Rodiče mají cukrovku a jsou obézní, přesto se nedokážou úplně vzdát sladkého pečiva. Zkoušela jsem péct se sukralózou, sladivost je dobrá, ale není to ono. Ten cukr v tom těstě prostě chybí - těsto je řidší, když přidám více mouky, buchta je pak taková moc hutná.
Mamka jeden čas pěstovala "sladkou trávu" je to nějaká bylinka nebo kytka s 0 kaloriema a je sladká jako cukr Normálně ji usušíš a pak přidáš do toho těsta
Cituji Salvador: je to nějaká bylinka nebo kytka
Stévie ? Holky o ní tady psaly,že má hořkou pachuť
Reaguji na Salvador: Mně jde spíše o to, čím nahradit tu hmotnost cukru - zda ubrat tekutinu, přidat vejce místo části tekutiny, nebo přidat mouku...
Cituji lemurka: Mně jde spíše o to, čím nahradit tu hmotnost cukru
Aha tak to jsem nepochopila Mě napadlo přidat do toho hutnýho těsta tvaroh, já to tak dělám když nechci tu buchtu mít moc hustou ani řídkou a navíc mi pak připadá ještě lepší
Reaguji na lemurka:
Já ubírám skoro ve všech receptech cukr - a to dost, nemám ráda moc sladkou chuť. Pokud je to "lité těsto", nevadí, že je řidší, peču o trochu déle. A pokud chceš těsto vyvalovat, něco na způsob lineckého, určitě se dá najít recept s minimem cukru. A nejsou přímo recepty pro lidi s cukrovkou?
Místo mouky, pokud Ti těsto přijde moc řídké, se dá přidat třeba pár strouhaných jablek (do perníku a pod.). Ale nevím, jestli je to vhodné pro Tvé rodiče ...
Na pečení používám již dlouhá léta sypké sladidlo Sweet 4x sladší než cukr, takový 100g pytlíček nebo větší sklenička. Sice ten objem cukru trochu chybí, ale je to na bázi fruktózy, takže chutná skvěle. Ten 100g pytlík nahrazuje 400g cukru. Dá se s tím udělat obstojně i piškot, když se pořádně našlehahají bílky.
A nebo diabetici používají hodně sorbitol, prodávají ho ve 100g sáčcích, třeba v Intersparech v diakoutku.
Používáte při pečení běžných moučníků něco jiného než bílý cukr? Zkoušeli jste třeba Stevii (a tablety nebo tekutý extrakt?)? Smazali mi téma, tak se přesouvám sem. Ráda bych vyzkoušela nějaký recept třeba na bábovku bez normálního cukru - ať už s přírodním sladidlem, nebo sirupem.
Reaguji na Ivettkaa: Když nechci použít bílý rafinovaný cukr, ale něco tělu prospěšného tak používám třinový cukr nebo sirup, případně med... v množství - přiměřeně.
Reaguji na Ivettkaa: nepoužívám na pečení ani třtinový ani bílý, sladím javorovým sirupem nebo sirupem z agáve
Reaguji na Lucrezia: Můžu se zeptat v jakém poměru s tím javorovým sirupem? Nebo kolik ml na 100g cukru v receptu?
Reaguji na Ivettkaa: od oka,já to neodměřuju, prostě z receptu vyhodím cukr , většinou jedno vajíčko a trochu tekutiny (mléko, olej) a nahradím od oka sirupem. Teď jsem s ním dělala synovi dort k prvním narozeninám bez zrnka cukru (dávala jsem sirup i do krému), a dopadlo to výtečně
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.