Dobrý den, jaké máte zkušenosti s vařením na plynovém sporáku? Momentálně se stěhuji a budu mít v bytě plynový sporák. Nemám stím žádné zkušenosti a zkušená kuchařka taky moc nejsem, ale když už tak mám zkušenosti s el. sporákem, kde jsou jasně napsané stupně atd. Občas jsem vařila podle receptů, všude je napsáno "to a to dejte na tolik a tolik stupňů a tolik a tolik minut". A teď ten plynový sporák má jen malý a velký oheň. To samé trouba. Co teď stím? Na nový el. sporák teď finance nemám. Děkuji za rady.
Na ničem jiném nevařím už spoustu let.
Tedy - vaření na přímém ohni je poměrně rychlé, ale pozor, taky se ti může všechno rychleji připálit! Proto raději vař na mírnějším plameni.
Další negativa jsou, že plyn zanechává na hrncích, sporáku i na kuchyňské lince mastnotu.
Celé roky si říkám, že už je na čase vyměnit ho za sklokeramiku...
Reaguji na True:
Stím počítám, že ze začátku vše připálím, než na to přijdu. Bude to boj. Jsem opravdu zvyklá na stupně. Takže čistit, čistit, čistit. Už jsem si koupila CIF. Tak ještě něco přikoupím.
Já na jiném než plynovém nikdy nevařila. Ještě jsem nenarazila na nic, co by mi vadilo. Oheň si mužů regulovat plynule, takže když potřebuji treb zprudká opect maso, tak dám největší oheň a pak na dodělání ztlumím, reaguje to okamžitě. Že by se mi nějak mastila kuchyň, jsem si nevšimla.
a jak mám teď vařit a péct podle receptů, kde jsou napsány stupně? Z toho mám největší strach.
Cituji Nanynka21: a jak mám teď vařit a péct podle receptů, kde jsou napsány stupně?
No pokud jsi už podle nějakých receptů vařila tak určitě víš jak má co vypadat/ jak má být husté atd atd. No a péct tak pokud nebudeš mít plynovou troubu tak asi není problém ne? Na každé el.troubě jsou stupně.
Jen tak mimo téma - já jsem se teď přestěhovala do bytu kde je sklokeramika na které se vaří tak že se navolí teplota 1-9 a s tím mám teda problém protože na plynovém jsem si to pěkně sama regulovala a tady mám s tím zatím problém
Reaguji na aklly:
Bohužel plynový sporák i plynová trouba POMOC
Plynový sporák mě přijde super. Ale asi je to o zvyku. Zkusila jsem kde co a krom toho, že opravdu šíří mastnotu (ale tak člověk stejně kuchyňskou linku po každém vaření stírá) mě přijde super. Vše rychlé, regulace teploty v pohodě, za mě bych se toho nebála. A vaření vychytáš hned, radši menší plamen než větší
Reaguji na Nanynka21: Já jsem se také přestěhovala nedávno a byla jsem celý život zvyklá vařit na elektrice nebo keramice, což je vlastně to samé. Plyn je něco jiného....u vaření se podíváš na velikost plamene, který máš pod hrncem. Jen upozorňuju,že všechno se na plynu vaří tak nějak rychleji než na elektrice/keramice,takže doporučuji neodcházet od plotny. Plynovou troubu mám také,ale tam jsem zatím nezkoušela péct...ale musím se do toho brzy pustit . Taky jsem se toho ze začátku bála,ale není to tak hrozné jak to vypadá. Takže hodně štěstí.
S troubou neporadím, ale plynový sporák je paráda, je to rychlé, dá se dobře kontrolovat- já naopak spalovala na keramice, kde trvá půl dne ne vychladne (berte s nadsázkou, ale rozdíl tam je). Prostě můžes dle potřeby regulovat plamen, lterý zareaguje okamžitě. Vlatně je to troxhu podobné vaření na indukci, akorát bez fce booster. Hloupá je jen ta mastnota, která se pak drží i na stěně, ale co se týká vaření, tak sis podle mě možná i polepšila
Cituji mroskvicka: Já přemýšlím jestli je ta diskuze myšlena vážně. Protože ztlumit plamen, když to vaří/peče moc, a naopak přidat, když to vaří/peče málo, na to snad přijde i malé dítě s průměrnou inteligencí
souhlasím
Reaguji na mroskvicka:
Omlouvat se Ti určitě nebudu. Jsem nezkušená mladá dívka, která se poprvé stěhuje a s vařením taky nic moc.
Cituji Nanynka21: jaké máte zkušenosti s vařením na plynovém sporáku?
celoživotní, na vaření je vedle indukce nejlepší, příšernost jako je elektrický klasický sporák mi nesmí do bytu a pokud by se do něj dostlal, tak okamžitě měním, reaguje okamžitě, ne s dlouhým zpožděním, když to vypneš, tak to vypneš a přestane to hřát okamžitě, když to zapneš, tak je teplo okamžitě,
Cituji True: plyn zanechává na hrncích, sporáku i na kuchyňské lince mastnotu
to nechává vaření samotné, ten mastný film je všude, kde se vaří a vaří se na čemkoli
Cituji Nanynka21: plynová trouba
plynová trouba je horší, ale existují na ní triky, na dno trouby si dát buď pálené střešní tašky, nebo šamotové cihly, aby lépe rozvedly teplo, dále při pečení mít v troubě další pekáč/hrnec s vodou, aby nebylo to co pečeš vysušené
Cituji mroskvicka: na to snad přijde i malé dítě s průměrnou inteligencí Asi nějaké skvrny na slunci nebo co...
zas lidem, co jsou zvyklí vařit na elektrice přijde přirozené počítat s tepelnou setrvačností a diví se, jak jsou z toho ti, co na to nejsou zvyklí vedle, jsou podstatně hloupější dotazy
Reaguji na Mikaj-la:
To samé, pokud jsi tak moc inteligentní, tak proč někoho zhazovat že?
Na plynový sporák jsem zvyklá odjakživa. Ale troubu jsme měli vždy elektrickou, to už si pak představit nedovedu.. Přítel je kuchař a říká, že sporák jedině plynový , prý je to lepší, po důvodu jsem se nepátrala..
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.