Ahoj,můj přítel mi naznačil,že bych se měla naučit vařit a péct,ale nevím jak na to. Jsem poměrně nešikovná. Máte nějaké rady pro začátečníky a taky nějaké typy jak si to uspořádat v kuchyni? Zatím nejsem moc dobrá hospodyňka.
S přítelem jsem se seznámila v mých 17 a ani jsem nevěděla jak se vaří brambory. A protože byl od bývalé zvyklý na vyvařování denně, musela jsem se začít snažit (a také už mě nebavilo chodit denně na jídlo do restaurace). Na vše jsem si přišla sama, internet, knížky, různé pokusy...Nejvíce mi pomohla knížka Kuchařka pro dceru, tu si pořiď. Je tam vše od začátku do konce "polopatě" popsané.
Začínala jsem pomalu - nejdříve jsem se naučila připravit maso, potom ho upéct, ochutit. Naučila jsem se jak dlouho se jednotlivá masa pečou...A pomalu jsem přidávala i složitější věci...Není to nic těžkého, pomalu přidáváš a posouváš si laťku..Teď už jsem schopna uvařit téměř cokoliv...Základy budeš mít hotové za 14 dní a potom jenom dolaďuješ a vychytáváš...
http://www.kucharkaprodceru.cz/
Joo kuchařku pro dceru jsem dostala k Vánocům, no ale jak jsem to otevřela tak jsem se musela začít smát...sice je tam třeba fajn návod na svíčkovou, ale taky jsou tam věci co se dělají třeba jenom v mikrovlnce a toustovači, a to pro mě není Nj, holt ráda vařím, doufám že příště mi mamka koupí radši Jamieho Oliviera
Ale teď po zpětném rozmyšlení ti ji taky doporučuju Je to tam fakt polopaticky i s obrázky a myslím, že by ti to mohlo pomoct
pussydeluxe
Nic na tom není, když jsem se to naučil já, tak to zvládne každý. Hlavně se netrápit, když se to nepovede. Občas se dá něco zachránit a když ne, tak je tu pořád chleba a ten k jídlu stačí.
Kromě omáček je všechno jednoduché. Osmažit kousek masa, zvládne i cvičené morče. Stejně tak dát maso na pekáč a upéci ho, nebo udělat masový či zeleninový vývar. Nejdřív se drž receptů, pak už to půjde snadno.
Já jediné co umím jsou špagety se sýrovou omáčkou, krupicová a ovesná kaše, pudink, česnečka a řízek s hranolkama. A jednou se mi podařilo udělat prakticky bez pomoci bábovku.
Já být tebou tak nestresuju, já taky neuměla vařit, první jídlo co jsem udělala pro drahého byla ryby a byla tak slaná že se nedala jíst, ale byl hrdina a abych nesmutnila tak ji snědl
Já být tebou tak si vyptám nějaký recepty od mamky nebo kamarádek, já tak začínala a telefon pořád u ucha a teď je to pohoda.
A že umíš bábovku, tak zvládneš i vaření. Já vařím už 7 let a péct neumím.
docela jsem se nad touhle diskuzí podivila, já musela vařit někdy od 14 let, protože mamka byla často dlouho v práci a my byli tři děti, prostě jsem se to nějak naučit musela, takže nevím, co to je shánět rady ohledně vaření, ale jak už bylo řečeno, život pussydeluxe
naučí vařit sám Určitě můžeš zkoušet různé masové směsi, nejlépe z kuřecího, ať do toho dáš cokoliv a bude to s čímkoliv, vždy to bude dobré, jen jde o to umět používat koření. A pečení přijde taky sami, doporučuju začít s jednoduchýma bublaninama, na těch se nedá co zkaazit a zvládne je i muj chlap Hlavu vzhůru do experimentů
Cituji pussydeluxe: Já jediné co umím jsou špagety se sýrovou omáčkou, krupicová a ovesná kaše, pudink, česnečka a řízek s hranolkama. A jednou se mi podařilo udělat prakticky bez pomoci bábovku.
A tomu říkáš že neumíš vařit? Mě je asi o pět let víc než tobě a neumim skoro nic uvařit
V naší rodině nikdo neměl k vaření zrovna kladnej vztah a nikdo mi ani nic nevysvětlil, na to se teda nechci vymlouvat, ale nějak jsem neměla potřebu se něco učit. Ale poslední dobou si říkám že už by to chtělo, tak jsem koukala na tu Kuchařku pro dceru a vypadá to dobře, zajdu si jí koupit, je super že tam jsou popsaný i ty základy: Mě když jsem měla někdy slabou chvilku a našla jsem si nějaký recept hned odradilo že tam byl nějaký postup a vůbec sem nevěděla co to znamená. Tady ta autorka píše že byla ve stejný situaci a podle toho tu knížku přizpůsobila...
Cituji Bjetushka: Nj, holt ráda vařím, doufám že příště mi mamka koupí radši Jamieho Oliviera
No jo, však už z toho názvu vyplývá že je to pro začátečníky, já bych se zas začla smát kdyby mi mamka koupila Jamieho Olivera
Cituji lucinkaf: docela jsem se nad touhle diskuzí podivila, já musela vařit někdy od 14 let, protože mamka byla často dlouho v práci a my byli tři děti, prostě jsem se to nějak naučit musela
lucinkaf
Tak to buď ráda, moje máma je ředitelka hudební školy a vždycky byla spíš umělkyně než hospodyně. Vařit umí sice výborně, ale nikdy mě k tomu nevedla, takže jsem v 25 když jsem měla pomáhat matce mého přítele při přípravě řízků, byla jak Alenka v říši divů... Začínala jsem tak, že jsem se na všechno zeptala podrobně někoho, kdo vařil dobře, napsala jsem si to a pak zkusila. Je dobré začínat s jídly jak já říkám "z jednoho hrnce" jako jako jsou boloňské špagety nebo různá masa na kostičky se zeleninou, čína, rizota apod. a postupně přidávat složitější recepty. U pečení je to podobné, nejdřív zkusit lité těsto, které je rychlé a později kynuté. Dnes už zvládnu i tlakový hrnec!
Cituji Stelli: Dnes už zvládnu i tlakový hrnec
no vidíš, jak jsi šikovná Já tenkrát nadávala, že se tak motám okolo domácnosti místo toho, abych někde lítala, ale dnes jsem za to ráda. Mamka je výborná kuchařka, její jídla jsou skvosty a tím pádem jsem toho dost okoukala. To samé co se pečení týče. Také je dobré do začátku zkoušet třeba lsitová těsta a polívky jako takové, doporučuju smetanovou česnečku, pórkovou polívku a ač se to nezdá, tak za chvilku a téměř bez práce je zelňačka.Také je dobré zkoušet třeba zapékat, to není složité. A pokud pussydeluxe
využije všech těch různých maggi nápadů, kdy se většinou maso zalije smetanovou omáčkou, nemůže tím nic zkazit. A i když to je víceméně "z pytlíku", vždy si na tom moc pochutnám, když už to přijde kvůli času na řadu
pussydeluxe
Já se naučila vařit stylem pokus omyl. Když jsem poprvé dělala jahodové knedlíky z bramborového těsta, tak jsem místo toho, abych ty uvařené brambory nastrouhala a z těch nastrouhaných brambor zpracovala těsto, ty brambory jen rukama rozmačkala, utvořila super těsto s obrovskýma hrudkama - což se mi ale ve výsledku nelíbilo, tak jsem to těsto začala strouhat. Ty knedlíky jsem dělala snad půl dne, ale dnes už vím, jak na to. Takže vem si kuchařku a ničeho se neboj, ono to dřív nebo později půjde samo.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.