Ahoj,
někde jsem slyšela, že olej při pečení (když je v buchtě nebo v muffinkách atd...) lze nahradit džusem atd., máte s tím někdo zkušenost, nebo jste slyšeli čím lze olej nahradit? Předem děkuji
olej džusem? no nevím.
Jediné co mě napadlo tak smetanou. Je to taky v podstatě tuk, ale asi je to lepší než olej, ale nevím nezkoušela jsem to. Peču vždy podle receptu a nic nenahrazuji
Nepeču tedy moc často, tak mě tu když tak hned neukamenujte, ale pochopila jsem to dobře, že chcete/umíte nahradit olej, který se dává do těsta? Nemyslíte ten na vymazání formy, že ne? Tak to by mě tedy zajímalo, zda je nějaká ''zdravější'' varianta, ale moc se mi tomu nechce věřit, každopádně pokud máte nějaký osvědčený recept, ráda vyzkouším.
Peču docela často, používám slunečnicový olej. Dávám ho méně, cca poloviční dávku, než je uvedená v receptu. Ještě se mi nestalo, že by se mi buchta nepovedla.
Cituji Rabbit Heart: místo tuku jablečné pyré
Přesně tak to dělám A když je jen troška (pár lžic), dávám olivový - nikdy cítit nešel. Je ale pravda, že s jemným těstem bez příchuti bych byla opatrnější, já to dávám do pečené ovesné kaše, perníků, čokoládových buchet atd.
Cituji Andruscha: cca poloviční dávku
Přesně tak, také to tak dělám a řekla bych, že buchta není pak mastná, ale jen příjemně vláčná.
Cituji Ivvkaa: kokosový olej
To určitě zkusím! Dobrý nápad.
Reaguji na Rabbit Heart: Tak já jsem se nechala inspirovat a poslední perník byl absolutně bez tuku - opravdu jsem všechen nahradila jen tím jablečným pyré. Buchta byla i tak krásně vláčná (i druhý den), vůbec jsem necítila, že tam tuk chybí. Zkusím to i v jiných receptech, snažíme se tuky snižovat.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.