Výbava pro školáky

Prázdniny se pomalu chýlí ke konci a školáci se chystají vyrazit do lavic. Máte-li doma dítě školou povinné, určitě víte, nebo alespoň tušíte, co to znamená. Než se rozjede školní rok, je třeba pořídit veškeré potřebné vybavení. Středoškoláci si propisku a zápisník nejspíš zařídí sami, co vše je ale potřeba zařídit žákům základních škol a na co nezapomenout první den školy?

img

Všichni si pamatujeme na první školní den. Na zářivou aktovku, penál plný pečlivě ostrouhaných pastelek a zářivé obaly na sešity. Co všechno kromě toho ale školáci potřebují na hodiny tělocviku, na přestávky nebo na kroužky po škole? 

Školní potřeby

Ať už máte doma sportovce, umělce nebo malého vědátora, balíček základních potřeb by neměl chybět v batohu žádného z nich. Psací potřeby, sešity a další nezbytnosti a pohodlný batoh nebo aktovku musí mít každý žák i student.

Sešity a pořadače

Sešity s různou velikostí linkování, speciální notové sešity, ale i nejrůznější písanky a cvičebnice jsou základ. Učitelé dětem většinou řeknou, jaký typ sešitu budou potřebovat. Abyste měli jasno, informace o přesném počtu a druhu sešitů by měli ze školy komunikovat prostřednictvím e-mailu apod. Na sešity nezapomeňte pořídit odolné obaly. Školní batohy jsou často plné překvapení a obyčejný papír může na některá z nich být krátký. 

Pera, tužky a zvýrazňovače

Postrach v podobě plnicího pera, nebo propiska? Doporučené psací potřeby se mohou lišit, důležité je, abyste pořídili ty správné. Určitě však nezapomeňte na barevné pastelky a zvýrazňovače, které z nudných zápisků vytvoří malé umělecké dílo a zpestří poznámky. V penálu nesmí chybět ani obyčejná tužka a pentilka. Ideálně více kousků s různě tvrdými tuhami.

Guma nebo bělítko

Chybovat je lidské. A na základní škole velmi časté. Přibalte do penálu pořádnou gumu nebo bělítko. Spousta výrobců nabízí speciální mazatelná pera a fixy, díky nimž může být ve všech sešitech pořádek. 

Pravítko, nůžky a lepidlo

V hodinách matematiky, v přírodovědě, ale i při tvorbě nejrůznějších výtvarných děl se vždycky mohou hodit pořádné nůžky, pravítka a lepidlo. Máte-li doma leváka, myslete při výběru na to, abyste zvolili správnou variantu.

Technologické vymoženosti

V dnešní digitální době hrají technologie při vzdělávání významnou roli. Jakkoliv se to některým zarputilým vyznavačům starých dobrých způsobů může příčit, děti se s technologiemi setkávají v útlém věku a je třeba je naučit s nimi zacházet. Při pořizování nejrůznějších pomůcek je třeba vědět, jak instituce k využívání telefonů, notebooků nebo tabletů při výuce přistupuje.

Notebook nebo tablet

Zejména starším žákům může spolehlivý notebook nebo tablet velmi usnadnit práci. V některých případech je dokonce nepostradatelný. Domácí úkoly zadávané e-mailem, elektronická žákovská knížka, speciální rýsovací programy apod. jsou čím dál tím častěji součástí běžné výuky. Ujistěte se, že je zařízení vybaveno potřebným softwarem a pokuste se nastavit jasná pravidla jeho používání. 

Úložiště

Jistě víte, že při práci na počítači je naprostým základem zálohování. Některé úkony lze provádět on?line, přímo na sdílených discích nebo ve virtuálních úložištích, není tomu tak ale vždy. Při vypracovávání úkolů, psaní esejí nebo jiných úloh, a při práci offline je třeba vše pečlivě zálohovat. Velkokapacitní USB disk nebo externí pevný disk slouží jako úložiště pro digitálních úkoly nebo projekty. S jejich pomocí je možné dokumenty snadno sdílet nebo zálohovat. 

Kalkulačka

Žáci vyššího stupně základní školy nebo pro studenti středních škol se nejspíš neobejdou bez pořádné kalkulačky. Nekupujte zbytečně model s příliš velkým množstvím funkcí, mohlo by to být na škodu.

Oblečení a obuv

Nový školní rok znamená nový šatník. Ten musí být jak stylový, tak funkční. Kromě slušivého oblečení na každodenní nošení myslete také na sportovní vybavení do tělocviku, na pracovní úbor do výtvarné výchovy a podobně. 

Přezůvky

Děti by v žádném případě neměly trávit dny v uzavřené obuvi. Po příchodu do školy by měly mít možnost se převléct a přezout. Na vyučování jim pořiďte pohodlnou ale pevnou obuv, která dobře větrá. Ideální jsou kožené nebo syntetické nazouváky či sandály. 

Sportovní výbava

Na hodiny tělocviku bude třeba pořídit pohodlné ale funkční oblečení. Dětská trička jsou dostupná v nejrůznějších barevných provedeních i různých variantách. Obyčejné tričko s krátkým rukávem, speciální podvlékací tričko z merina či funkčních syntetických materiálů, hřejivé mikiny a bundy i kraťasy a tepláky či legíny najdete v nabídce nejrůznějších obchodů se sportovním vybavením. Kromě oděvu myslete také na tenisky s nebarvicí podrážkou. Pokud má vaše ratolest chodit na plavání, nezapomeňte ani na plavky. Dětské plavky se, podobně jako plavky pro dospělé, vyrábí v různých střizích. Na trénink plavání jsou však nejvhodnější jednodílné dívčí plavky, pro chlapce zase plavky s upnutějším střihem.

Nezapomeňte na přestávky

Během školních dnů je důležité, aby se dítě dobře stravovalo a dodržovalo pitný režim. Nenechávejte to jen na bufetech a samoobsluhách před školou. Zkuste dětem alespoň několikrát týdně připravit svačinu nebo laskominu k obědu. 

Svačinový box nebo taška

Aby jídlo zůstalo čerstvé, pořiďte na svačiny či obědy izotermickou krabičku, která se snadno čistí. Ekologicky šetrnou volbou jsou také opakovaně použitelné sáčky na svačinu. Abyste snížili množství odpadu a zajistili pořádek v batohu, investujte do opakovaně použitelných nádob a náčiní.

Láhev na vodu

Stylová ale odolná láhev na vodu zajistí, že bude vaše dítě dodržovat pitný režim. Ve školách bývají pítka nebo umyvadla, v nichž si děti mohou během dne snadno doplnit vodu, kdykoliv je třeba.

Kapesníky, dezinfekce 

Kapesníky, vlhčené ubrousky a dezinfekce se mohou hodit pro očištění rukou, nebo pro rychlé otření lavice či batohu. 

Sportovní i umělecké kroužky

Aby si děti mohly vybrat z široké nabídky nejrůznějších mimoškolních aktivit, zapište je na nejrůznější kroužky. Mohou si vyzkoušet rozličné sporty, výtvarné aktivity nebo třeba zpívání.

Na sportovní kroužky pořizujte výbavu dle doporučení učitele či instruktora. Při atletice se často obejdou s vybavením na tělocvik, u jiných sportů budete muset myslet na to, že je třeba pořídit míč, helmu, speciální raketu nebo dokonce lyže. 

Pokud máte doma malého umělce, pořiďte mu skicáky, barvy, štětce a další kreativní pomůcky. Zapsat jej můžete na zábavné pracovní činnosti, na kurz kresby nebo třeba na modelování z hlíny.

Vybírat můžete také z široké škály hudebních nástrojů. Zobcová flétna, kytara, housle nebo klavír či harfa? Je to jen na vás a malém virtuozovi.

Příprava na nový školní rok znamená víc než jen nákup nějakých pomůcek. Pořídíte-li malému školákovi pořádnou výbavu, která se mu bude líbit, bude se do školy těšit a práce mu nejspíš půjde o něco lépe od ruky. Vyrazte spolu na nákupy sešitů a dalšího vybavení, dejte si něco dobrého a užijte si s dětmi zábavný den!




Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

NOVÉ
Kratom: Obecný přehled od botaniky po globální distribuci

Kratom: Obecný přehled od botaniky po globální distribuci

Životní styl komerční článek

Kratom je tropický strom, který roste v jihovýchodní Asii, zejména v zemích jako Thajsko, Indonésie, Malajsie a Papua-Nová Guinea. Tato rostlina patří do čeledi Rubiaceae, což je stejná botanická rodina, do které patří například kávovník. Kratom je fascinující nejen svými botanickými rysy, ale také tím, jak je pěstován, sklízen a distribuován po celém světě.



NOVÉ
Péče o sebe není sobectví: Proč si na sebe udělat čas každý den?

Péče o sebe není sobectví: Proč si na sebe udělat čas každý den?

Životní styl

V dnešním sprintujícím světě, kde jsou na nás kladeny stále vyšší nároky a dojde snadno k narušení našich původních plánů, zapomínáme na vlastní potřeby a péči o sebe sama odsouváme na vedlejší kolej. Je to velká chyba.