Ahoj, chtěla bych Vás poprosit o radu - hlavně ty, co mají nějaké zkušenosti s pečením.. Sestřenice má v pátek narozeniny a já se rozhodla, že jí upeču dort. Nakonec jsem se rozhodla pro duhový Líbí se mi a tak ho chci zkusit.. Našla jsem dokonce nějaký recept, moc jsem jich nenašla, jediný vypadal trošku k světu (viz. níže).. Ale nejsem si až tak jistá, co na to říkáte vy? Jakou byste dali mouku? Hladkou/polohrubou/..? Také tam někdo psal, že je to moc přeslazené, tak nevím kolik cukru A v neposlední řadě bych se chtěla zeptat, co říkáte na uvedený krém? ..krém by se dal ale kdyžtak klidně změnit, ne? Nějaké typy nebo recept na dobrý, ne moc hutný! krém..? Díky moc za rady! Hodně byste mi pomohli! Pokud máte přímo s barevným dortem zkušenost - máte již nějaký ozkoušený recept? )
Ingredience:
Těsto:
500g rozehřátého másla
500g cukru krupice
10 vajec
500g mouky
potravinářské barvivo
Krém:
70g rozehřátého másla
200g tvarohu
400g moučkového cukru
Postup:
1. Ze všech surovin na těsto vypracujeme vláčné těsto bez hrudek.
2. Těsto rozdělíme do misek stejného počtu, jaký je počet barev.
3. Do každé misky přidáme půl až 1 lžičku potravinářského barviva a důkladně promícháme.
4. Poté dejte po jednom na plech a každou vrstvu zvlášť na plechu vystlaném pečícím papírem při 200°C po dobu 15 minut.
5. Krém vytvoříme smícháním všech ingrediencí na krém.
6. Upečená, vychladlá těsta lepíme k sobě pomocí krému, pak dort ořízneme do požadovaného tvaru a potáhneme marcipánem, nebo potřeme zbytkem krému. A podle fantazie dozdobíme.
Picture 1
Picture 2
Picture 3
Kamarádka tenhle dort dělala, ale nevím podle jakého receptu... Každopádně u tohohle receptu mi množství krému na množství těsta připadá dost malé, přidala bych. Ona měla nějaký hodně máslový krém, ten mi moc nechutnal. Mně chutná krém třeba z tvarohu mascarpone, osladit de chuti.
Jo, a mouku bych dala normálně hladkou.
Mouku bych dala asi polohrubou. Co se týká krému, můžeš použít tento, ale klidně i jiný, pudingový, máslový. JInak barevný recept jsem nikdy nedělala. Budeš si muset těsto rozdělit na několik dílů a ty obarvit a péct samostatně. Trošku zdlouhavější, ale vypadá to pěkně
Reaguji na Susan-ka: Těsto může být fajn, i když to není můj "šálek čaje", nejraději dělám kombinaci klasického piškotu, piškotu s ořechy a klasického čokoládového dortu. Jako krém mi vyhovuje máslový z krupičky. Je jemný a nemá tak přemáslovanou chuť. Určitě bych změnila krém, ty těžké máslové jsou prostě hnus.
Pudinkový krém je také dobrý, ale na vrstvený dort nemusí mít úplně tu správnou konzistenci.
na krém bych dala maximálně 1/4 uváděného množství cukru, 400 g na 200 g tvarohu, to bych dostala křeč do čelisti, ochutnat to
ono je to celé americký recept, co, podle toho příšerného množství cukru, že? Opravdu, jen maximálně třetinu cukru, co máš v receptu, jinak to nebude k jídlu.
na korpus rozhodně doporučuji tenhle recept:
http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=17&t=89 10
na krém potom tyto:
http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=16&t=96 0
http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=16&t=45 39
a pokud má být korpus barevný tak doporučuji, rozdělit množství přísad do korpusu na počet barev a míchat je jednotlivě a postupně (pokud tedy nemáš víc forem na pečení), aby sis neznehodnotila smícháním prášku do pečiva a vody a čekáním na pečení těsto.
jo a inspirovala sem se zde
http://www.youtube.com/watch?v=NQMHxI06eGc
Reaguji na zulajda:
Krém z krupičky
1/2 litru mléka
5 lžic dětské krupičky
Podle vlastního uvážení cukr (rafinovaný, třinový, vanilínový, vanilkový)
Uvařit dětskou krupičku, nechat přiměřeně vychladnout a šlehačem "vmíchat":
100g hery (heru mám do krému radši než máslo)
Může se přidat trochu rumu nebo tresti dle vlastního výběru, stejně tak jako barviva.
Reaguji na Veselka10:
Je dost pevný, aby držel, kdybych s ním chtěla dort dozdobit? Z kolika dávek myslíš, že bych krém měla připravit, aby mi vyšel na celý dort?
Reaguji na Susan-ka: To neumím posoudit, protože krémem nezdobím - nemám to ráda, používám ho ve vrstvě na jednotlivé pláty korpusu a okolo pod fondánovou hmotu.
Nicméně naposledy jsem s ním dělala dvoupatrový 4,5kilový dort bez výstuží a celý dort držel perfektně, nijak si nesesedl. Takže bych předpokládala, že i na zdobení bude držet dobře. Nemám to ale ověřený.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.