Leo
A k těm barvám - je dobré používat rukavice - takové ty tenčí - když obarvuješ potahovací hmotu. Barvy totiž pěkně dlouho drží na pokožce. Jak už jsou zapracované v potahovací hmotě, tak už tak nebarví.
lupinka
Děkuji za tipy, už vybírám ingredience na dort, tak snad sem časem nějakej ten výtvor dodám. Pro zasmání
Omlouvám se, ale dostala jsem se sem až dnes
Hmota na modelování:
200 g cukr moučka
20 g omega (já dávám proužek asi 0,5 cm široký a nožem nakrájím na malé kousky)
1 bílek
1 lžíce medu
150 g sušeného mléka (používám modré Laktino)
aroma sladká mandle (pár kapek)
voda podle potřeby ( zezačátku prohnětu bez vody a pak opatrně přidám pokud je třeba, stačí namočit ruce a prohníst)
Hmota na potahování
200 g moučkového cukru
200 g sušeného mléka
3 lžíce medu
20 g omegy (spolu s medem rozehřát v mikrovlnce)
1 malý panák Amareta ( nebo mandlové aroma + voda)
1 bílek
Dobře propracovat.
Hmota je trochu měkčí, ale mě na potahování vyhovuje. Vyvaluji na potravinářské folii (folii mám pouze dole, na váleček se hmota nelepí), kterou potom i s vyválenou hmotou přenesu na dort, kde ji uhladím jak potřebuji a teprve potom folii sundám.
Tak snad jsem pomohla , a těším se na fotky dortů
Leo
Ahojky.
Tak já peču dortíky už asi tři roky a potahovaný jsem udělala přesně jeden, a mám tak trochu pocit že to byl první a poslední
Jinak na zdobení používám taky krém zdobícím sáčkem, a jednoduše nástavce šroubuju na pytlíky od mléka, ty pak vezmu vyhodím a hotovo, jsou pevné a dělá se mi s nimi dobře
Ještě jsem zapomněla, že hmota na potahování se nechá po ztuhnutí v lednice (2 den) použít i na podelování, stačí rozdrobit a lehce ohřát v mikrovlnce a pak propracovat.
Hawaia
Děkuji za recept
1EPE
Ahojky, pročpak byl nejspíš poslední?
Cituji Hawaia: Ještě jsem zapomněla, že hmota na potahování se nechá po ztuhnutí v lednice (2 den) použít i na podelování, stačí rozdrobit a lehce ohřát v mikrovlnce a pak propracovat.
Jasan, jsi poklad, děkuji za radu. Zrovna jsem nakoukla do tématu narozeninové dorty, tam asi taky pochytím nějakou inspiraci
Cituji 1EPE: Jinak na zdobení používám taky krém zdobícím sáčkem, a jednoduše nástavce šroubuju na pytlíky od mléka, ty pak vezmu vyhodím a hotovo, jsou pevné a dělá se mi s nimi dobře
Leo
No protože za jednak s tím byla dost veliká práce, a za druhé ten výsledek nebyl ani zdaleka takový jak jsem si představovala. Ale uvidím, třeba to na mě ještě někdy přijde, dostanu chuť si zařádit a když to půjde líp než ten první pokus, třeba mě to třeba chytí
Každopádně jsem zvědavá na Tvé pokusy.
A myslím si holky, že by se klidně mohlo založit téma jen pro vkládání fotek pro inspiraci, ne?
Cituji 1EPE: Každopádně jsem zvědavá na Tvé pokusy.
No já se rozhodla, že první dort bude čistě ovocnej, bez potahování. Až ten druhý, co mě v dohledné době čeká, bude s potahovací hmotou.
Cituji 1EPE: A myslím si holky, že by se klidně mohlo založit téma jen pro vkládání fotek pro inspiraci, ne?
To asi jo nebo pokračovat v tématu "Narozeninový dort", tam už nějaké krásné fotky jsou
Holky a můžu se zeptat stran toho potahování.....jak docílíte toho, aby ten potah byl krásně uhlazený, jednolitý? Mě se to práve moc nedaří a pak musím používat různé maskovací finty. Ale protože zájem o dorty už přichází i z řad nerodinných příslušníků, tak bych ráda zvedla úroveň svých výrobků děkuji za radu
Leo
ovocný dělám strašně ráda a vždycky maj veliký úspěch, akorát že je občas fuška sehnat čerstvé dobré ovoce.
Cituji Leo: Až ten druhý, co mě v dohledné době čeká, bude s potahovací hmotou.
A kam chodíš pro inspiraci? Nebo to bude přímo na přání?
A ještě mě napadl jeden dotaz....které z vykrajovátek a pomůcek vám přijdou pouze jako jakýsi nadstandart - jsou snadno nahraditelné běžnými "nespeciálními" pomůckami a vlastní fantazií, vynalézavostí a které naopak se vyplatí koupit (je to např. lístek, růže...?)
Vkládám foto svého posledního dortíku - jsou na něm dobře patrné ty retuše....nejspíš potahuji slabým plátem.
myikov
Courtney
No ten je krásnej!! A čím potahuješ?
Z mimibazaru tím potahem od Ariell neebo jak je ten nick - v pekárně - mléko, pšeničný sirup, olej, aroma, cukr....
Courtney
A nezkoušela jsi někdy potahovat tou hmotou z marschmellows? Vím že ho Ariel taky na nějakých stránkách měla a dost holčin ho chválí....já teda moc neporadím, potahovala jsem jen jednou, pravým marcipánem, a měla jsem chuť na to šlápnout...
1EPE
Ta maršmelounová mě abych řekla pravdu ani neláká...jsem ráda, že jsem se naučila pracovat s tou původní, protože to je asi třetí recept, který jsem dělala a u té už raději zůstanu.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.