Jo a ještě k tomu, jestli je to proti přírodě....Tak nedávno dávali každý pátek myslím, na čt 1 nebo dva, dokument o tom, jak vznikla naše planeta atd. A tam říkali, už to nevím přesně, že před třeba 10. tisíci lety, žili na planetě ve stejnou dobu dva druhy těch neandrtálců. Žili odděleně a jeden kmen se živil i masem a druhý ne. No a evoluci přežil ten, který to maso jedl. Takže na tom evolučním žebříčku, přežil v rozhodující okamžik masožravý kmen. Takže asi ano, nejíst maso je proti přírodě....
Z dnešního hlediska je to ale těžké hodnotit, stejně jako polemizovat nad otázkou, jestli by si kuřák měl hradil léčbu rakoviny plic z vlastní kapsy? ...(prosím a toto je jenom řečnická otázka a doufám, že mě kvůli tomu neukamenujete)
No mně maso nechutná. Dva roky jsem ho třeba nejedla vůbec a nepřišlo mi to. Teď se musím do jeho jezení vyloženě nutit... Ale třeba kuře neoberu, to mi vadí. Kdysi jsme na škole pitvali holuba, tak proto, nedělá mi to dobře.
Cituji Pollinko: Ale třeba kuře neoberu
Taky ne, jím jenom prsíčka a ty kupuju zvlášť Jak vidím ty kosti, tak prostě nemám chuť.
Cituji shilly: Takže asi ano, nejíst maso je proti přírodě....
Myslím, že to je prostě a jednoduše tak, že co jednomu prospívá, druhému škodí. Jsou lidi, kterým škodí ovoce a zelenina v syrovém stavu například. Jsou lidi, kteří po vysazení masa mají obrovské problémy a pak jsou lidi, kteří nejedí maso třeba odmala a je to pro ně přirozené. Je to stejné jak s kuřáky, někdo kouří až do 90 a umře v posteli a někdo umře na rakovinu a nekouří v 35.
shilly
když se stravuješ normálně akorat vyndáš maso, kde prosím tě bereš bílkoviny?
Jinak nejzdravější a nejjednodušší je podle mě zlatý střed, jsme přeci všežravci. Já tlusté maso taky nepozřu, ale ryby, drůbež, zvěřinu prostě libové maso nebo takové které se dá okrájet a není prorostlé je čupr.
Též mi vadí velkochovy a podmínky pro ty zvířata, ale s tím se podle mě dá dělat něco jedině legislativně, nikoliv tím, že přestanu jíst maso. Takových lidí totiž nikdy nebude dost na to, aby na tom mohli něco změnit. Bio maso nebo nějaké menší farmy apod. je možnost a velmi dobrá, jenže také velmi předražená, kdo na to dnes má? Jednotlivec si to ještě může sem tam dopřát, ale třeba 4členná rodina? Kdyby nebylo tak předražené, nekupuji nic jiného. Ale bohužel A to nemluvím o tom že by to muselo stát stejně jako ted nejlevnější maso, chápu že tam budou větší náklady, ale stačilo by kdyby ta cena byla něco mezi.
shilly
Tak jestli jíš třeba tvaroh, tak bílkoviny máš.
Bílkoviny jsou i v rostlinné stravě. Četl jsem o nějakých výzkumech veganů a ti neměli zas nedostatek bílkovin jak by se mohlo zdát.
Holky bílkoviny a bílkoviny, tak to není stejný. Bílkoviny rostlinné a bílkoviny živočišné jsou přece dva různý pojmy, ne?
lollo
jasně, jde o to ale jestli dostatek a jestli potřebné složení esenciálních aminokyselin, které máš když jíš maso anebo potom vegetariáni takoví, kteří to mají všechno propočítané co jíst aby těch esenciálních aminokyselin měli dost, a to se ta jejich strava od nevegetariánské hodně líší (nejenom absencí masa).
Proto mě zarazilo, že jestli jí stejně jenom oddělá maso, že to asi uplně košer nebude.
Cituji Petulaa: že jestli jí stejně jenom oddělá maso, že to asi uplně košer nebude.
Tak asi by měl trochu upravit stravu a brát i potravinové doplňky, například B12. Jinak já tedy jím i kuře semtam, i třeba tuňáka mám ráda. Ale nedávám si maso furt a každý den. Máma třeba říkala, že mívali maso jen o víkendu, měli tedy hospodářství, ale prostě se šetřilo a byli zdravější, než jsou děti teď.
lollo
jj jak píšeš, stačí i drůbeží a neříkám denně ale aspoň trochu.....a když ne tak si alespoň upravit stravu, někde si to nastudovat.....
přesně jak říká villlaamalllka, jsou bilkoviny a bilkoviny, každé jsou jinak stravitelné, mají různou biologickou hodnotu tedy rozdílné zastoupení a množství esenciálních aminokyselin
Esenciálních aminokyselin je všeho všudy devět a není zase takový problém jich mít dostatek. Obyčejný člověk s veganskou stravou může v pohodě žít a nijak mu to neuškodí. Maso není zase tak nutné.
Kombinace aminokyselin a jejich účinky a dávky jsou důležité hlavně pro lékařství a sport. Normálně si s tím hlavu nikdo lámat nemusí.
Nejím maso 2 roky a vcelku to pro mě není problém. Snažím se každý den jíst luštěniny a pokud jdu např. do posilovny, přidám i tvaroh (ale nechutná mi, tak ho zas tak moc nejím). Mléčné výrobky a vejce kupuju bio. B12 doplňuju v tabletkách a jednou ročně chodím na krevní rozbor (věděli jste, že vegetariánství je diagnóza? ).
Trošku problematičtější je to teď když se snažím trochu zhubnout. Protože na hubnutí jsou dobré koncentrované bílkoviny a v rostlinách jsou prostě koncentrované méně. Ale věřím, že to zvládnu i tak.
Jediný zaznamenaný rozdíl o se týče zdraví je ten, že dříve jsem měla vysoký cholesterol, teď ho mám tak ukázkový, že mi ho doktorka závidí. Celkově se cítím dobře, ráda hodně sportuju a sílu mám srovnatelnou s lidmi co maso jí.
Cituji Malacek: Chtěla jsem se zeptat, vás vegetariánů, kteří maso nejíte z etických (morálních důvodu) - nechci vůbec urážet nebo dělat chytrou jen mě to prostě zajímá. Co byste s těmi zvířaty, kteří teď aktuálně žijí (prasata,skot, kuřata) dělaly/i ? Co jiného než je sníst?
Nejsem proti tomu, aby se snědli. Ale ať lidé sníží množství konzumovaného masa a chovaným zvířatům dají lepší podmínky k životu. Vybrala jsem si maso nejíst, byla to moje volba a nemůžu jí nutit lidem co to tak necítí, ale nemělo by se na zvířata pohlížet jako na bezduché stroje, co produkují potraviny, pořád to jsou živé duše a není správné je držet v tak hrozných podmínkách.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.