Ahoj,
kupuji jak obyčejné rohlíky, ale občas přihodím něco tmavého pro lepší pocit, že je to zdravější. Nedávno jsem se dozvěděla, že se často v obchodech prodává pečivo, které se tváří jako celozrné ale ve skutečnosti je jen obarvené. Mimochodem nechápu, že je to vůbec právně přípustné. Mohl by mi prosím někdo poradit, jak poznat opravdu celozrné pečivo nebo jaké a kde nakupovat, děkuji
Cituji zelenasmoulinka: jak poznat opravdu celozrné pečivo nebo jaké a kde nakupovat, děkuji
kupovat balené, kde je možno přečíst složení.
Bohužel se pečivo barví, protože je tmavé pečivo trendem, od bílého se opouští.
Jednotlivé tmavé kousky pečiva to je kup zajíce v pytli, do toho člověk nevidí.
něco o dobarvování zde v článku
Pokud je to celozrnné musí to být napsané. Pokud to pečivo je VÍCEZRNNÉ, tak to klidně může být i houska posypaná semínkama.
Jinak barví se to opravdu karamelem a pozná se to tak max. na ceně, protože pokud je to opravdu pravé není to nejlevnější. Kupuju v Bille tmavý chléb balený a tam si můžu přečíst složení. Ale jinak to neřeším, raději koupím bílý rohlík než koupit něco rádoby celozrnného.
Pokud chceš mít jistotu, že je něco celozrnné, kupuj grahamové pečivo.
A obarvené pečivo poznáš podle nepřirozené barvy. Pokud je něco celozrnné, tak jsou v tom namleté kousky obalu obilky a není to celé hnědé.
No a holky co děláte třeba v Lídlu apod.? Tam prostě na výběr není a běhat každý den do města (což mám půl hodiny tam a půl zpátky) tak se zblázním.
To je právě důvod, proč tmavé pečivo nekupuju, ale radši si ho peču. Ale i tak je ve spoustě receptů melta, v lepším případě bílá káva, kvůli barvě, ale člověk má aspoň pocit, že udělal maximum...
Většinou se to opravdu pozná hlavně podle ceny. A navíc máš i u nebalenýho pečiva štítek, kde sice není celé složení, ale alespoň víš, jestli je to celozrnný nebo vícezrnný.
Reaguji na panda08: právě kaiserky jsou vícezrnné nikoliv celozrnné
A jinak ten chléb taky kupuju to je pravda, balený jsem ještě asi neviděla (nešbo netuším)
Reaguji na Marissa: To asi ano, ale nevím o jak moc a na ceně se to projeví - bohužel nejsou nejlevnější - chléb je pořád levnější variantou. Ale občas je kupuju taky
Jinak omlouvám se jsou cereální a to netuším co je (jestli celo nebo více)
Reaguji na panda08: Teď jsem je koupila (mimochodem mají je zlevněné ) a mám tam napsané kaiserka cereální (netuším jestli je to to samé jako celozrnné)- aha děkuju podívám se po chlebu
Reaguji na panda08: No měla jsem právě na mysli normální chléb (bílý) - je levnější a vydrží dlouho díky velikost.
Reaguji na Marissa: Jinak finance opravdu jsou u nás hrajou velikou roli - kupujeme jenom lučinu, kvalitní šunku (95% masa), kvalitní sýr, samou zeleninu a ovoce (na tom opravdu nešetříme) - ale raději si koupím bílé pečivo než celozrnné protože ta cena ufff - ale nejde nám ani o hubnutí ani o nic jiného, spíš o to, aby to bylo "zdravé" a bílé pečivo mi uplně nezdravé nepřijde jako třeba koblihy nebo vafle (jen s porovnáním s celozrnným není tak výživné).
Reaguji na panda08: Jj te´d koukám na účet (nedalo mi to) a je tam Kaiserka cereální 3,50 Kč (je v akci )
Reaguji na panda08: no tak super - rohlíky jsou z Lídlu hrozný, takže kupujeme jen chléb - tak alespoň tak tak a jdu si dát kaiserku
Cituji Marissa: Já stále nedokážu pochopit lidi co si ještě dnes hází do košíka obyčejné bíle rohlíky,
Kupuju bílé kvůli příteli, má Crohna, tmavé nesmí, stejně jako spoustu dalších věcí, takže se nedá paušalizovat. Pro sebe většinou tmavé balené, ať si to můžu přečíst, nebo kaiserky.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.