Péče o sebe není sobectví: Proč si na sebe udělat čas každý den?

V dnešním sprintujícím světě, kde jsou na nás kladeny stále vyšší nároky a dojde snadno k narušení našich původních plánů, zapomínáme na vlastní potřeby a péči o sebe sama odsouváme na vedlejší kolej. Je to velká chyba.

img

Mnozí z nás se cítí provinile, když si vyhradí čas jen pro sebe. Obávají se, že to bude vnímáno jako sobectví. Pravdou však je, že péče o sebe není sobecký čin - naopak, je to nezbytná součást zdravého a vyrovnaného života.

Proč je péče o sebe důležitá?

Péče o sebe, známá také jako "self-care", zahrnuje vše, co děláme pro své fyzické, mentální a emocionální zdraví. Zahrnuje malé denní rituály, jako je například procházka v přírodě, čtení knihy, cvičení nebo relaxace ve vaně, ale i větší kroky, jako je nastavení zdravých hranic v práci a v osobních vztazích.

Když si vyhradíme čas na péči o sebe, naplňujeme své potřeby a obnovujeme energii. Tímto způsobem se stáváme silnějšími a lépe připravenými čelit výzvám, které nám život přináší. Pokud zanedbáváme péči o sebe, riskujeme například vyčerpání, úzkosti a celkové zhoršení kvality života.

Jak péče o sebe sama ovlivňuje naše zdraví?

  • Pravidelná péče o tělo, která zahrnuje zdravou stravu, dostatek pohybu a odpočinku, přispívá k celkovému fyzickému zdraví. Péče o své fyzično však může pro každého znamenat něco trochu jiného. Někdo považuje za péči o své tělo návštěvu lékaře s dlouho odkládaným problémem, masáž, sauna, ale jiný dá přednost návštěvě fitcentra, pořídí si třeba celoodpružené kolo a vydá se zdolávat hřebeny, nebo mu udělá radost stan a nafukovací matrace a vydá se kempovat do přírody.
  • Péče o sebe má zásadní vliv na i naši psychickou pohodu. Když si dovolíme odpočinout a věnovat čas činnostem, které nás těší, snižujeme stres a zlepšujeme svou schopnost soustředění a produktivitu. Umožňujeme také svému mozku uklidnit se, zpracovat emoce a můžeme tak předejít třeba vyhoření. Ať už se jedná o četbu knihy, učení se hrnčířství či jinému řemeslu, sledování oblíbeného seriálu nebo filmu či hraní na herní konzoli, udělejte si čas na to, co máte rádi.
  • Pokud si na sebe uděláme pravidelně čas, umožňujeme si lépe rozumět vlastním emocím a potřebám. Učíme se, jak se o sebe postarat v náročných situacích a jak být k sobě laskaví, což posiluje naši schopnost zvládat stres a udržovat zdravé vztahy.

Proč není péče o sebe sobectví?

Mnozí lidé mají pocit, že péče o sebe je zcela sobecky akt, protože si myslí, že by měli neustále dávat ostatním a obětovat se pro druhé. Pravdou však je, že péče o sebe je nezbytná pro to, abychom mohli být oporou pro naše blízké. Když jsme unavení, vystresovaní nebo emocionálně vyčerpaní, nemůžeme plně podporovat ostatní. Naopak, když jsme v dobré fyzické a psychické kondici, máme více energie i síly pomáhat druhým a snáze odoláváme výzvám, které před nás život postaví.

Jak si vyhradit čas na sebe každý den?

  • Nastavte si priority. Uvědomte si, že péče o sebe je stejně důležitá jako péče o ostatní. Zařaďte ji do svého denního rozvrhu jako neodmyslitelnou součást svého života. 
  • Zjistěte, jaké aktivity vám přinášejí radost a uvolnění. Může to být cokoliv ? od čtení, přes meditaci, až po cvičení nebo literární, výtvarnou či jinou tvorbu.
  • Nemusíte si hned vyhradit několik hodin denně. Začněte malými krůčky v podobě třeba 20 až 30 minut denně, které věnujete jen sobě, a postupně tento čas navyšujte.
  • Naučte se říkat ?ne?! Je třeba naučit se rozpoznat, kdy je potřeba upřednostnit své potřeby před požadavky ostatních. To vám pomůže udržet rovnováhu mezi péčí o sebe a péčí o druhé.

Péče o sebe není sobectví, ale klíčový prvek zdravého a vyrovnaného života. Když si každý den vyhradíme čas na péči o sebe, zlepšujeme tím nejen své fyzické, mentální a emocionální zdraví, ale také svou schopnost být lepšími rodiči, partnery, přáteli a kolegy. Dovolte si tento čas pro sebe - zasloužíte si ho.




Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Kratom: Obecný přehled od botaniky po globální distribuci

Kratom: Obecný přehled od botaniky po globální distribuci

Životní styl komerční článek

Kratom je tropický strom, který roste v jihovýchodní Asii, zejména v zemích jako Thajsko, Indonésie, Malajsie a Papua-Nová Guinea. Tato rostlina patří do čeledi Rubiaceae, což je stejná botanická rodina, do které patří například kávovník. Kratom je fascinující nejen svými botanickými rysy, ale také tím, jak je pěstován, sklízen a distribuován po celém světě.

NOVÉ
Vybíráme dárky pro kosmetičku!

Vybíráme dárky pro kosmetičku!

Životní styl komerční článek

Přemýšleli jste někdy, jak poděkovat kosmetičce nejen za její každodenní práci a péči o vaši pleť, ruce či nohy, ale také za nespočet přátelských rozhovorů? Takové nasazení lze ocenit mnoha způsoby a během roku se k tomu najde alespoň několik příležitostí. Drobné dárky a dárky pro kosmetičku - ať už k narozeninám nebo svátku - nabízejí ideální příležitost k osobnějšímu poděkování. Otázkou zůstává: co darovat jako dárek? V našem článku nadhazujeme několik inspirací, které lze při sestavování dárků úspěšně využít. Každý nápad je univerzální a originální a zaručeně se stane hitem. Podívejte se na naše návrhy a neváhejte se jimi inspirovat!



DOPORUČUJEME
Výbava pro školáky

Výbava pro školáky

Životní styl

Prázdniny se pomalu chýlí ke konci a školáci se chystají vyrazit do lavic. Máte-li doma dítě školou povinné, určitě víte, nebo alespoň tušíte, co to znamená. Než se rozjede školní rok, je třeba pořídit veškeré potřebné vybavení. Středoškoláci si propisku a zápisník nejspíš zařídí sami, co vše je ale potřeba zařídit žákům základních škol a na co nezapomenout první den školy?