Tady je něco o kokosové, ale i mandlové mouce.
http://zakladnizdravi.cz/kokosova-mouka-mandlova-m ouka-&-co
Je tam srovnání, tak mě napadlo, vyzkoušet makornky z té kokosové. Už to nebudou teda klasické fr.makronky, ale dobrý by to být mohlo, no ne?
Cituji sartre: Ještě jsme se chtěla zeptat, nepřišlo Ti, že jsou dost sladké?
Přišlo mi, že jsou tak sladké, jak by měly být. Tedy já nesladila krém.
Jinak pokud použiješ kokos budeš mít dle mého naše klasické laskonky Tak zkusit můžeš
Ale já mám problém se skladováním. Dala jsem je do lednice, tam se mi začaly rozpouštět. No a když jsem je dala ven tak se rozpustily chuděrky úplně. Tak nevím, zda je to krémem, nebo tím, že byly zavřené v plastové krabičce, že to chce spíš papírovou? Nemáte zkušenosti?
Cituji Cindova: problém se skladováním
Já je měla v lednici úplně dole v plastové krabici. Změkly dost, ale neroztékaly se. Možná spíš teď v chladnějším počasí dávat za okna.
Cituji sartre: Já je měla v lednici úplně dole v plastové krabici. Změkly dost, ale neroztékaly se.
Sakra, tak to je chyba někde u mě, možná v krému. Nepříjemné.
Cituji Cindova: tak to je chyba
Možná jsi málo upekla ta "kolečka" bílkové se roztéká když je syrové.
Cituji Tiakia: Možná jsi málo upekla ta "kolečka" bílkové se roztéká když je syrové.
No.. pekla jsem podle receptu přesně, kolečka se oddělovala od papíru krásně, chuťově dobré (i když to se podle toho asi nedá poznat).
Příští pokus je tam tedy nechám déle. A uvidíme
Cituji Tiakia: málo upekla ta "kolečka
Možné to je, já pekla na cca 150°C skoro 20 minut. A držely fakt dobře.
V lednici mám další bílky, tak se chystám na další. Ještě musím někde sehnat modré barvivo. Synovi jsem slíbila modré :-/ Našla jsem někde náplň s vodou z pomerančových květů, tu zrovna doma mám, pekla jsem tuhle francouzské madeleins. Jen pořád nevím, z čeho udělat ten základ. S tím mascarponem se nemohu nějak souznít.
Reaguji na Cindova: Jaký sis nakonce koupila ten sáček? Já mám doma zatím nějaké igelitové, ale chtěla bych asi látkový. koukala jsem po tom IKEAckém, ale když jsi posledně psala, že Tě naštval......
Cituji sartre: S tím mascarponem se nemohu nějak souznít.
Doporučuju mascarpone neochutnávat jen tak z krabičky a ochutnat až sladké v krému.Samotné mi přijde strašně "tučné" ,ale v krému nic lepšího neznám,jemné a smetanové prostě mňam.
Cituji sartre: Jaký sis nakonce koupila ten sáček?
Koupila jsem ten klasický "jednorázový" od Tescomy. Je tam 10 sáčků a 3 "hubičky" a stálo mě to 50 Kč. Prodávají pak i náhradní ty sáčky. To mi přijde sympatické. Ten látkový z ikea nedoporučuji, protože když ho naplníš studenou náplní, tak se celý "orosí" tím pádem ti společně s krémem stéká i voda. Což je dost nepraktické. Nakonec jsem to řešila tak, že jsem kolem něj dala kuchyňské utěrky a když se nasákly vodou, tak je vyměňovala, ale bylo to něco úděsného.
Ještě dodám, že je mi 23 a nemám až takové zkušenosti, proto je možné, že ten pytlík z Ikei jen prostě neumím "používat". A je někde nějaký fígl, aby se voda na sáčku nesrážela.
Cituji Tiakia: krému nic lepšího neznám,jemné a smetanové prostě mňam.
Ano, ano, souhlasím z Mascarpone jsou krémy moc dobré.
Já jsem je dělala podle receptu z Apetitu a jsem teda fakt hotová ... je to vážně zdlouhavý proces... Dělala jsem je růžové s malinovým krémem z mascarpone, a na tom mascarpone mi vadí, že to nejde jakoby úplně rozšlehat, vždycky tam zůstanou takové maličké kousky... Dělala jsem dva plechy najednou a ten horní se povedl nádherně, na tom dolním makronky popraskaly.. Je možné, že jsem druhý plech nechala málo "odpočinout" před pečením.. ale první plech se mi celkem líbí, na to, že je to první pokus...
Cituji Joelsjokekids: Dělala jsem dva plechy najednou a ten horní se povedl nádherně, na tom dolním makronky popraskaly..
Peče se vždy! jen jeden plech. A ještě je lepší dát je v troubě výše, aby šlo teplo víc shora.
Díky za tip... Jinak pak jsem ještě pekla třetí plech a ten taky popraskal ikdyž tam byl samotný... Ale asi byla chyba v tom, že jsem ho nechala málo uležet (45 minut). Dneska jsou makronky nasáklé, nevíte, kde je chyba?
To je věda, ty makronky
Reaguji na Joelsjokekids: Já je měla venku před pečením cca 20 - 30 minut.
Nesmí se to potom stříkat na teplý plech.
Cituji Joelsjokekids: Dneska jsou makronky nasáklé, nevíte, kde je chyba
Asi něco podobného jako u Cindova. No nehledě na to, že u nás by tak dlouho nevydržely. takže nevím. Třeba by ty moje také byly rozteklé po 5 dnech.
Přidávám svůj další výtvor. Modrou barvu jsem nikde nesehnala, takže jsme dělala z domácích zásob, syn si vybral oranžovou. Ujela mi ruka s barvou, na plechu vypadají dost jedovatě. Přimíchala jsem do nich pomerančovou kůru. Jenže jsem pak na ně v troubě trochu zapomněla a ty okraje se tak nějak připekly.
No, myslím, že můj minulý výtvor byl povedenější. Mám problém s tím stříkáním na plech. Dávám tam toho těsta asi moc a nedaří se mi to stříkat rovnoměrně. Chce to prostě cvik.A nabyla jsem dojmu, že nejpodstatnější pro úspěch je dobře! vyšlehat bílky,
Takže, mísu vytřít citronem, začít šlehat na nejmenší otáčky. Až se vytvoří pěna, přidat na otáčkách, a jak už je to skoro husté, přisypávám cukr a šlehám na hodně. Nj, jenže zase nesmíte šlehat moc dlouho, páč pak si ty bílky přešleháte a makronky praskají.
Toť moje poznatky.
Jestli je máte před pečením na vzduchu 30 nebo 60 minut není zase až tak podstatné.
Ještě doplním, že náplň byl pokus o čokoládový krém. Je to čokoláda na vaření rozpuštěná s trochou másla a vmíchaná do tvarohu. To byl momentální nápad, k těm pomerančovým se mi to hodilo a nic jiného vhodného jsem nenašla.
syrov
Macaroons
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.