Reaguji na Ziralka: Já tam taky měla hodně česneku, tak myslíš, že to nějak zneškodnil jo?
Pro jistotu jsem si dala ještě panáka rumu, aby to pořádně vydezinfikoval
Moje teta dostala salmoneu, když grilovali kuřecí maso a stačilo, aby pouze kousla do nedodělaného kousku, ihned to vyplivla, ale i tak to k nákaze stačilo.Nikomu jinýmu nic nebylo.
Cituji mroskvicka: tatarský biftek
Zbožňuju a ještě nikdy mi nic nebylo...
Cituji Cassidy_: Pro jistotu jsem si dala ještě panáka rumu, aby to pořádně vydezinfikoval
Tak myslím, že inkubační doba u těchto infekcí je tak přibližně od 3 hod do 36 - 40 hod., ale je to individuální. Pokud máš ve střevech dostatečnou mikroflóru + celková odolnost, i kdyby jsi snědla infikované maso nic se ti nestane.
Cituji Cassidy_: A nevíte, za jak dlouho poznám, že je to v pohodě a už se nemusím bát?
Inkubační doba je 16-72 hodin, v průmětu spíš 24-48 hodin.
Jinak to jestli onemocníš závisí na mnoha faktorech - zda vůbec maso bylo kontaminováno salmonellou ( ne, maso nemusí být zkažené a u zvířete se onemocnění také nemusí projevovat, takže chovatel nic nepozná pokud se nedělá mikrobiologické vyšetření). Další z faktory jsou kolik jsi té potraviny zkonzumovala, případné množství salmonel a jaký druh se v té potravině nachází. Taky záleží na tvém věku a zdravotním stavu, druhu potraviny....
Ale myslím, že v tvém případě se moc bát nemusíš, ale příště ty prsty radši neolizuj ať jsi v klidu
Tak to bych měla salmonelu pořád. Jsem schopná sníst (možná to bude znít nechutně) docela dost syrového masa jen tak (i vajíčka, játra, prostě všechno) Naši mi furt říkaj, ať to nejím, ale nemůžu si pomoct, strašně mi to chutná Salmonelu jsem měla jen jednou (což se divím) a to ještě asi ani nebyla z masa, ale od psa kámošky (byla jsem ještě malá, hrála si s ním, olízal mi ruce a já si je neumyla, pak jsem si začla kousat nehty a bylo to )
Cituji mroskvicka: Třeba takový tatarský biftek, který obsahuje syrové maso a syrové vajíčko, to vašim nic neříká?
I z tataráku můžeš dostat salmonelózu - pravděpodobnost ale není moc velká. Pokud jde o čerstvé maso, tak i pokud bylo zvíře nakaženo salmonelou, tak množství salmonely ve svalovině je tak malé, že onemocnění nevyvolá. Rizikové je následné uchování a zpracování masa, kdy se salmonella může rozmnožit a pak už onemocnění hrozí.
Syrové vajíčko je častým zdrojem nakažení salmonelózou..samozřejmě tím nechci říct, že kdo s ní syrové vajíčko, tak onemocní, ale jisté riziko tam je..
Tak zatím žádné příznaky nepociťuju, ale je to jen 22 hodin, tak uvidíme
Jinak díky všem za příspěvky
Reaguji na Jay Jay:
Já mám to samé,syrové maso miluju, ujídám občas pri krájení. A to jsem si myslela, že jsem jediná. Úplne miluju steak krvavýna pepři, hmmm.
Už tak ujídám 10 let a jen jedinkrát byl problém, ale ze zkaženého jogurtu, jsem nepoznala, že je už divný. To byl den na wc.
Reaguji na Marissa: Ani nevím ,prostě mi to chutná. Ber to takhleže někomu zase přijde na přijde nechutný párek, kdybys videla co tam namelou za odpad To samé některé salámy 30% separovaného masa (odrezky, kůže, možná i kopýtko) a zbytek %, kdo ví co tam je.
Cituji Marissa: nechápu jak to muže někdo jíst, co je na tom chutnýho?
každý má prostě jiný chutě Já zas nechápu, jak se ti to může hnusit
Reaguji na Harakiri: seš můj člověk
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.