Ahoj máte nějaké dobré a rychlé tipy na to , co vařit na dovolené u moře. Zejména pokud tam máte děti.
sequanka
sice na dovolené nevařím,ale vařím si doma do zásoby,cokoliv,co se uvaří se dá zarexovat do sklenic....omáčku třeba horkou naleju do sklenic,zavřu a pak půl hodiny vařím jako kompoty třeba.Vydrží to jako konzerva a je to domácí.Pak jen otevřeš a ohřeješ.Dá se tak udělat vše i pečené maso.
Rozhodně zavařovat hotový jídla - prostě nějaká masová majda, guláš, zelenina - cokoli, k čemu se dá jen uvařit těstoviny, rýže....
A střídat s místníma jídlama - salát z čerstvé zeleniny, v tom třeba kuřecí kousky....
Rozhodně lepší než jídla z pytlíku, ale jako nouzovka se dají taky použít
Hodně jsem zavařovala do sklenic rajskou, gulášek,směs na špagety, i kuře na smetaně, ve vlastní šťávě, nebo sebou vepřové konzervy od Hamé, ta jsou nejlepší a z nich různá jídla, přílohy rýži, těstoviny. Taky jsem vozila polévky v pytlíku, máme je rádi. Teď už dítko jaksi vyrostlo, tak už chodíme do hospůdek.
Já bývala nadšenec, takže jsem měla sebou i věci na bramboráčky, na palačinky, mlíka v krabici se dají vozit v pohodě, mouku, brambory, cibul atd. My byli plný vždy až po střechu , teda když jsme jeli vlastní dopravou, což bylo ale většinou.
Příští středu jedeme na dovču, chystám se zavařovat, ale bude to poprvé, tak chci vyzkoušet zavařit pečené maso, kuřecí čínu, klobásky, někdo mně radil, že jde zavařit i polévka...zatím ale nemám zkušenosti, kamarádky mně říkala, že zavařuje jednou a pak ještě druhý den znovu, aby měla jistotu, že se to nezkazí, taky mně říkala, že se nesmí zahuštovat, přidávat cibule, aby se to nezkazilo...máte někdo nějaký tip na zavařování? Jak na to?Děkuji za rady
Cituji lama: máte někdo nějaký tip na zavařování? Jak na to?
Jakoukoliv omáčku uvařenou běžným způsobem,samozřejmě zahuštěnou a dokonce i svíčkovou se smetanou prostě horkou naliješ do sklenic,zavřeš a půl hodiny vaříš ve vroucí vodě.Pak se nechá vystydnout a hotovo.Jen nesmí na mase být kost...třeba kuře na kosti nene.
Vepřové maso upeču a zase horké do sklenic nacpu do plna a zavřené vařím půl hodiny.
Polévku jakýkoliv vývar masový se zeleninou ale bez nudlí,postup pořád stejný.
Nedělám to na dovolenou,ale každý měsíc takto vařím pro manžela....vyzkoušené dva roky praxe.
Cituji lama: že se nesmí zahuštovat, přidávat cibule, aby se to nezkazilo..
normálně to dělám jako Laky a nemusíš se bát, je to dobré. Jen jednou jedinkrát se mi stalo, že byla omáčka v jedné sklenici zkyslá, ale to bylo tou sklenicí, asi špatně uzavřená nebo vymytá nebo nevim. Zavařuju maso s vývarem z papiňáku, lečo, omáčky. Máme taky malé děti a taky beru sebou brambory, těstoviny, rýži, mouku, vejce, cibuli, koření, máslo nějakou polívku z pytlíku. Mám toho většinou přepravku - dobře se to v autě veze a pak to jen v kuchyňce nechám v tý bedýnce a nikde se to neválí. Jeden den omáčka s rýží, druhý lečo s bramborem, třetí den palačinky a hustá polívka (bramboračka), čtvrtý den guláš s kolínkama, pátý den zavařené kuřecí maso s bramborem a zeleninou, další den třeba špagety s mletým a je to. Už se zase jede domu. I když si třeba během dne dojdem na oběd někde na výletě, jedno jídlo stejně klohním k večeři. Na hory v zimě jsem táhla i pekárnu, protože jsme měli chatu na konci světa, kde nebyl žádný obchod a jak se hodila
To je super nápad! Takže jen všechno úplně normálně uvařím, jak jsem zvyklá a pak to zavařím? A proč nemohou být nudle v polévce? Asi by se rozvařily... No a jinak se dá zavařit úplně vše? Omlouvám se za blbé dotazy, ale ještě nikdy jsem nezavařovala... Díky
Laky
Ještě prosím tě dotaz. Skladuješ pak v chladnu? Vím, že už jsem to s Tebou probírala, tohle zavařování, ale nějak si nevzpomínám, jestli jsem se ptala, na to skladování...
Cituji monca114: Takže jen všechno úplně normálně uvařím, jak jsem zvyklá a pak to zavařím?
Ano,horké do sklenic,zavřít a zavařit.
Cituji monca114: A proč nemohou být nudle v polévce?
Polévka by ti zkysla
Cituji monca114: jinak se dá zavařit úplně vše?
Veškeré omáčky,jakékoliv maso,vše bez příloh samozřejmě.
Cituji 1EPE: Skladuješ pak v chladnu?
Je to v lednici,ale přepravu to přežije.Je to konzerva,ale já se tak nějak bojím to nechat v teple.
Laky
Jj, díky
Cituji 1EPE: Skladuješ pak v chladnu?
Není vůbec důležité. Já to dělám stejně jako holky, a zavařené sklenice mám i několik měsíců v normální pokojové teplotě a vše je v pohodě.
Kup si na zaváření jídel nová víčka a dobře je stiskni - toť celé umění.
True
Marmelády zvládám, tak doufám, že tohle půjde taky A o víčkování se postará moje nejdražší polovička, taky už má nějakou praxi
Holky díky!
No já se jen bojím, aby to přežilo tu cestu do chorvatska, když bude vedro. Aby mi to všechno nezhnilo
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.