U nás je recpet - trocha másla a mléka, nechat rozpustit, přidat tavený sýr, po rozpuštění tvrdý sýr, až to zhoustne, je hotovo...
Dávejte tam normální sýr a ne ty odpadky (tj. tavený sýr, který se vyrábí z nestandardní produkce sýráren, byla jsem tam na exkurzi a od té doby jím taveňák jen výjimečně), když si spočítáte cenu sýra na váhu, budete překvapené, že slušný sýr stojí na stejné množství méně
Reaguji na mishulkaa15: na jíšku se vybodni, je to zbytečné, pokud nebude omáčka dost hustá, můžeš ji zahustit solamilem (bramborovým škrobem) - mnohem jednodušší a zdravější.
Nepřisoluj, zvlášť pokud použiješ nivu, tvrdý sýr apod.
Smetanu použij buď, jak už bylo psáno, tu na vaření a nebo jakoukoliv jinou..je to v podstatě jedno, jen některá je tučnější jiná méně...podle toho zvolíš množství. Je možné doředit mlékem, ev. vodou.
Suroviny dej prostě přiměřeně, raději méně než více, dodat můžeš vždy.
Cituji Kikulina: Dávejte tam normální sýr a ne ty odpadky (tj. tavený sýr, který se vyrábí z nestandardní produkce sýráren
Souhlasím, kamarádky dělají sýrovku tak, že hodí pár trojúhelníčků taveného sýra do smetany, což já tedy absolutně nechápu a neuznávám. Dělám ji nejraději z hermelínu, nejdříve udělám jíšku, pak přidám smetanu na vaření a nakonec ten sýr, ředím mlékem + samozřejmě nějaké to koření, ale sůl už moc ne
dnes, 17:59:42 - Připojeno během spojování:
Tim na zaručeně dobrou sýrovou omáčku
Ahojte, párkrát jsem zkoušela uvařit podle jednoduchých internetových receptů sýrovou omáčku na těstoviny, ale nikdy se mi nepovedla a nechutnala, tak jak bych sipotřebovala. Mám ráda výrazné smetanovo-sýrové omáčky.
Nevlastníte některá dobrý odzkoušený recept? Budu ráda za všechny tipy
*Omlouvám se na chybu v názvu..má tam být samozřejně TIP
Já dělám uplně jednoduchou - na pánvi ohřeju mléko (pokud máš ráda plnou smetanovou chuť, tak bych použila smetanu) a rozpustím v tom jakýkoliv sýr nebo víc druhů sýrů, které se dobře rozpouští (např. niva je do toho výborná). Můžeš přidat i tavený sýr. Vše za stálého míchání rozpustím a pak ochutím podle chuti (muškátový oříšek, pepř, česnek..., sůl přidávám málokdy, ale záleží jak je kdo zvyklý). Pokud je to moc řídké, tak zahušťuju solamylem, ale nesmí se moc, protože pak studenější to hodně tuhne
Reaguji na Battlefield: Já bych se koukla na něký italský recepty bez eidamu a podobnejch věcí, který češi rádi používaj. Pak je to úplně o něčem jinym.
Např tady je náká: http://www.s-italem-v-kuchyni.com/s-italem-v-kuchy ni-recepty/noky-ctyr-druhu-syru-gnocchi-quattro-fo rmaggi.html
Reaguji na Kattelin: Reaguji na redmary: Díky holky, oba recepty vypadají dobře..určitě zítra zkusím
Já dělám takto: Trochu másla rozpustím na pánvi a smíchám s pár lžícemi hladké mouky (takže jako když děláš jíšku), potom zaleji mlékem a nahážu k tomu plátkový sýr. Ten se ve směsi krásně rozpustí a omáčku zahustí. Nakonec dosolím, lehce dopepřím a přileji trochu smetany. Někdy dám třeba trochu grilovacího koření či kari. Je to rychlé, jednoduché a výborné
Reaguji na Weronyc: Ten jíškový základ se mi líbí Holky jak tak koukám, tak je to vesměs všechno stejný recept..snad nebude můj dočasný neúspěch rukama
Reaguji na Battlefield: určitě se ti to povede, chce to jen správně vychytat a dochutit podle sebe a stoprocentně si pošmákneš Nevím jaký si používala sýr při svých neúspěších, možná to mohlo být použitím nevhodného druhu.
Cituji Battlefield: je to vesměs všechno stejný recept..snad nebude můj dočasný neúspěch rukama
Neúspěch bude spíš použitýma surovinama
Je nutno použít smetanu 33%,sýr 45% a více ne žádný Eidam,levný taveňák a podobné hnusy.Rozpustit sýr ve smetaně zvládne každý.
Používám kvalitní tvrdé sýry,sýry s modrou či zelenou plísní nebo klidně i sýry hermelínového základu podle chuti.
Taky dělám bešamel a hodím do něj sýr, je to snadný a univerzální základ - místo sýru můžeš dát třeba brokolici a kuřecí maso, nebo uděláš koprovku, křenovou omáčku, zapečeš s bramborama nebo těstovinama...no problemo
Cituji Tiakia: sýr 45% a více
To by mě zajímalo proč, třeba z parmezánu je výborná a ten má jen kolem 30%
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.