Cituji cutworm: farmářském obchůdku
No zrovna tenhle týden testovali na Idnes zeleninu z farmářskýh trhu a snad jen jeden vzorek byl ok. Jinak pesticidy a jiná chemie. Ono je rozdíl farmářský a bio.
Holky, napřed si upravte vědomosti a pak tady tvrďte něco o hormonech v kuřecím mase. V českých chovech a podle českých zákonů jsou tyto věci zakázané podávat kuřatům ve stravě a nebo i jinak. Takže pokud koupíte kuře původem z české republiky, a ani to nemusí být bio, tak v tom mase nic takového nenajdete. Pokud ovšem koupíte kuře někde třeba z Polska, kde ty zákony jsou tak celkem u všeho mnohem volnější a je tam povoleno přidávat do všeho spoustu humusu, tak se nemůžete divit.
Ano, domácí kuře pěkně vychované na zahrádce nebo brojler z domácích chovů je něco jiného, ale jediný rozdíl mezi tímto a tom v igelitu v supermarketu je to, že doma a v biochovech kuře "roste" necelé 3 měsíce, ve velkochovech asi 35 dní, takže proto to maso vypadá jak vypadá - není to hormony a podobně.
A jinak teda abych nepeskovala jenom, a přispěla i svou troškou do mlýna - nakupuju maso občas v Globusu (mám ho za rohem), velká balení kuřecích stehen v makru a nebo mám od rodičů z domácího chovu, jinak u 2 řezníků, kteří vím, že mají dobré maso. Brno
Cituji Tineski: českých chovech a podle českých zákonů jsou tyto věci zakázané podávat kuřatům ve stravě a nebo i jinak.
To jsem třeba nevěděla ani neslyšela - špatné zdroje (většinou z USA a tam je to podle všeho jinak) Ale asi máš pravdu, zapátrala jsem na netu a spousta lidí psala prakticky totéž, co ty. Otázkou je, zda se zákony opravdu důsledně dodržují Mně ale prostě vůbec nejde do hlavy, že za měsíc kuře vyroste tak, že má stehna jako krůta, aniž by nějak dopovalo!
Cituji Tineski: Holky, napřed si upravte vědomosti a pak tady tvrďte něco o hormonech v kuřecím mase.
aha, jak je teda možný, že ve velkochovu ho zabijí jak píšeš po 35 dnech a přitom je větší než kuře, které roste 3 měsíce??
btw jen namátkou v googlu:
http://zena-in.cz/clanek/ma-rustovy-hormon-v-kurec im-vliv-na-nase-deti/kategorie/zdravi
mě to právě řekla taky doktora, v rámci zdravé stravy jsem jednu dobu nejedla nic jiného než kuřecí...... teď už si dám raději krůtu
Cituji Pučmeloun: Mně ale prostě vůbec nejde do hlavy, že za měsíc kuře vyroste tak, že má stehna jako krůta, aniž by nějak dopovalo!
Cituji Tineski: Pokud ovšem koupíte kuře někde třeba z Polska, kde ty zákony jsou tak celkem u všeho mnohem volnější a je tam povoleno přidávat do všeho spoustu humusu, tak se nemůžete divit.
Nejhorší je,že u nás je většina kuřat z Polska,takže celkem nepoživatelná hmota i když na pohled to jako kuře vypadá.
Veškeré maso kupuju v Německu a na balení jsou piktogramy,které jasně hovoří,že zvíře se narodilo v Německu,bylo v Německu zabito,bylo krmeno dle německé normy a podobné informace.
Cituji Sophii: mě to právě řekla taky doktora, v rámci zdravé stravy jsem jednu dobu nejedla nic jiného než kuřecí...... teď už si dám raději krůtu
Ano protože krůta k tomu,aby vyrostla potřebuje určitý čas,ta nejde urychlit jako kuře,tím pádem je krůtí maso daleko zdravější,navíc se z něho dá uvařit v podstatě vše včetně guláše a španělských ptáčků.
Pokaždé, když jsem koupila nějaké maso v hypermarketu či supermarketu- a to hlavně kuřecí balené- po rozdělání doma smrdělo, u nás naštěstí máme obchod s čerstvým kuřecím masem, žádné balené, ani mražené a je super.Taky máme dvě řeznictví. Jediný řetězec, který můžu doporučit je Globus- ale kuřecí maso zase bohužel ne.
Cituji Laky: krůtí maso daleko zdravější
Souhlasím, a je i chutově moc dobré a takový gulášek z něj je mňamka
Reaguji na Sophii: V ČR se růstové hormony do stravy hosp. zvířat skutečně přidávat nesmí. To kuře vyroste tak rychle díky mnoha faktorům, masná plemena se šlechtí na to aby rostla rychleji, upravuje se jim světelným režim, teplota, strava...
Cituji Blanche: V ČR se růstové hormony do stravy hosp. zvířat skutečně přidávat nesmí.
S drobným detailem,že v Polsku se to smí a k nám do marketů se dováží především z Polska
Reaguji na Laky: Ano, proto píšu, že v ČR Chce si to bohužel hlídat etikety a kupovat ta česká (už kvůli podpoře místní ekonomiky )
Cituji Blanche: Chce si to bohužel hlídat etikety a kupovat ta česká
Praxe je taková,že maso dovezené z Polska se u nás balí a tím pádem hodně spotřebitelů si naivně myslí,že kupují české maso........omyl,na etiketě je uvedena česká firma,ale to je pouze distributor,nikoliv pěstitel
Určitě se dá najít originál česká masná produkce,ale chce to pátrat.
Reaguji na Laky: Jenom bych dodala ... a funguje to tak nejenom u kuřat Pokud se nepletu, tak na etiketě by měl být kód chovu i jatek, to by mělo být spolehlivé.
Cituji Blanche: funguje to tak nejenom u kuřat
Proto jsem postupem času došla už tak daleko,že v naší republice k jídlu nekupuju vůbec nic,mám to štěstí,že do obchodu v Německu mám cca půl hodiny autem po dálnici,takže bez problémů jezdím nakupovat tam.
Omylem jsem si nedávno koupila u nás nanuk Magnum.....no po druhém kousnutí letěl do koše,se smetanovým nanukem na který jsem zvyklá v Německu to nemělo vůbec nic společného.
A tak je to s většinou potravin,u nás je už ošizené úplně vše.
Reaguji na Laky: ... a dokud to lidi budou kupovat, tak se to nezmění. Máš kliku s tím Německem, já jsem odkázaná na studování etiket pod lupou
No, sice se to netýká jen mase, ale jsme u toho
http://www.novinky.cz/ekonomika/237005-koncerny-mo hou-dodavat-na-vychod-eu-mene-kvalitni-potraviny-r ozhodl-brusel.html
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.