Já makronky zkoušela několikrát a nic moc. Ted jsem poprvé zkusila recept s cukrovým rozvarem a hurááá. Povedly se a jsou skvělý! Experimentovat ale s poměrem a surovinami se ještě bojím ))
Já taky pekla podle chez lucie, ale nějak se mi to nepovedlo. Nebyly hezký a chuťově to taky nebylo ono. Asi sem něco zmastila. Tak jsem ted o víkendu vyzkoušela recept s cukrovým rozvarem z jiného blogu a vyšly konečně krásně. Měla jsem z toho hroznou radost, že vypadají, jak mají a dnes po ochutnání musím říct, že recept s cukrovým rozvarem mě osobně přijde chuťově lepší...
07:00:03 - Připojeno během spojování:
Makronky
Ahoj holky. Makronky. Všude je vidím na fotkách, ale vlastně nevím, co to pořádně je. Kupujete si je? A kde? Nechají se "vyrobit" doma? Jak vlastně CHUTNAJÍ? Prý jdou koupit přes net, ale bála bych se. Máte s nimi zkušenosti? (nějaký "levnější" eshop?
Nejsou to sušenky, které vydrží dobré týden dva, takže přes eshop jen stěží....doma se udělat dají, ale vyrobit je opravdu dobře chce velký um. Musí být křehké, na povrchu pevné, lesklé a křupavé, ale uvnitř vláčné. Popravdě - ne, nechutnají, tedy sním je, ocením, ale dvakrát po nich netoužím A to jsem chutnala i ty nejlepší ve Francii.
Reaguji na alena90:
Jsou podobné našim laskonkám, jen se plní jinými náplněmi.
Myslím, že klasické laskonky s ořechovým krémem jsou daleko lepší.
Zase tak těžké to udělat není a v dnešní době horkovzdušných trub echt. Přijdou mi mnohem snažší než pusinky.
Já to dělám podobně jako tenhle jeden recept, co jsem našla:
bílky ze 2 vajec, 100g cukru moučka, 50 g mandlí a 5 lžic cukru krupice
"Mandle oloupat a namlít na prášek, smíchat s moučkovým cukrem. Pak se vyšlehají bílky do tuhé pěny a pak se přidá 5 lžic cukru krupice a ještě se tak minutu šlehá. Pokud makronky barvíte práškovými barvami mám zkušenost, že je lepší to zamíchat rovnou do cukru s mandlemi a pak přimíchat bílky. Promíchávat opatrně aby se to neumlátilo a pak už jen do tvaru na pečící papír na plech. Nechat odležet třeba celé odpoledne aby zatuhli krásně. A pak peču při 150 na 15 minut."
Akorát já dělám cukerný rozvar z cukru krupice místo jen zamíchání. Zdají se mi pak jemnější a víc jak mají být. Barvy přidávám do rozvaru.
"Do kastrůlku si připravíme cukr krupici s vodou a svaříme na 118°C. Mezitím si začneme šlehat polovinu bílků. Cukrový rozvar lijeme tenkým pramínkem za stálého šlehání do bílků a šleháme do vychladnutí směsi. Druhou polovinu bílků bez šlehání vlijeme do směsi mandlové moučky a cukru, do které potom stěrkou opatrně a zlehka vmícháme ušlehanou bílkovou hmotu. Výsledná konzistence těsta musí být řídká tak akorát, aby těsto ze stěrky stékalo a vlnilo se jako stuha, ale neteklo."
Tak, tohle je přesnější.
Nejraději spojuju oříškovým krémem nebo ganaší a přidávám kousek jahody nebo malinu nebo tak.
Mám je hrozně ráda. Kupuji si je u nás v takovém malém pekařství. Mě laskonky třeba vůbec nechutnají a makronky miluju, takže sto lidí sto chutí. Za vyzkoušení určitě stojí
Reaguji na Nikoletka2: To bych mohla zkusit, že by mi u nás v pekařství to objednali, pokud by byla možnost. A v jakém městě bydlíš? Větší či menší? Asi bych to tipla na Prahu apod.
Reaguji na alena90: Č. Budějovice zkus jich pár obejít, třeba je někde objevíš jinak vím, že je mají v McDonaldu v McCafe, u nich sice nevypadají moc vábně, ale nevím jak chutnají
Já třeba makronky peču, ale opravdu co člověk to chuť. U nás chutnají jahoda, čokoláda, malina, ale třeba u zákaznic je oblíbený karamel se soli, levandule
makronky.jpg
LAskonky nemám ráda, makronky ano. Peču je ve všech možných barvách a příchutích a když se dodržuje postup, tak není problém a pečou se lehce bez popraskání.
Reaguji na smarny: Přesně, jestli makronky chutnají stejně jako laskonky, tak to asi nejsou moc povedené makronky... Laskonky taky nemám ráda, zejména kvůli krému, kterým se plní.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.