arrow
Neprodává v Bazaru

Cituji libra: Já do těsta dávala taky olivový olej, ale není to ono

Tak to já dávám extravirgin i do chleba - je pak takovej vláčnější, ale někdo dává ocet...

arrow
profile_image
Tatou
od 29. 9. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

Cituji swist: Teprve potom posypu sýrem (ten patří vždy dospod)

A když děláš sýrovou (řekněme s nivou, mozzarelou, goudou...) tak strouhanou goudu taktéž vždy dospod a až na ní dáváš zbytek sýrů? A když tam budu chtít navíc čerstvá rajčata, tak by bylo lepší je dát až úplně nahoru? Nebo je schovat pod nivu?

arrow
Neprodává v Bazaru

Cituji Tatou: strouhanou goudu taktéž vždy dospod a až na ní dáváš zbytek sýrů?

Vždy dávám na drcená rajčata základní sýr (ve tvém případě gouda), pak třeba nivu, mozzarelu, hermelín atd. Čestvá rajčata dávám vždy úplně nahoru, jinak se nepropečou. Děláš-li zapečené sýry, tak ještě navrch přijde parmazán, nebo třeba bazalkové pesto.
Pokud na rajčatech ulítáváš tak jako já, tak zkus tento recept: https://www.omlazeni.cz/varime-v-mikrovlnne-59-6460 -0.html#msg584951 Pizza to sice není, ale nám to moc chutná...

arrow
profile_image
Tatou
od 29. 9. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

swist
Díky, já to totiž dělala obráceně s tím sýrem a pak jsem se hrozně divila proč se nahoře speče a udělá nad zbytkem pizzy pokličku Ten rajčatový recept už mám dávno zapamatovaný, u něj se mi sbíhaly sliny už jak jsem ho četla. No jo, když vaří chlap tak je to vždycky exkluzivní!

arrow
Neprodává v Bazaru

Cituji Tatou: No jo, když vaří chlap tak je to vždycky exkluzivní!

Děkuju za pochvalu, vždy mne potěší, když má snaha přinese užitek i někomu jinému... Vlastně jsem tento konkrétní recept vymyslel - dal jsem si něco podobného v restauraci a když jsem to jedl, tak mi v mysli proběhlo: to se dá udělat líp! A šlo... Mezi ženami a muži v kuchyni je jeden hlavní rozdíl: ženy mnohdy vaří, protože musí (bez urážky, znám mnoho žen, které to i baví), ale chlap vaří, hlavně proto, že ho to baví... Jednou bych chtěl umět vařit jako můj táta, ale ten mne to už nanaučí...

arrow
profile_image
martinam
od 13. 11. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Ahoj,
neznáte někdo zaručený recept na těsto na pizzu bez kvasnic? Vždycky mi děsně ztvrdne za hodinku se už nedá jíst. Dělám ho ze špaldové celozrnné mouky, ale stačí mi recept s obyčejnou bílou, už si to nahradím.
Nebo myslíte, že bez kvasnic to těsto neudělám?
Je jedno jestli z toho vyjde víc takové buchtové nebo placka. Hlavně, aby bylo dostatečně měkké.
Možná by se dal použít recept z různých slaných obložených "koláčů"...

arrow
profile_image
martinam
od 13. 11. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji swist: Teprve potom posypu sýrem (ten patří vždy dospod)

Díky, také mi to pomohlo pochopit, proč mám rajčata vespod skoro syrová a sýr nahoře spečený v "pokličku"

Cituji swist: Ještě mne napadá pár rad a vychytávek o které se s vámi rád podělím - pokud bude zájem. Klidně i přidám pár "receptů".

Já určitě zájem mám, pizza je moje nejoblíbenější jídlo, ale zatím ji moc připravit neumím. Takže rady a vychytávky jsou určitě vítány
Mně nejde třeba vůbec těsto. Vždy se při přípravě lepí (tak sypu, sypu) a pak ztvrdne. Zkoušela jsem různé recepty, tak zkusím i ten tvůj. Myslíš, že by se dali kvasnice nečím nahradit (třeba práškem na pečení)? S kvasnicemi mi to těsto přijde ještě težší. Domácí pekárnu nemám, aby to odpracovala za mně a na těsta jsem prostě "méně šikovná"
To těsto se ručně zpracovává dlouho? A dá se vyválet válečkem nebo ho musím vytahovat a roztahovat ručně(to mi určitě nepůjde)

arrow
Neprodává v Bazaru

Cituji martinam: Mně nejde třeba vůbec těsto.

Asi tě moc nepotěším, ale nemám pocit, že by nekynuté těsto na pizzu bylo lehčí... Spíš naopak - toto těsto je extra potvora, nic ti neodpustí. Prakticky je toto těsto řidší než těsto třeba na chleba a že se lepí? Jo, to dělá rádo... Jeden z hlavních důvodů, proč jsem si pořizoval pekárnu, byla právě příprava tohoto těsta... Nechci tě ale dále zrazovat, a řeknu ti, jak jsem to dělal já. V míse smícháš ingredience (se sušenými kvasnicemi je lepší pořízení, než s čerstvými) a necháš pár minut odstát. Pak to promícháš pořádně a necháš opět odstát (v teple, aby nakynulo). Když nakyne, tak z něj uděláš bochánek/bochánky (Pokud to je stále lepivá kaše, tak je něco špatně..., můžeš to ale ještě zkusit zachránit přidáním mouky) (pomáhá trochu povrchově obalit v mouce, pokud jenom lepí). Zní to možná lehce, ale tahleta sranda trvá cca hoďku?... Z těsta by měla jít lehce vytvarovat placka, kterou na pomoučené kuchyňské desce dlaněma lehce za stálého pootáčení roztahuješ... Když je těsto měkší, tak ho beru za okraje mezi bříško palce a prsty a lehce nadzvedávám a ruce dávám od sebe. Když je těsto trochu tužší, tak jej rozmidlím válečkem a dotvaruju (ono to těm taliánkám taky nejde, jinak si neumím vysvětlit, že se v krámech prodávají kónické válečky na pizzu...) Pokud je těsto jako guma, tak už to nezachráníš...

arrow
Neprodává v Bazaru

Těsto na pizzu nekynuté:
360g mouky (cca 1/3 z množství tvoří žitná celozrná - zbytek 000)
8 polévkových lžic oliv. oleje
cca 240-250ml vlažné vody

arrow
profile_image
martinam
od 13. 11. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji swist: nemám pocit, že by nekynuté těsto na pizzu bylo lehčí

Tak to já raději zkusím to kynuté, díky za detailní popis postupu, to se mi opravdu hodí Hned jak budu mít pár hodin času zkusím ho...

arrow
profile_image
Bufina
od 27. 2. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

ahoj děláte někdo pizzu z listového těsta?

arrow
profile_image
martinam
od 13. 11. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Bufina
Ahojky,
občas ji dělám, ale jelikož se snažím jíst jen celozrnné výrobky, tak jen vyjímečně (celozrnné listové těsto není moc k sehnání a přítelovi nechutná). Dříve jsem ji, ale dělala často, právě proto, že ho koupíš už hotové (já kupuji už rozválené na pečícím papíře - jen rozbalíš a můžeš obložit).
Pizza z něj chutná nejen mně, ale i celé naší rodince, takže já doporučuji. Nechutná to jako klasické těsto na pizzu, ale pokud máš ráda listové těsto - bude Ti chutnat i jako pizza

Cituji libra: Těsto na pizzu si děláme sami - za 2,50Kč - na jeden plech - 1dcl vody, 10g kvasnic, sůl, špetka cukru a 18 - 20 dkg hlakné mouky!

Přesně tak to dělám. Olej do těsta je zbytečný, protože příjde na vrch.
Taky jsem zjistila, že není potřeba žádné extra obložení. Já orestuju na oleji spousty cibule nakrájené na nudličky a pokladu ji na pizzu, to celé zaleju Cikánskou omáčkou, která obsahuje kousky zeleniny a je krásně pálivá, posypu kořením na pizzu a nakonec kopec sýra. To je vše a báječně to chutná!

arrow
profile_image
Lenislava
od 1. 4. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

méně než
10 příspěvků

Cituji martinam: neznáte někdo zaručený recept na těsto na pizzu bez kvasnic?

Ahojte, já ji dělám s "prdopečem". Je celkem rychlá a jednoduchá.
Tu je popis:
350g hl. mouky
1/2 lžičky soli
1/2 balíčku kypř. prášku do pečiva
2 celá vejce
1/5 dl mléka
2 lžíce oleje (budete i přidávat, aby se těsto nelepilo na prsty a plech)

Vše smícháme dohromady, vypracujeme těsto a vlastní vahou je necháme vytahovat ve zvednutých rukách. Poté položíme na olejem vymazaný plech a vytvarujeme do rohů, můžeme kousek přes okraj- ten potřu česnekem se solí, nebo bazalkovým pestem a zaroluju dovnitř (okraj tak není suchý a nezbývá po jídle na talíři)
Těsto pomažu rajč. protlakem/kečupem, pokladu plátk. tvrdým eidamem, na to šunkou a ang. slaninou. Posypu nakrájenou světlou paprikou a pórkem a okořením oreganem, nebo směsí koření na pizzu.
Těsně před dopečením ji ještě posypávám mraženou kukuřicí a na krátko nechávám dopéct.
Chutná celé rodině a můj přítel se po ní může utlouct.

Cituji Lenislava: kousek přes okraj- ten potřu česnekem se solí, nebo bazalkovým pestem a zaroluju dovnitř (okraj tak není suchý a nezbývá po jídle na talíři)

Díky za radu. To jsem ještě neslyšela. Právě jdu pizzu kuchtit, tak jsem nakoukla, jesti je něco nového na mém oblíbeném fóru. Hned to udělám podle rady. Díky, díky.

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené