Nejlepší letní osvěžení: Vodní meloun
Minimum kalorií
Vodní meloun je nízkokalorická potravina s obsahem řady důležitých přírodních látek. Patří mezi ně kyselina listová, vitamíny ze skupiny B, lykopen, vitamín A a C, vláknina, železo, fosfor, selen, jód, zinek, vápník a další.
Maximum vody
Díky vysokému obsahu vody, která tvoří až 91 procent, je vodní meloun jednou z nejoblíbenějších potravin během horkého léta. Osvěží, skvěle chutná a pro nízký obsah kalorií se hodí i do redukčního jídelníčku.
Meloun jako ionťák?
Vodní meloun je bohatý na elektrolyty (sodík a draslík), což z něj dělá přírodní iontový nápoj. Pokud se tedy po sportu či během něj zakousnete do šťavnatého melounu, hydratujete buňky a snadněji udržíte vodní rovnováhu.
Výborný antioxidant
Červený meloun obsahuje lykopen (najdete ho také v rajčatech), který patří mezi významné antioxidanty, které chrání organismu před vlivem volných radikálů. Podle odborníci lykopen pomáhají snižovat i riziko vzniku onkologických onemocnění.
Náš tip: Melounové gazpacho
Vyzkoušejte studenou polévku z rajčat a melounu. Je to chuťová bomba a dokonalé osvěžení!
Ingredience:
- dužina z vodního melounu (cca 1 hrnek)
- 1 až 2 rajčata
- 1/3 červené cibule
- necelá polovina okurky
- 1/2 středně velké červené papriky
- česnek dle chuti
- pár lístků čerstvé bazalky
- 1 malý svazek koriandru
- 5 kostek ledu
- olivový olej
- šťáva z citrónu
- sůl a pepř
Postup: Všechny hlavní ingredience včetně ledu rozmixujte pomocí výkonného mixéru. Rozmixovanou směs dle chuti osolte a opepřete. Přidejte citrónovou šťávu. Pak zalijte několika kapkami olivového oleje a znovu promixujte. Hotovou polévku podávejte chlazenou s kousky zeleniny nebo semínek. Můžete zakopnout trochou olivového oleje a podávat s pečivem.
Komentáře
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit