Asi tady budu jediná odpůrkyně automatů, ale já bych teda mléko z automatu nevypila ani kdyby jste mě nutili...
Mléko z automatu není ze zdravotního hlediska bezpečné. Studuji obor Technologie potravin, mám odstudované předměty jako Laktologie, Sýrařství a Potravinářskou mikrobiologii.
Hlavně mě udivuje fakt, že mléko z automatu si většina lidí ani nepřevařuje a dáváho nepřevařené i dětem. Mléčné automaty u nás nejsou zatím nějak právně ošetřené, takže pro toto mléko platí stejné normy jako pro mléko, které jde do mlékarny, kde proběhne jeho další konzervační ošetření! V mléce může být klidně Listerie, Escherichia Coli.
Co se týká převaření mléka - v mlékarně je mléko převařeno daleko šetrněji než u vás doma. Nehledě na to, že mléko převařené doma má většinou tzv. vařivou chuť...
Já vím, že budete argumentovat, že tohle mléko pijete pořád a ještě se vám nic nestalo, ale přístě už to tak být nemusí...
Jinak jen pro obrázek - při testování množství somatických buněk v mléce ( jejich počet roste při onemocnění dojnice) z automatu byl značně překročen jejich limit. Testovali jsme to u nás ve škole. Ale to neznamená, že je to tak u každého mléka...
Vím, že né každé mléko z automatu je zdravotně nebezpečné, ale pokud je chcete pít, tak si je teda aspoň převařte..minimálně si ušetříte střevní potíže...nebo si možná taky zachránite život
Já ho kupuju v automatu ve Valašském Meziříčí, vařím z něj krupici a nedá se to srovnat s mlékem z krabice! A dnes jsem dělala puding a to je prostě lahoda! Když z něj vařím puding nebo krupici, tak předtím nepřevařuju. Samotné jsem ho ještě nepila, jen jsem ochutnala a je výýýýborné, mňam!
Jen mě mrzí, že v automatu nejsou ty krásné pomalované lahve, jsou tam jen čiré plastové, ani skleněnou jsem neviděla . Jinak litr 15,- , láhev 5,-
to: leniska - pokud studuješ technologii potravin, tak dobře víš, že listerie může být i na zelenině, mase a všech mléčných výrobcích. Takže bychom neměli jíst ani čerstvou zeleninu, ani nedopečené maso. No vlastně bychom neměli jíst vůbec.
Mléko, které jde do automatu podléhá každodenní kontrole veterinářů a hygieniků. V posledních testech, které vyšly i v novinách, nebyly zjištěny žádné zvýšené ani překročené hodnoty bakterií v mléce. Je důležité si vždycky zjistit informace ze všech zdrojů.
Na druhou stranu musím přiznat, že ne každý automat je perfektní. Sama mám výbounou zkušenost se společností Tmléko. Již jsem vyzkoušela několik z jejich automatu a vždycky jsem byla spokojená. Hlavně oceňuju to, že nabízejí několik druhů flašek a u nás na moravě i různé mléčné výrobky.
Ke konci bych chtěla jen říct, že z nepřevaženého mléka mi ještě nic nebylo, ale z rychloobčerstvení jsem jednou skončila i v nemocnici. Takže jestli se něčeho bát, tak určitě né mléka.
tak my mléko z automatu kupujeme od začátku, co u nás jsou.
Kromě toho že chutná nám a za celý rok jsme neměli nejmenší zdravotní problém, tak chutná i našim kočkám.
A chutové bunky koček (možná se budete smát) jsou pro mě zvláštní kontrolou kvality. K jogurtu s 0,1 % kalorií si čichnou a opovrženě odejdou, u Hollandie nebo s 8 % tuku - to je něco jiného.
tak i s mlékem - krabicové když vypily (jednou a nechtěně) tak měly strašný průjem. Toto mléko pijí denně už dlouho a naprosto v pořádku.
Ono se říká, že kočky mléko nestráví, ale podle mě je problém právě to krabicové mléko. Takže za mě - kupujeme celá rodina a krabicové už ani náhodou. Právě naopak z tohoto mléka jsme měli občas střevní problémy.
trampeta
A kolik lidi jí neomytou zeleninu? Pokud zeleninu omyješ zdravotně nezávadnou vodou, tak na ní nejsou skoro žádné mikroorganismy...
Pokud myslíš tu studii, která byla zveřejněná, tak tu jsem samozřejmě četla. Citace z článku:
Dalo by se říct, že to dopadlo dobře. Neznamená to však, že syrové mléko je bez rizika a že ho můžeme pít bez převaření. Patnáct vzorků nemůže dát reprezentativní přehled o celé produkci a pak, výsledek nemusí být vždy tak pozitivní. "Konzumace syrového mléka není stejně bezpečná jako mléka pasterovaného," říká Renata Karpíšková ze Státního zdravotního ústavu v Praze.
Nehledě na to, že u několika vzorků byl překročen celkový počet mikroorganismů...ale to určitě víš, když jsi ten článek pozorně četla.
Oni možná lidi změní názor až se tady stane něco jako v Německu - 5 lidí zemřelo po konzumaci sýra, který byl vyroben z nepasterizovaného mléka. Tyto sýry jsou o stupeň výš, co se týká bezpečnosti, než samotné nepasterované mléko - inhibice MO solí, snižováním obsahu vody...
Pokud si doma mléko aspoň člověk převaří, tak je to relativně bezpečné, jenže kolik lidí to děla... pokud si mléko chceš převařit doma, tak příjdeš o spoustu cenných látek a navíc může mít tzv. vařivou chuť. V mlékárnách provádějí šetrnou pasteraci...
Mléko z automatu mi jako takové nevadí, chápu zemedělce ( vykupní ceny v mlékarnách jsou smešný), ale co nechápu jsou lidi, co si myslí, že se nic nemůže stát a nepřevařené mléko dají klidně i malým dětem..
Tak jsem taky neodolala a mléko zakoupila v Praze na Zličíně. Litr tam stojí 20 kč, půl litru 14 kč, plastová láhev 10 kč, skleněná 20 kč a malovaná 70 Kč ! Těšila jsem se na něj, tak jsem ho ani nepřevařila a po ochutnání jsem byla opravdu zklamaná! ( i manžel ) Kdybych nevěděla že je z automatu, tak mě nikdo nepřesvědčí, že to není z krabice Krabicové mléko s 3,5 g tuku , nebo BIO mléko od Olmy je rozhodně lepší ! Máte některá podobnou zkušenost? Čím to mohlo být, že bylo prostě úplně obyčejné ? Špatně promíchané ? Nebo to byl spodek, nebo vršek nádoby? ( kupovala jsem ho tam ráno asi v 7:30 ) Nebo máme s manželem nějaké jiné chuťové buňky?
No, já to zkusila taky v Brně. A taky jsem zklamaná. Přitom v Boskovicích a v Třebíči jsem mléko také pila a bylo vynikající. Mám takový pocit že Brňákům a Pražákům dávají nějaké horší - žádná smetana na povrchu, chuť nic moc.
Je mi to líto, těšila jsem se . Pocházím z vesnice a i tak bych si ráda koupila V Brně lepší mléko. Bohužel... asi si myslí, že "měšťáci" rozdíl nepoznají.
Já jsem také vyzkoušela a bylo vynikající , jako klasické mléko z krabice mi rozhodně nepřijde.
A jinak když jsme si šli "načepovat" a zkoumali jsme tam o tom převařování, stála tam paní a ta říkala, že oni mají doma kravičku a vždycky to pijou přímo od ní a nikdy jim nic nebylo. Takže jsem to pila rovnou. Ono je všude něco, když bychom věděli co všechno je okolo nás ve vzduchu ani bychom nechtěli být
Měla jsem u babičky v Ostravě. Je to mňamka a to na mlíko moc nejsem! A musím dodat, že jsem ho vypila nepřevařené a nic mi po něm nebylo.
Cituji Janinkaa: A jinak když jsme si šli "načepovat" a zkoumali jsme tam o tom převařování, stála tam paní a ta říkala, že oni mají doma kravičku a vždycky to pijou přímo od ní a nikdy jim nic nebylo.
To je stejný jako by sis myslela, že když stokrát jedeš autem a nic se ti nestane, tak se ti nestane v autě nikdy nic . Ale to je každýho věc. Mně to za případný zdravotní problémy nestojí
Reaguji na čajík:
Teda a na to jsi prisla jak, ze je z mléka z automatu odstranen tuk? Pokud vim, tak mléko z automatu není nijak tepelne upraveno, nebyla upravena tucnost a ani nebylo homogenizované....
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.