Cituji Sheryll: Osobně si myslím, že na jídle by se šetřit nemělo
Ale tak zas na čem jiném? Výši nájmu moc neovlivníš, pokud už někdo šetří na jídle, tak asi šetřit musí.
Na druhou stranu většinou ty opravdu výživově hodnotné potraviny zas tak drahé nejsou - luštěniny, zelenina (mrkev, květák, cibule, brambory), maso a ryby se taky dá někdy koupit za dobrou cenu a nemusí být zrovna podřadné.
Podle mě na jídle se nejvíc ušetří, když člověk vaří od základu a nepoužívá polotovary, jíšku v prášku, podravku, apod. A tyhle věci stejně zdravé nejsou spíš naopak.
Cituji Sheryll: Osobně si myslím, že na jídle by se šetřit nemělo...
To je určitě pravda, ale myslím, že dá jíst zdravě i za málo peněz - bílé jogurty, luštěniny, ovoce, zelenina, nízkotučné - nic z toho není drahé.
Ono občas člověku nic jiného nezbyde než šetřit na všem.
Cituji Jacquelina: Dušená mrkev s bramborem
úplně jsem na to teď dostala chuť
Cituji Jacquelina: Zelňačka s bramborem a vajíčkem natvrdo (vařím vždy dvojitou dávku ze dvou pytlíků kyselého zelí a máme to ve dvou na tři dny jako hlavní jídlo
nehodila bys sem prosím recept?
Cituji Minette: Na druhou stranu většinou ty opravdu výživově hodnotné potraviny zas tak drahé nejsou - luštěniny, zelenina (mrkev, květák, cibule, brambory), maso a ryby se taky dá někdy koupit za dobrou cenu a nemusí být zrovna podřadné.
Cituji Kitiara: To je určitě pravda, ale myslím, že dá jíst zdravě i za málo peněz - bílé jogurty, luštěniny, ovoce, zelenina, nízkotučné - nic z toho není drahé.
Souhlasím! A člověk si může i pochutnat
K tomu, co psaly holky, bych přidala jídla ze sójového masa, např. segedínský guláš z něj nám chutná více než z vepřového a je připraven do půl hodinky. Nedávno jsem k sóji přidala cibulku, orestovala, přimíchala pár lžic arašídového másla, k tomu asijské koření a spolu s rýží mi muž snědl i porci na další den...
Luštěniny - ty už zmíněné byly, dělám alespoň jednou týdně, jsou zdravé a hned se ušetří - čočka s vejcem, hrách, fazole na sto způsobů (od guláše přes poctivou fazolačku po chilli), taková cizrna je skvělá sama o sobě a jím ji jen s olivovým olejem a pórkem...
Omáčky - k těstovinám rychlá rajčatová (osmahnout cibuli, k tomu rajčata, nové koření, bobkový list, na těstoviny dát nakrájenou mozzarellu) či nějaká smetanová (orestovaný pórek, papriku či jinou zeleninu zalít šlehačkou a připadně přidat pár plátků šunky nakrájených na kostičky) a "vychytávkou" je místo smetany použít cottage či řecký jogurt, které přidají i bílkoviny - jinak třeba svíčková, ke které když se místo hovězího použije kuře nebo vepřové, vyjde ještě levněji nebo zmiňovaná koprová, také potěší a chutná - obecně stačí i pár surovin a člověk má "nebe v hubě", jen to promyslet.
Levnější druhy masa - játra (skvělá a jednoduchá na cibulce), hovězí hrudí, nezkoušela jsem ještě např ledvinky, ale i s takovými se dá skvěle vyhrát...
Zeleninová jídla - krémové polévky, zeleninová polévka s kroupami, ale i např. bramborový guláš, dále různé základy k rizotu či těstovinám, druhy se dají i restovat či zapékat a podávat s bramborami a trochou sýra (já miluji kombinaci plátků červené řepy, mrkve a cibule).
Netradiční přílohy - krom brambor, rýže a těstovin je dobré občas vyzkoušet např. jáhly (míchám je na "mexický způsob" s fazolkami, pálivým kořením a restovanou paprikou), kuskus (skvělý jen s arabským kořením, sýrem a mraženou zeleninou), bulgur (má jemnou oříškovou chuť a úplně mi k němu stačí jen lžička másla a trocha čerstvé zeleniny) - člověk si za málo peněz dopřeje zpestření.
A mimochodem, důležitý je i samotný nákup, tj. výběr obchodu - za sebe doporučuji Lidl, třeba u mléčných výrobků mají značku Pilos, jejichž produkty skvěle chutnají a jsou za výborný peníz (je rozdíl koupit kelímek zakysané smetany o necelých 200g za 16 Kč a nebo koupit v Lidlu 18% zakysanku o hmotnosti 400g za 20 Kč...). Velké nákupy dělám jen tam a kupuji zde základní potraviny od ovesných vloček přes sladkosti až po zmiňované mléčné výrobky. Zeleninu beru podle toho, kde je více akcí a maso v řeznictví.
Jestli diskusi nezavřou, ráda ještě něco dopíšu, ale psát, že se levně nedá uvařit kvalitně a chutně, to mě vždy rozčílí... asi těžko si za tu cenu dám kus masa se smetanovou omáčkou a šopákem, ale to neznamená, že si nepochutnám, hergot
Reaguji na bobisssek20: Čau. Mrkni na toto http://www.studentskakucharka.cz/?kategorie=2-rych la-jidla
Známá je na tom finančně hodně špatně a vaří snad 4 x týdně domácí houskové knedlíky a k tomu omáčky ( koprovou, rajskou, znojemskou, gulášovou .....) bez masa. Prý má vyzkoušeno, že knedlíky zasytí nejvíc.
Jediné co mě napadá jsou polévky pomazánky
rohlíkové špízy (ani není potřeba toho tolik co se udává v receptu )
těstoviny
rýžový salát (rýže+ zelenina)
placky, langoše, domácí pizza
bramborové knedlíky plněné šunkou
květákové placky
...
Cituji anýzka: 4 x týdně domácí houskové knedlíky a k tomu omáčky ( koprovou, rajskou, znojemskou, gulášovou .....)
To není nic moc, jíst 4x týdně rohlíky s omáčkou zřejmě z pytlíku...
Cituji Lenkas731: rohlíkové špízy
Dobrou chuť, to autorka převzala z mimibazaru?
Levně a kvalitně se najíst dá, ale člověk nesmí být líný a musí přemýšlet a improvizovat...
Určitě to jde. Já miluju husté zeleninové polévky, jsou super jednoduché a drahé určitě ne. Prakticky jakoukoliv zeleninu uvaříš ve vývaru (můžeš klidně použít zeleninový bujon), rozmixuješ a podle chuti můžeš a nemusíš přidat trochu smetany/mléka. Brokolicová, špenátová, mrkvová,...
Pak určitě kuskus na sto způsobů - na sladko i na slano.
Podle mě by se ti spíš vyplatilo koupit v akci velké rodinné balení a vařit na víckrát než každé jídlo počítat, aby se vešlo do 30 korun.
Cituji Red_fire: Levně a kvalitně se najíst dá, ale člověk nesmí být líný a musí přemýšlet a improvizovat...
Souhlasím, nevím, proč si při levném jídle vždycky každý představí řízky z chleba nebo chleba ve vajíčku.
Cituji Red_fire: Dobrou chuť, to autorka převzala z mimibazaru?
Mě tohle napodle ,že se to dělalo když jsem bala malá a bylo potřeba něco rychle udělat... Odkud je recept nevím, dala jsem něco do google a tohle vyjelo první .
Jojo domácí pizza je opravdu dobrá, už nechceme žádnou jinou.
A domácí těsto na pizzu je jednoduché, hodně chutné, je mnohem lepši než kupovaná, kolikrát i chutnější než z restaurace.
Potřeba je jen hladká mouka 500g, 2 lžíce olivového oleje, půl kostky droždí, sůl a 250ml vlažné vody.
Jsou z toho 2 velké slaboučké nebo 1 velká silnejší pizza.
Potírám jí rajčaty z konzervy dohromady s rajským protlakem a pokládám vším možným (salámem, tunákem, žampiony, šunkou)
Recept je od německé blogerky + video návod. Blog
Opravdu, kdo jí zkusí jednou, bude jí dělat pravidelně
Ahojky, super je si koupit trochu kabanosu,osmažit ho na pánvičce s cibulkou, hlávkové zelí(nějaké menší) nakrájet na malé kousky a povařit a uvařit si těstoviny a poté to vše smíchat do velké pánve a vše chvíli spolu posmažit a nakonec zamíchat s česnekem, to je lahůdka.To do 30 kč výjde určitě a nají se i dva.
Další zdravější recept, je špenát, zakysaná smetana, těstoviny a osmahnutá šunka, vše smíchat, přidat koření, česnek, taky pochoutka)
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.