Jsem vegetarián, takže fazole jsou u mě pečené vařené
Zrovna dneska vařené, nasypané do rajské polívky. Taky jsou dobré v salátu.
Střídám fazole, cizrnu, čočku, tofu a seitan a používám je vyloženě místo masa.
Takže psát recepty moc nemá smysl.
Ale má . Mám veľkú fazuľu, ale žiadnu fantáziu na jej prípravu, i keď klasické jedlá pre rodinu zvládam úplne v pohode. Nenapadá mi nič, okrem fazuľovej polievky, ale tam decká i muž radšej len malú. Ja by som rada nejaký receptík na tú veľkú .
Velkou dávám právě do salátu. Nebo by šla zapéct- univerzální recept -se smetanou a nivou, s tím jde zapéct uplně vše třeba se zeleninou a bramborama, mám ráda primitivní recepty, kuchařka ze mě nikdy nebude. Můžete si přidat nějakou aromatičtější šunku. Já teda většinou vařím "co dům dá" a jako pejsek s kočičkou.
Fazole taky dobře chutnaj s kari a nebo se lze nakouknout do mexické kuchyně, tam z nich umí udělat snad všechno včetně moučníku a pálenky
Tak my jsme včera měli fazole s kuřecím masem: kuřecí stehenní řízky osmahnout na olivovém oleji, do toho vyklopit konzervu fazolí v rajčatové omáčce, nechat provařit, okořenit podle chuti a přidat nasekanou petrželku. K tomu hranolky - já vím, to není zrovna moc zdravé, ale dcera by to jinak nejedla Byla to mňamka.
PIKATNÍ FAZOLE:
Koupím-mleté maso(tácek)
ingredience-cibule,česnek.pál.paprika,oregáno,kost ka maggi.
To vše zamíchám dohromady a osmažím na oleji a až je to skoro hotové,přidám plechovku-fazolí a 10min.míchám a je to.
taky přidávám můj oblíbený - mexické "judión" , strašne jednoduché, rychlé a moc chutné
(ingredience pro 2 osoby)
Velká konzerva tmavých fazolí v pikantní omáčce Bonduelle
Velká konzerva sladké kukuřice Bonduelle (super sladká)
Konzerva krájených nebo sekaných rajčat
Cukr krystal
Kečup
Pikantní feferonky
Tvrdý syr
Smetana
Fajitas
Nejdřív nechám dobře povařit rajčata aby se hezky rozpadaly, přidám cca 2 lžýce cukru, nechám spolu podusit, omáčka je pak sladká, samozřejmě každý podle své chuti, přítel když to dělá, nedává tam cukr vůbec... já to mám radši sladko pikantní, ty chutě jsou pak výraznější...
Pak přidám fazole (v pikantní omáčce) a kukuřici, dvě ďábelské feferonky nakrájené na kousky (pustí šťávu a je to příjemně pikantní) vařím pokud kukuřice není hotová, aby nekřupala mezi zuby, nakonec přidám kečup.
Pak omáčku naložím na teply fajitas (běžně dostupné v obchodech), nastrouhám tvrdý syr, zavinu a navrch dám lžýci kyslé smetany.
To byla bezmasitá variace, někdy ji děláme i s masem, které samožrejmě nejdřív na nudličky osmáhnu a pak je postup stejný ale s masem, příloha je k tomu moc dobrá i obyčejná rýže.
Je to taková rychlovka, a kdo má rád fazole, určitě si pochutná
Mexické fazole:
2 velké cibule
2 plechovky fazolí 400g v rajčat chilli omáčce (pokud jsou ve slan. nálevu - vylejeme)
2 krabičky drcených rajčat - 500g
4 velké stroužky česneku
50 g nivy, 0,5 kg telecího párku
hrst oregána,
špetka chilli, světlé soj. omáčky, pepře
trocha čabajky
Cibuli, čabajku osmažíme do sklovata, přidáme párek nakrájený na kolečka, přidáme fazole a drcená rajčata, zarestujeme a přidáme oregáno, česnek, nivu. Dochutíme pepřem, chilli a sv. sój. omáčkou. Podáváme s chlebem.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.