Ahojte, chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nevíte, kde v Česku sehnat černé fazole? Jsou typické pro kuchyni Latinské Ameriky (zvané "black beans" nebo taky "turtle beans").
Všude v obchodech jsem narazila zatím jen na typické červené, barevné nebo bílé. Ještě se zkusím zeptat ve zdravé výživě, ale pokud ani tam nebudou, tak už nevím. Poradíte, prosím, někdo, pokud víte, kde bych je mohla sehnat, nejlépe i v okolí Ostravy?
Předem děkuji za příspěvky
Já jsem z Ostravy a jednou nebo dvakrát jsem je koupila v obchůdku se zdravou výživou na Nádražní. Je z nich skvělá polévka, taková tmavá
Ano, ta polévka je výborná a právě proto je potřebuji. Mám skvělý recept od známé z Columbie.
Do té zdravé výživy na nádražní občas chodívám, takže tam teď pro ně určitě zajdu! Mockrát děkuji za radu!
Cituji Terezz: Mám skvělý recept od známé z Columbie
A nemůžeš ho sem dát? Ten recept? Určitě bych si také pochutnala. Děkuji.
Jednou jsem černé fazole viděla v BIO koutku v Tesku.
Tak v Tescu jsem se právě dívala před pár dny a neměli, ani v tom Bio koutku, tam měli jen červené.
Jasně, recept sem ráda dám
Není složitá, podle mého názoru je to i celkem lehké jídlo (snažím se zhubnout pár kilo) a navíc moc dobré!
Kubánská polévka z černých fazolí
Ingredience:
150gr chorizo salámu (může být i čabajka)
3 jarní cibulky
1/2 čajové lžičky kmínu
cca 300gr černých fazolí, (pokud jsou z plechovky, tak 425gr)
1 rajče (nebo 3-4 cherry rajčátka)
500ml kuřecího vývaru (stačí rozpustit knorr bujón)
1 limetka
čerstvý koriandr
Postup:
1) Nejlépe si den předem namočíme fazole do misky s vodou, aby změkly
2) Fazole uvaříme ve slané vodě (pokud jsou z plechovky, tak máte méně práce a nemůsíte je už vařit)
3) Chorizo salám nakrajeme na kolečka a v hrnci jej osmahneme lehce z obou stran dokud nevypadají křupavě (Není třeba smažit na oleji, salám mastnotu pustí). Salám poté z hrnce vyjmeme a dáme jej "vysušit" od mastnoty na kuchyňskou útěrku.
4) V tom samém hrnci, kde zbylo trošku mastnoty z choriza osmahneme na drobno nakrájenou jarní cibulku (jen bílou část), (nať nakrájíme také, ale prozatím dáme bokem).
5) Po dvou minutách přidáme vývar, uvařené fazole i s trochou vody, ve které se vařily a na hrubo nakrájené rajče (já preferuju cherry rajčata, nakrájené na čtvrty, nerozvaří se tak)
6) Povaříme cca 10min. a můžeme podávat
7) Na talíř dáme pár koleček chorizo salámu, hrstku na drobno nakrájené zelené nati jarní cibulky a hrstku nakrájeného čerstvého koriandru a pokapeme trochou vymačkané štávy z limetky. Poté do talíře můžeme nalít polévku.
V Columbii tuto polévku jedí s vařenou rýží, kterou mají jen tak vedle na talíři. A vlastně je to jejich celé hlavní jídlo. Druhou možností je přikusovat otoastovaný chléb.
Snad jsem to napsala srozumitelně. Když si nebudete s něčím vědět rady, neváhejte se zeptat, vysvětlím!
Budu ráda, když pak dáte vědět, jestli se podařila a hlavně jak chutnala!
Reaguji na Terezz: Ahojky, dnes jsem černé fazole koupila v Globusu(nevím, jestli tam u vás je)
Ahojky jj, v Kauflandu je vždy mají
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.