borůvka2
Já jsem pro mírné solení a to buď to během vaření nebo na zeleninu, která se pak stává lépe stravitelnou. Samozřejmě přesolování škodlivé je.
Cituji borůvka2: Romísek
Tak si užívej s mírou i paštiky a kabanosy.
To, že někdo solí, ještě neznamená, že tyto "potraviny" jí.
Sodík je pro tělo potřebný. Samozřejmě také závisí na tom v jaké formě ho do těla dostáváme. Například při sportu je sodík potřeba. Do sportovních nápojů se sůl přidává protože se potřebuje, aby se mohla vstřebávat energie. Samozřejmě ne nijak moc. Na litr nápoje tak gram soli. A podobně pokud někoho chytne křeč, tak se to dá vyřešit podáním trochy obyčejné kuchyňské soli. Problém je ale v tom, že v dnešní době je sůl skoro všude. Lidé v tady u nás skutečně netrpí nedostatkem sodíku, spíše naopak. mají ho víc na úkor ostatních minerálů a to je poněkud špatné.
Stačí jenom moc nesolit. Já sůl na vaření používám jenom výjimečně a žádný problém zatím nepociťuji.
PardGalen
Ono taky záleží jak se člověk stravuje-pokud někdo jí denně uzeniny, tavené sýry apod. tak je jasné, že na tom bude se solí jinak než někdo kdo mírně solí a solené potraviny nekupuje.
tkanicka
Copak pořád tvrdím, že byste měli žít v jeskyni nebo nic nejíst, že se na mě všichni tak naštvaně oháníte?
Jsem chtěla prostě a jednoduše jen rozvést prachobyčejnou debatu o škodlivost soli, protože tu tohle téma chybělo.....vždy já jím taky sůl - v sýrech, pečivu, v jídle uvařeném od druhých lidí a podobně.
tkanicka
Jasně, je to prostě článek....každý člověk by měl vše brát s rezervou a nic nebrat vážně....vždyt mnoho článku lékářských i nelékařských se vzájemně dost odporují a člověk ani neví co si pak vybrat
Alca
k tomu tvému za a: Jsem napsala už před něj, že sem vkládám článek, tudíž že to není můj příspěvek.
Když to prezentuje na intrnetu sám, tak si za tím asi stojí a je mu jedno kdo si to přečte.
Já jsem musela přestat solit úplně, bylo to doporučení od lékařky. No a teď se cítím super, všechny moje problémy přestaly a cítím se o hodně líp. Takže já vařím bez soli a skoro to ani není poznat, když se to správně ochutí bylinkami.
Prosímvás, jak proboha vaříte bez soli? Vždy´t to jídlo přece nemůže být vůbec dobrý?? Jediná náhrada soli je tak možná hooodně česneku, ale jinak? Bylinky také používám, ale že by nahradily sůl, to vůbec..
Dasule
Jde o zvyk. Tedy jak u koho. Já rozdíl mezi tím, když je rýže nebo těstoviny uvařené se solí nebo bez soli nepoznám. Samozřejmě pokud jí tam není kopec. Podobně třeba maso a rozhodně nepoužívám tolik česneku.
Na+ i Cl- ionty jsou nezbytné pro zachování fyziologických rovnovách v organismu, potřebné téměř při všech procesech, při pohybu, dýchání, transportu látek ... Nejíst sůl může jen sebevrah (samozřejmě, že je obsažená v potravě a minerálkách ve formě iontů..ale je jich dost?). Držela bych se dop. denní dávky -t.j. všeho s mírou zda platí na 100%.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.