou šťávu se zeleninou přes síto, zeleninu propasírovat nebo rozmixovat. Přidá se přiměřené množství vody, vše se uvede do mírného varu a zahustí se hladkou moukou rozmíchabnou v malém množství vody. Pak se ještě přidá 1 smetana / šlehačka. Provařit. Aby smetana neudělala hrudky, koupit raději smetanu na vaření. Dochutí se dle potřeby solí a citronovou šťávou.
Někdo moukou vůbec nezahušťuje, protože celou zahušťovací práci obstará rozmixovaná zelenina.
Způsob servírování je dvojí- buď vrátit nakrájené maso do omáčky a prohřát, a nebo naskládat maso na mísu a omáčku servírovat zvlášť v omáčníku. Jinak ke svíčkové tradičně patří kynutý knedlík, na maso pak brusinky a plátek citronu. Někdo přidá i kopeček šlehačky. (Místo brusinek poslouží docela dobře i rybízový kompot).
Dělené to tedy moc není. A pokaždé to trefím malinko jinak, ale vždycky se to sní.
Hašlerka,děkuju mockrát. vyčerpávající.ale výsledek určitě stojí za to. určitě bych jí chtěla udělat z hovězího,protože moje tchýně jí vaří z vepřového a to prostě není ono,vždycky je ta omáčka jakoby cítit spáleninou.ale to je asi moje vize.
chtěla bych jí zkusit na nový rok,takže děkuju mnohokrát.
radana
Není zač, držím palce. Hovězí opravdu raději prošpikovat, jinak to bude suché. No a pak to opakováním doladit tak, jak to nejvíc chutná zrovna vaší rodině.
Přesně takhle jí také dělám,ale ještě tam přidávám citron na to naložení a citronovou kůru a dávám více kořenové zeleniny...
já ji dělám malilinko jinak, zeleninu nechám na másle osmažit, pak přidám maso, pokud to jde, také trošku osmažím, většinou to ale nejde, protože dávám hodně zeleniny. Je lepší dát více celeru a méně mrkve. Tím opečením ta omáčka dostane pak správnou barvu. Nechám to chvíli povřit a potom to nechám naložené klidně i 4 dny. pak dám do trouby zapéct, koření dávám stejné, ale více, vůbec nedávám ocet, jenom citron na plátky již pri prvním vaření. Omáčku vůbec nezahušťuji, není třeba, na konec dávám 2 smetany a nebo šlehačky abych ji trošku naředila a vůbec už nenechávám přejít varem, nikdy se mi nestalo, že by se mi tam udělali hrudky. Zeleninu jenom mixuji, vůbec nepasíruji.
přeji dobrou chuť
Ano, každý má svoje varianty, a tak je to správné. Bílé zeleniny je opravdu lépe dát víc než červené, pepře může být víc, šlehačky klidně dvě, zahušťovat moukou se může i nemusí, zeleninu lze pasírovat a nebo rozmixovat. Maso může být naložené i více dnů. Já ho mám v lednici od včerejška, krásně to voní.
hašlerka
hezky jsi to napsala, je to přesně tak
děvčata děkuju za rady a názory. chci ji zkusit o víkendu,takže když si naložím maso v pátek a budu jí vařit až v neděli,tak určitě nic nezkazím a bude lépe proležená.já jí nebudu,protože mám dělenou dietu,ale chci pozvat rodiče a rodiče muže na oběd,tak abych to měla dobrý.
ještě jsem slyšela že někdo na to kupuje rovnou nějakou sterilovanou zeleninu přímo na svíčkovou,neznáte?
Já dávám taky hodně zeleniny a maso neopékám, aby měla omáčka dobrou chuť tak nechám maso v omáčce vařit. Tenhle recept mám z kuchařský pohotovosti, nahrála jsem si to a ta chuť u mě vítězí. Zkoušela jsem ji dělat už třemi jinými způsoby a tohle je to nej.
Zeleninu trochu opeču, zaleju vodou s masoxem, přidám koření a maso a nechám tak dvě hoďky vařit. Pak vše vyndám, rozmixuju, přisám ocet, cukr, trochu brusinek (kompotu) a smetanu s moukou. Zase nechám povařit a podle tohoto receptu je omáčka opravdu takováta echt svíčková
A souhlas že lepší je druhý den, ale to u nás nikdy nevydtží.
Já jsem se naučila svíčkovou od mamči, a je opravdu výborná, přitelovi moc chutná a prý je lepčí než od tchýně haha což mě moc potěšilo. Dělám ji pro 2 osoby je to tak na 2-3krát
hovězí maso alespoň 800g - se to dost smrskne
3 mrkve
1 větší petržel
půl většího celeru
1 cibule
celý pepř, nové koření, bobkový list
citronová šťáva
2 kelímky zakysané smetany
vegeta
hověz bujon
Svíčkovou dělám výhradně v papiňáku.
Den dopředu si ji nakládám do zeleniny. Nastrouhám nahrubo mrkev, celer, petržel a nakrájím cibuli. Do misky dám trochu zeleniny, na to položím maso, vhodím pár kuliček pepře, nového koření a také bobkový list a přikreju zaleninou. Poté na misku dám folii na potraviny a nechám v lednici
Další den nejprve na oleji opeču po všech stranách maso, které následně vyndám z hrnce na talíř, do výpeku nasypu zeleninu a trochu osmahnu. Zaliji trochou vody a na zeleninu položím maso, zavřu papiňák a maso vařím hodinu až hodinu a půl, poté vyndám maso a nakrájím ho, naleji na zeleninu tolik vody, kolik chci mít omáčky a ponorným mixérem vše rozmixuji. Přileji zakysanou smetanu a nechám projít varem, přidáme kapku citronové šťávy, zahustím moukou nebo sypkou jíškou a ochutím vegetou a masoxem. Nakrájené maso vrátím do omáčky a prohřeju.
Určitě je lepší odleželá do dalšího dne, ten první to není ono.
Cituji radana: Potřebovala bych recept na opravdu dobrou svíčkovou na smetaně, poradíte?
Rychlá svíčková
Ingredience: 4-6 plátků libového hovězího masa, 1-2 cibule, 2 skleničky "Halali" (zelenina), 1 neslazené mléko (smetana, šlehačka), trocha hladké a polohrubé mouky na zahuštění, trocha cukru
Postup přípravy: Na lehce osmahnuté cibuli z obou stran opečeme plátky masa, potom přilijeme Halali i s nálevem a dusíme až je maso měkké. Maso vyndáme na talíř a omáčku rozmixujeme v robotu, nebo propasírujeme. V hrnku rozmícháme dohladka smíchané oba druhy mouky se smetanou (šlehačkou, popř. stačí i neslazené mléko), za stálého míchání vlijeme do rozmixované (a znovu ohřáté) omáčky a necháme zvolna povařit až omáčka zhoustne. Podle chuti přisladíme cukrem a vložíme zpět maso. Recept je velice jednoduchý i pro ty, kterým se klasická svíčková nedaří.
Počet porcí: 4 Doba přípravy: 90 min.
Od uživatele: Hana Myšková www.recepty.cz
je fakt dobrá a rychlá
holky myslíte, že takhle podle receptu Hašlerky mohu naložit i vepřovou kýtu ? mám ji v celku, svíčkovou dělám vždy akorát s naklepaných vepřových kotlet a nikdy jsem nenakládala jen nevím jestli je ta kýta vhodná ?
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.