Reaguji na ChoccoShake:
Jak tak čtu tak plynový sporák nebude zas taková tragedie, jak jsem si prvně myslela. Teď mě právě štvě ta plynová trouba.
Reaguji na Jannnie:
Děkuji
Taky jsem se stěhovala a byl tam plyn... Okamžitě jsem měnila na indukci... Má stejné výhody, ale už nemá ty nevýhody. Plynu se bojím, ale ani ne kvůli tomu, že bych spálila jídlo, jako spíš tomu, že by mi zhasl plamen a otrávila bych se plynem, nebo by mi to vybuchlo apod... To se totiž stalo mému bývalému příteli - jeho máma si nevšimla, že jí to zhaslo a udusila se tam... A babičce se to taky stalo (koukala u vaření na nekonečný seriál), ale přišel děda a ten plyn ucítil (jak přišel z čerstvého vzduchu), takže situaci zachránil a pořídili elektrický sporák... Takže z plynu mam fakt respekt a domu si ho nepustím
Já vařím na plynu celej život. Párkrát jsem vařila na elektrice, ale je to jenom o zvyku. Z elektriky holt plyn neuděláš. Časem to vychytáš a zvykneš si Žádnej fígl na to fakt není.
Plynový sporák je super. Strašne lituji, že mám elektriku. Plyn vytvoří super teplotu, uděláš lépe minutky, čínu a podobně. Elektrika je vlažné nic. Profesionální kuchaři mívají právě plyn. Četla jsem to v Apetitu. Já neudělám ani pořádná stejk.
Plyn mi naprosto vyhovuje, plamen zesílíš a zeslabíš jako potřebuješ a je to hned. Trouba už je horší, to mám raději elektriku. právě kvuli stupnum, ale na vaření je plyn super.
Cituji Jancysska: Plynu se bojím, ale ani ne kvůli tomu, že bych spálila jídlo, jako spíš tomu, že by mi zhasl plamen a otrávila bych se plynem, nebo by mi to vybuchlo apod..
není důvod, novější sporáky mají pojistky, kdy když plamen zhasne, přestanou dodávat plyn, zemní plyn není jedovatý (otravy plynem bývaly, když byl svítiplyn, což není až tak historicky dávno), a když dodržuješ zákonnou povinnost nechat si plynové zařízení revidovat každý rok či dva, tak nemá co vybuchovat, ten strach (ač dokážu pochopit) je stejně iracionální, jako strach z vaření v papiňáku
(otrava té paní měla spíš něco společného s oxidem uhelnatým, tj. špatným spalováním a nedostatečným odvětráváním, protože opravdu, zemní plyn jedovatý není)
indukce bohužel (pořádná, ne dvouplotýnka) nejde dát všude, potřebuje třífázový proud
Reaguji na Nanynka21: Sporáku se vůbec neboj, jak říkají holky je to rychlovka Jinak trouba taky není k zahození (například maso upečeš v plynové troubě úplně nejlépe a není vysušené) ... Máme plynový sporák s troubou celý život a ani máma ni já si nestěžujeme. Jinak při pečení (koláčů, dortů....všeho kromě masa a příloh) si raději dej pod plech druhý plech s vodou, pečivo bude vláčnější a hlavně se nebude připalovat (když jsem pekla, mívala jsem problém že nahoře třeba dort nebyl dodělaný a ze spoda se mi už pálil - přišla jsem na super věc....plech s vodou dolů, péct na méně stupňů a na posledních pár minut to dodělat na víc stupňů).
Vaření na plynu je pro mě mnohem přiroenější než na elektrice - právě díky tomu,ž e člověk nemusí řešit tepelnou kapacitu, myslet na to, že polýtncetrvá než se rozehřeje a pak naopak než zchladne.....Na plynu je vše rychlejší a my doma měli navíc na sporáku litinové plotýnky, které dobře rozvádí teplo, takže se na nich nepřipalují ani omáčky, maso apod. Osobně je pro mě za trest vařit na elektrice, takže do bytu (garsonky), kde není plyn jsme místo elektrického vařiče pořídila indukční dvouplotýnku, která má právě všechny výhody stejné jako plyn (plus se ta deska pak snáz uklízí ).
S trobou je to horší, tam je lepší elektrická, ale časem si zvykneš a zjistíš, jak na ni...
Já teda v životě neviděla u receptu "dejte na tolik stupňů a vařete tolik minut", ani jsem na elektrickém sporáku nikdy neviděla stupně, jen rysky s čísly. Všude je spíš "vařte na mírném ohni". Stupně jsou jen u trouby a receptů do trouby. A tady ti bohužel rovnou říkám, že ne všechno se v plynové povede tak jako v elektrické. Poradím ti ale jednoduchou věc - sežeň si starší kuchařku, která počítá s plynovou troubou a recepty jsou podle toho psané. Pro začátek mnohem lepší než ten plamen odhadovat. Až získáš zkušenosti, pak to samozřejmě odhadneš už celkem snadno.
Cituji bakalářka: takže do bytu (garsonky), kde není plyn jsme místo elektrického vařiče pořídila indukční dvouplotýnku
jj, jak jsem psala výše, to samé jsem udělala já, když jsem vařila víc, tak jsem nouzově použila tu litinovou dovuplotýnku a to bylo jak za trest, voda se ve velkém hrnci začala vařit snad na 3/4 hodiny
Reaguji na Nanynka21: Poslala jsem si SZ s návodem jak poznat na jakou teplotu je vyhřátá plynová trouba. Doufám, že ti to pomůže.
Cituji Kikulina: jj, jak jsem psala výše, to samé jsem udělala já, když jsem vařila víc, tak jsem nouzově použila tu litinovou dovuplotýnku a to bylo jak za trest, voda se ve velkém hrnci začala vařit snad na 3/4 hodiny
na indukci je to právě hned... Na což třeba já nebyla zvyklá a dala jsem si vodu vařit mnohem dřív a pak až třeba začla připravovat brambory a najednou šup, voda už se vaří a já pomalu ještě nezačla ani okrajovat
Plynový sporák je top, je o hodně lepší než elektrický a my doma teď litujeme, že jsme si ho do nové kuchyně dali . Zvykneš si na to a pak nebudeš chtít jiný
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.